Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. április 21. 15:27 Világ

Szerbia szívesen látja a Putyin rezsimje elől menekülő, jól képzett oroszokat – de nyugalomra nem számíthatnak ott sem

Ezek a fiatalok nyugati irányultságúak, nagyon jól képzettek, ellenzik a háborút. Ez jó dolog számunkra.

mondta el az Oroszországból Szerbiába menekülőkről Ana Brnabić, szerb miniszterelnök a Bloomberg rendezvényén, ahol arról is beszélt, hogy a másutt nem szívesen látott oroszokat még ösztönzőkkel is igyekszik elcsábítani az országa. Elsősorban az informatikai ágazat toborzási nehézségein könnyít az ott igényelt képességekkel felvértezett szakemberek érkezése, de a szerb költségvetés szempontjából is előnyös ha az országban fizetnek adót tehetséges munkavállalók ezrei.

A kormány részéről szívélyes fogadtatás ellenére az országba érkező orosz menekültek nem mentesülnek a háború következményeitől. Erőszakkal, fenyegetésekkel és online megfélemlítési kampányokkal is szembesülhettek a Putyint bíráló oroszok, Szerbiában ugyanis sokan nem hajlandók elítélni Oroszországot, történelmi szövetségesüket, miután az megszállt ukrán területeket. Személyekhez szóló inzultusokra is van példa, a Kremllel szimpatizáló szerb szélsőjobboldali erők az „Evil Eagles” nevű Telegram-csatornán fényképpel együtt azonosítják és nevezik meg az országba érkezett oroszokat,

illetve sértő, fenyegető megjegyzéseket szegeznek nekik.

Szerbia ambivalens hozzáállását az orosz-ukrán háborúhoz Brnabić is megerősítette, az ország ugyanis amellett, hogy az Európai Unió tagjelöltjeként igyekszik idomulni az európai külpolitikához, ellenzi az unió által Oroszországra kivetett szankciókat. A szerb kormány elítéli az Ukrajnát érő orosz támadásokat, ám véleménye szerint az unió intézkedései nem korlátozzák Oroszország haderejét, illetve annak bevetésére vonatkozó hajlandóságát. Az álláspontot Brnabić Szerbia 1990-es évekbeli elszigetelésével indokolta, amikor Jugoszlávia felbomlását követően a belgrádi kormányt számos büntetőintézkedés sújtotta. Felmerült továbbá Koszovó szuverenitásának Szerbia számára „nehéz” és „érzelmekkel teli” kérdése is, amiben az Európai Unió és az Egyesült Államok közvetítésével próbálnak a vitában álló felek kompromisszumra jutni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLítium: mérgező, de drága kincsen ül SzerbiaAz elektromosautó-gyártás és a szerbiai gazdaság lehetséges jövőbeli motorjának fűtőanyagáért áll sorban a fél iparág, mégis, a környezetvédők és a mezőgazdálkodás nyerték meg a lítiumbányáért vívott csata első felvonását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Balkán példája nekünk is mutatja, miért nem megoldás a keleti nyitás politikájaSzerbia és Montenegró az utóbbi években igyekezett megnyerni Kína kegyeit, egy elmélet szerint ezzel jelezve, hogy van alternatívája az EU-hoz való csatlakozásnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Brnabić orosz menekültek orosz-ukrán háború Szerbia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.