Hírlevél feliratkozás
Csonka Attila
2022. március 1. 14:43 Pénz

Lítium: mérgező, de drága kincsen ül Szerbia

Szerbiai tüntetők tíz- és százezreinek az örömére érkezett a hír januárban: annak ellenére, hogy a beruházás hatalmas potenciált tartogatott a nyugat-balkáni ország gazdasága számára, felfüggesztik a Jadar-völgybe tervezett 2,4 milliárd dolláros lítiumbánya-projektet a lakosok és a környezetvédők súlyos aggályai miatt.

A zöld szempontokon túl, nem egyszerű megemészteni,

Belgrád (egyelőre) miért kaszálta el annak a lehetőségét, hogy a jövő autógyártásának egyik piacvezető országává avanzsálhassa Szerbiát?

tettem fel a kérdést a HOLDBLOG-on.

A vérzivataros délszláv háborút éppen csak zárójelbe tevő Szerbia és Montenegró nyugati határszélén hatalmas kincsre bukkant a brit-ausztrál bányaipari óriás, a Rio Tinto: az egyébként tipikus mezőgazdász falu, Nedeljice közelében, a Jadar-völgyben fellelhető jardaritból nagy mennyiségben lehet lítium-karbonátot és bórt kinyerni.

Utóbbi elem csak a hab a tortán, fontos alapanyaga a napelemek és a szélerőműturbinák gyártásának, de itt a lítium az igazi nagy fogás. A nyersanyag a világ legkönnyebb féme, a telefonok és számítógépek mellett az elektromos autókban használt akkumulátorok kulcsfontosságú alkotóeleme, ami iránt a kereslet az előrejelzések szerint évente (!) 25-35 százalékkal nőhet a generációváltás kellős közepén tartó járműgyártásban.

Ebből a modern kori aranyból a szerbiai régióban valószínűsíthetően 2,3 millió tonna nyerhető ki teljes kapacitással, éves 58 ezer tonnás kitermeléssel. A bánya a világ tíz vezető lítiumtermelője közé emelné a Rio Tintót, Szerbia pedig évtizedekre bebiztosíthatná a helyét Európa legnagyobb lítiumforrásaként. A kínai árutőzsdén egy év alatt majdnem hat és félszeresére drágult a lítium-karbonát tonnánkénti ára, megközelítve a 426 500 kínai jüant, friss árfolyamon 22,5 millió forintot.

A bányaóriás 2021-ben jelentette be, hogy rákapcsol a projektre: 2,4 milliárd dollárt csoportosítottak a beruházásra és nekiláttak a kitermelés megvalósíthatósági tanulmányának előkészítéséhez. A hírek szerint a vállalat és a szerb kormány elég gyorsan vérszemet kapott és elkezdett nagyban gondolkodni.

Hogy a lítiumbirodalmi státusz mekkorát lendítene Európa egyik legszegényebb országának gazdaságán, ennek ellenére milyen aggályok miatt hátrált ki a projektből Belgrád, és a döntésben milyen szerepet játszott az Australian Openről kizárt szerb teniszsztár, Novak Djokovic, arról részletesen írok a HOLDBLOG-on.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Hold Alapkezelő lítium Szerbia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Debreczeni Anna
2023. november 30. 14:41 Pénz, Támogatói tartalom

Az átlagosan 17 éves futamidőre kötött lakáshiteleknél gondolkodnak el sokan az életbiztosításon is

Az elmúlt években a csok és a babaváró hitel segítségével is sokan jutottak saját otthonhoz, amihez akár több tízmillió forintos, jellemzően több évtizedes lejáratú hitelt is felvettek.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.