Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 8. 12:07 Világ

Új konfliktust teremthet Oroszországgal a sarkvidéken való osztozkodás

Az Északi-sarkvidék egyelőre semleges övezet, ám az éghajlatváltozás és az országok közötti konfliktusok felülírhatják az eddigi nemzetközi érdekeket a Bloomberg cikke szerint. A bizonytalanságokat a jégtakaró olvadása mellett a legnagyobb sarkvidéki állam, Oroszország nemzetközi elszigetelődése okozza.

Miért fontos ez most? A területet a nyolc északi sarkköri országot tömörítő Északi-sarkvidéki Tanács felügyeli, amelynek soros elnöke 2021 és 2023 májusa között Oroszország. A tanács tavaly óta nem ült össze, és kérdéses a folytatás, miután május 11-én Oroszország átadja Norvégiának az elnökséget.

Tágabb kontextus: az Északi-sarkvidék alatt olaj és más ásványkincsek rejtőznek, amelyek fokozatosan kiszabadulhatnak a jégtakaró fogságából. A területet egyelőre egyetlen ország sem ellenőrzi, ám Oroszország, Kanada és Dánia egyre több érvet sorakoztat fel az ottani szuverenitása mellett.

Számokban: Kanada közel kétmillió, Oroszország 1,6 millió, Dánia 900 ezer négyzetkilométernyi sarkvidéki területtel kapcsolatban fogalmazott meg igényeket. Több mint 700 ezer négyzetkilométeren – ez nagyjából Chile kiterjedésének felel meg – több helyen átfedésben vannak egymással az országok követelései.

Alulnézet: a nemzetközi politika mellett az országokon belüli közhangulat is befolyásolhatja a sarkvidéket érintő lépéseket – a nacionalizmus ösztönözheti Vlagyimir Putyint a status quo felrúgására; az Oroszország sarkvidéki stratégiáját ismertető új dokumentumokból már ki is húzták a nemzetközi együttműködésre vonatkozó utalásokat.

Reakciók: az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett az Északi-sarkvidéki Tanács és térség semlegessége iránt. A tanácstagok közül Oroszország ráadásul egyedüli NATO-n kívüli tag maradhat, Finnország ugyanis április elején belépett a katonai szövetségbe, Svédország csatlakozását pedig Magyarország és Törökország ugyan egyelőre blokkolja, de meglepő lenne, ha ez így is maradna.

Mi következik? Kérdés, hogy néhány évtized múlva mekkora értéke lesz a sarkvidéki ásványkincseknek, azok mennyisége, minősége sem ismert pontosan. Az érintett országok továbbá nemcsak azok kitermelésében, hanem védelmében is érdekeltek lehetnek, a környezetvédelem szempontjából ugyanis kritikus térségről van szó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elolvadt jég helyén egyre jobban látszik, hogy miért megy a harc az Északi-sark környékénOlaj, arany, ritka fémek, halászat és új kereskedelmi útvonalak. Nyolc sarkvidéki ország folyamatosan helyezkedik azért, hogy a megnyíló lehetőségekből minél nagyobb szeletet csikarjon ki magának, kilencediknek pedig megjött a térségtől messze fekvő Kína.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Északi-sark északi-sarkvidék konfliktus Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.