Hírlevél feliratkozás
Csonka Attila
2022. március 1. 14:43 Pénz

Lítium: mérgező, de drága kincsen ül Szerbia

Szerbiai tüntetők tíz- és százezreinek az örömére érkezett a hír januárban: annak ellenére, hogy a beruházás hatalmas potenciált tartogatott a nyugat-balkáni ország gazdasága számára, felfüggesztik a Jadar-völgybe tervezett 2,4 milliárd dolláros lítiumbánya-projektet a lakosok és a környezetvédők súlyos aggályai miatt.

A zöld szempontokon túl, nem egyszerű megemészteni,

Belgrád (egyelőre) miért kaszálta el annak a lehetőségét, hogy a jövő autógyártásának egyik piacvezető országává avanzsálhassa Szerbiát?

tettem fel a kérdést a HOLDBLOG-on.

A vérzivataros délszláv háborút éppen csak zárójelbe tevő Szerbia és Montenegró nyugati határszélén hatalmas kincsre bukkant a brit-ausztrál bányaipari óriás, a Rio Tinto: az egyébként tipikus mezőgazdász falu, Nedeljice közelében, a Jadar-völgyben fellelhető jardaritból nagy mennyiségben lehet lítium-karbonátot és bórt kinyerni.

Utóbbi elem csak a hab a tortán, fontos alapanyaga a napelemek és a szélerőműturbinák gyártásának, de itt a lítium az igazi nagy fogás. A nyersanyag a világ legkönnyebb féme, a telefonok és számítógépek mellett az elektromos autókban használt akkumulátorok kulcsfontosságú alkotóeleme, ami iránt a kereslet az előrejelzések szerint évente (!) 25-35 százalékkal nőhet a generációváltás kellős közepén tartó járműgyártásban.

Ebből a modern kori aranyból a szerbiai régióban valószínűsíthetően 2,3 millió tonna nyerhető ki teljes kapacitással, éves 58 ezer tonnás kitermeléssel. A bánya a világ tíz vezető lítiumtermelője közé emelné a Rio Tintót, Szerbia pedig évtizedekre bebiztosíthatná a helyét Európa legnagyobb lítiumforrásaként. A kínai árutőzsdén egy év alatt majdnem hat és félszeresére drágult a lítium-karbonát tonnánkénti ára, megközelítve a 426 500 kínai jüant, friss árfolyamon 22,5 millió forintot.

A bányaóriás 2021-ben jelentette be, hogy rákapcsol a projektre: 2,4 milliárd dollárt csoportosítottak a beruházásra és nekiláttak a kitermelés megvalósíthatósági tanulmányának előkészítéséhez. A hírek szerint a vállalat és a szerb kormány elég gyorsan vérszemet kapott és elkezdett nagyban gondolkodni.

Hogy a lítiumbirodalmi státusz mekkorát lendítene Európa egyik legszegényebb országának gazdaságán, ennek ellenére milyen aggályok miatt hátrált ki a projektből Belgrád, és a döntésben milyen szerepet játszott az Australian Openről kizárt szerb teniszsztár, Novak Djokovic, arról részletesen írok a HOLDBLOG-on.

Pénz Hold Alapkezelő lítium Szerbia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.