Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. április 21. 15:27 Világ

Szerbia szívesen látja a Putyin rezsimje elől menekülő, jól képzett oroszokat – de nyugalomra nem számíthatnak ott sem

Ezek a fiatalok nyugati irányultságúak, nagyon jól képzettek, ellenzik a háborút. Ez jó dolog számunkra.

mondta el az Oroszországból Szerbiába menekülőkről Ana Brnabić, szerb miniszterelnök a Bloomberg rendezvényén, ahol arról is beszélt, hogy a másutt nem szívesen látott oroszokat még ösztönzőkkel is igyekszik elcsábítani az országa. Elsősorban az informatikai ágazat toborzási nehézségein könnyít az ott igényelt képességekkel felvértezett szakemberek érkezése, de a szerb költségvetés szempontjából is előnyös ha az országban fizetnek adót tehetséges munkavállalók ezrei.

A kormány részéről szívélyes fogadtatás ellenére az országba érkező orosz menekültek nem mentesülnek a háború következményeitől. Erőszakkal, fenyegetésekkel és online megfélemlítési kampányokkal is szembesülhettek a Putyint bíráló oroszok, Szerbiában ugyanis sokan nem hajlandók elítélni Oroszországot, történelmi szövetségesüket, miután az megszállt ukrán területeket. Személyekhez szóló inzultusokra is van példa, a Kremllel szimpatizáló szerb szélsőjobboldali erők az „Evil Eagles” nevű Telegram-csatornán fényképpel együtt azonosítják és nevezik meg az országba érkezett oroszokat,

illetve sértő, fenyegető megjegyzéseket szegeznek nekik.

Szerbia ambivalens hozzáállását az orosz-ukrán háborúhoz Brnabić is megerősítette, az ország ugyanis amellett, hogy az Európai Unió tagjelöltjeként igyekszik idomulni az európai külpolitikához, ellenzi az unió által Oroszországra kivetett szankciókat. A szerb kormány elítéli az Ukrajnát érő orosz támadásokat, ám véleménye szerint az unió intézkedései nem korlátozzák Oroszország haderejét, illetve annak bevetésére vonatkozó hajlandóságát. Az álláspontot Brnabić Szerbia 1990-es évekbeli elszigetelésével indokolta, amikor Jugoszlávia felbomlását követően a belgrádi kormányt számos büntetőintézkedés sújtotta. Felmerült továbbá Koszovó szuverenitásának Szerbia számára „nehéz” és „érzelmekkel teli” kérdése is, amiben az Európai Unió és az Egyesült Államok közvetítésével próbálnak a vitában álló felek kompromisszumra jutni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLítium: mérgező, de drága kincsen ül SzerbiaAz elektromosautó-gyártás és a szerbiai gazdaság lehetséges jövőbeli motorjának fűtőanyagáért áll sorban a fél iparág, mégis, a környezetvédők és a mezőgazdálkodás nyerték meg a lítiumbányáért vívott csata első felvonását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Balkán példája nekünk is mutatja, miért nem megoldás a keleti nyitás politikájaSzerbia és Montenegró az utóbbi években igyekezett megnyerni Kína kegyeit, egy elmélet szerint ezzel jelezve, hogy van alternatívája az EU-hoz való csatlakozásnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Brnabić orosz menekültek orosz-ukrán háború Szerbia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 4. 09:32 Közélet

A magyar gazdaság növekedésén és a költségvetésen is segíthet az EU-tól érkező újabb kétmilliárd euró

A Magyarországnak járó uniós források több mint fele elérhetővé vált, 11,7 milliárd euró sorsa azonban még mindig kérdéses.

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.