Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. május 30. 10:02 Tech, Világ

Teljesen eltűnt a szem elől az ukrajnai háború első sztárfegyvere

Ha egyetlen fegyvert kellene kiemelni az ukrajnai háború első heteiből, az egészen biztosan a Bayraktar TB2-es drón lenne. A felderítésre és csapásmérésre is alkalmas pilóta nélküli repülőeszköz kezdetben olyan szép eredményeket ért el, hogy Oryx külön listán gyűjtötte az általa megsemmisített orosz hadfelszerelést, az ukránok dalt írtak róla, és alig győzték kiadni az eredményes támadásokat bemutató videókat.

A dicsőség azóta alaposan megkopott, legutóbb akkor lehetett olvasni az ukrán TB2-esekről, amikor május elején Kijev fölött az ukrán légvédelem lőtt le egy ilyen drónt, miután irányíthatatlanná vált. Azt biztosra lehet tudni, hogy az ukránok összesen legalább 19 TB2-est elveszítettek, de a valós szám valószínűleg ennél magasabb, bár az oroszok százas nagyságrendű állítása minden bizonnyal túlzás. Már csak azért is, mert ennyit valószínűleg sosem üzemeltetett Ukrajna, a háború kitörése előtt 20 körüli mennyiségről volt becslés, utána pedig 50-et vásárolt/kapott még az ország 2022 végéig.

Mi történt az egykori sztárfegyverrel? „A TB-esről az az általános vélemény, hogy akkor működik jól, ha nem kell szembenéznie kifinomult légvédelmi és elektronikai harcászati rendszerekkel. Mivel viszonylag lassú és alacsonyan repül, egy jól szervezett légvédelem számos eszköze veszélyt jelent rá. Ezt már láttuk Líbiában és a karabahi háborúban is” – mondta a Business Insidernek Samuel Bendett, az amerikai Center for Naval Analyses személyzet nélküli fegyverekre specializálódott elemzője.

Mivel azt senki nem vitatta, hogy az orosz hadsereg rendelkezik az említett képességekkel, nagyon meglepőek voltak a TB2-esek kezdeti sikerei. Ukrán forrásokkal dolgozó nyugati elemzések szerint ennek az volt az oka, hogy az Ukrajnába bevonuló orosz légvédelmi erőknek parancsnokaik azt mondták: ha bármi is repül felettük, az saját eszköz. Az orosz vezérkar ugyanis meg volt győződve arról, hogy az első órák légicsapásai megsemmisítették az ukrán légierőt, így aztán az orosz légvédelmi erők együtt haladtak ugyan saját csapataikkal, de lényegében nem csináltak semmit. Ennek nyomán nem ritkán orosz légvédelmi eszközök is a TB2-esek áldozatául estek. (Az Oryx szerint legalább 17, igaz, ezek része már később, a Kígyó-szigeten.)

Egy idő után az oroszok természetesen belátták, hogy egyáltalán nem sikerült halálos csapást mérniük az ukrán légierőre, így nagyjából az első hét után már elkezdett hatékonyan dolgozni a légvédelmük. Ekkor a TB2-es harctéri dicsősége véget is ért, csak ezt egy ideig még elfedték a korábbi sikeres támadásokról az ukránok által gondosan adagolt felvételek.

Azóta a TB2-eseket az ukránok elsősorban felderítésre használják a frontvonalaktól távolabb, ahol nem kell annyira tartaniuk az orosz légvédelemtől. A típus fejlett optikai és egyéb szenzorai ugyanis lehetővé teszik, hogy információkat szolgáltassanak egyebek mellett más, olcsó drónok számára, amelyek elvesztése nem olyan nagy veszteség, vagy egyenesen robbanóanyagokkal megpakolt, egyszer használatos („kamikaze”) eszközökről van szó.

Vagyis a TB2-esek továbbra is hasznosak, csak már támadó szerepkörben nem tudják használni őket, ami egyébként a realitások alapján irreális is volt egy olyan fejlett hadsereggel szemben, mint az orosz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtakAz invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázéves sufnifegyverrel megtoldva lettek még veszélyesebbek az orosz katonákra vadászó drónokZajlik a védő és a támadó közötti fegyverkezési verseny az ukrajnai lövészárkok fölött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukértHárom évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ bayraktar drónok légvédelem orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.