Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. május 30. 10:02 Tech, Világ

Teljesen eltűnt a szem elől az ukrajnai háború első sztárfegyvere

Ha egyetlen fegyvert kellene kiemelni az ukrajnai háború első heteiből, az egészen biztosan a Bayraktar TB2-es drón lenne. A felderítésre és csapásmérésre is alkalmas pilóta nélküli repülőeszköz kezdetben olyan szép eredményeket ért el, hogy Oryx külön listán gyűjtötte az általa megsemmisített orosz hadfelszerelést, az ukránok dalt írtak róla, és alig győzték kiadni az eredményes támadásokat bemutató videókat.

A dicsőség azóta alaposan megkopott, legutóbb akkor lehetett olvasni az ukrán TB2-esekről, amikor május elején Kijev fölött az ukrán légvédelem lőtt le egy ilyen drónt, miután irányíthatatlanná vált. Azt biztosra lehet tudni, hogy az ukránok összesen legalább 19 TB2-est elveszítettek, de a valós szám valószínűleg ennél magasabb, bár az oroszok százas nagyságrendű állítása minden bizonnyal túlzás. Már csak azért is, mert ennyit valószínűleg sosem üzemeltetett Ukrajna, a háború kitörése előtt 20 körüli mennyiségről volt becslés, utána pedig 50-et vásárolt/kapott még az ország 2022 végéig.

Mi történt az egykori sztárfegyverrel? „A TB-esről az az általános vélemény, hogy akkor működik jól, ha nem kell szembenéznie kifinomult légvédelmi és elektronikai harcászati rendszerekkel. Mivel viszonylag lassú és alacsonyan repül, egy jól szervezett légvédelem számos eszköze veszélyt jelent rá. Ezt már láttuk Líbiában és a karabahi háborúban is” – mondta a Business Insidernek Samuel Bendett, az amerikai Center for Naval Analyses személyzet nélküli fegyverekre specializálódott elemzője.

Mivel azt senki nem vitatta, hogy az orosz hadsereg rendelkezik az említett képességekkel, nagyon meglepőek voltak a TB2-esek kezdeti sikerei. Ukrán forrásokkal dolgozó nyugati elemzések szerint ennek az volt az oka, hogy az Ukrajnába bevonuló orosz légvédelmi erőknek parancsnokaik azt mondták: ha bármi is repül felettük, az saját eszköz. Az orosz vezérkar ugyanis meg volt győződve arról, hogy az első órák légicsapásai megsemmisítették az ukrán légierőt, így aztán az orosz légvédelmi erők együtt haladtak ugyan saját csapataikkal, de lényegében nem csináltak semmit. Ennek nyomán nem ritkán orosz légvédelmi eszközök is a TB2-esek áldozatául estek. (Az Oryx szerint legalább 17, igaz, ezek része már később, a Kígyó-szigeten.)

Egy idő után az oroszok természetesen belátták, hogy egyáltalán nem sikerült halálos csapást mérniük az ukrán légierőre, így nagyjából az első hét után már elkezdett hatékonyan dolgozni a légvédelmük. Ekkor a TB2-es harctéri dicsősége véget is ért, csak ezt egy ideig még elfedték a korábbi sikeres támadásokról az ukránok által gondosan adagolt felvételek.

Azóta a TB2-eseket az ukránok elsősorban felderítésre használják a frontvonalaktól távolabb, ahol nem kell annyira tartaniuk az orosz légvédelemtől. A típus fejlett optikai és egyéb szenzorai ugyanis lehetővé teszik, hogy információkat szolgáltassanak egyebek mellett más, olcsó drónok számára, amelyek elvesztése nem olyan nagy veszteség, vagy egyenesen robbanóanyagokkal megpakolt, egyszer használatos („kamikaze”) eszközökről van szó.

Vagyis a TB2-esek továbbra is hasznosak, csak már támadó szerepkörben nem tudják használni őket, ami egyébként a realitások alapján irreális is volt egy olyan fejlett hadsereggel szemben, mint az orosz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtakAz invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázéves sufnifegyverrel megtoldva lettek még veszélyesebbek az orosz katonákra vadászó drónokZajlik a védő és a támadó közötti fegyverkezési verseny az ukrajnai lövészárkok fölött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukértHárom évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ bayraktar drónok légvédelem orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.