Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 21. 14:06 Világ

A globális szénfogyasztás még nem tetőzött, és nagyon messze vagyunk attól, hogy a kivezetésről szó lehessen

A globális szénfogyasztás jövőre tetőzik, mivel a klímavédelmi- és gazdaságpolitikai intézkedések a tisztább energiaforrások felé terelik a világot, de a BloombergNEF kutatócég szerint több kiszámíthatatlan tényező is meghatározhatja, hogy pontosan mikorra tűnhet el a globális energiamixből a leginkább szennyező energiahordozó.

A globális szénfogyasztás az elmúlt két évben több okból is megugrott, hozzájárult ehhez a Kínában és Indiában kialakuló áramhiány, valamint az is, hogy Európa részben a szénfogyasztás növelésével váltotta ki az orosz földgáz importját. A kutatócég két forgatókönyvet modellezett, az egyikben csak gazdasági hatásokkal számoltak, a másikban viszont kibocsátáscsökkentő intézkedéseket is figyelembe vettek. 

Mindkét forgatókönyv alapján arra jutottak, hogy jövőre tetőzne a globális szénfelhasználás, viszont mindkettőben jelentős hatása van néhány nehezen előrejelezhető tényező alakulásának. Például ilyennek számít a megszűnő munkahelyek miatt kialakuló ellenállás a bányák bezárása ellen, vagy a bányák tulajdonosainak lobbitevékenysége. Szintén nagyon fontosak Kína megújuló energiát érintő intézkedései és a szegényebb országok energiaátmenetét elősegítő intézkedések.

A BloombergNEF szerint még nagyon szigorú klímavédelmi intézkedések mellett is arra lehet számítani, hogy a szenet szén-dioxidot a légkörbe juttató energiaforrásként fogják használni a világban az évszázad közepéig. Ekkora a kereslet a 2024-es szintjéről 70 százalékkal esne vissza, és a maradék felhasználás kibocsátását szén-dioxid-leválasztó technológiával lehetne semlegesíteni. Ennek a technológiának a fejlesztéséhez viszont még jelentős beruházásokra lenne szükség.

A jelentés szerint miközben Indiában és Kínában nőtt a belföldi szénkitermelés, olyan fontos exportőr országokban, mint az USA vagy Ausztrália, csökkentek a kitermelésbe irányuló befektetések. Ennek hosszabb távon pedig az ár emelkedése lehet a következménye, ami végeredményben a szénimportőr országokban is fogyasztás csökkenéséhez vezethet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energia klímaváltozás szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. május 31. 17:02 Világ

A rendszámcsere óta izzik a magyar katonákat megégető tűz parazsa, de a szerb elnöknek jókor jött a koszovói konfliktus

A közvetlen előzmények csak néhány hónapra nyúlnak vissza, de ezek több évtizedes konfliktusra és több évszázados ellentétre rakódtak rá. Mit lép a hadsereget készenlétbe helyező Vucic?

Pálos Máté
2023. május 31. 09:26 Közélet, Világ

Példa nélküli lenne, ha elvennék Magyarországtól az uniós elnökséget

Jogi kötőereje nem lesz a holnap várható európai parlamenti határozatnak, de következménye ettől még lehet.

Fabók Bálint
2023. május 30. 11:19 Világ

Nem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásban

A magyar kontingens mostanra a harmadik legnagyobb Koszovóban, a tömegoszlatásra kiképzett és a hétvégében bevetett egység pedig csak magyarokból áll.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?