Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 21. 14:06 Világ

A globális szénfogyasztás még nem tetőzött, és nagyon messze vagyunk attól, hogy a kivezetésről szó lehessen

A globális szénfogyasztás jövőre tetőzik, mivel a klímavédelmi- és gazdaságpolitikai intézkedések a tisztább energiaforrások felé terelik a világot, de a BloombergNEF kutatócég szerint több kiszámíthatatlan tényező is meghatározhatja, hogy pontosan mikorra tűnhet el a globális energiamixből a leginkább szennyező energiahordozó.

A globális szénfogyasztás az elmúlt két évben több okból is megugrott, hozzájárult ehhez a Kínában és Indiában kialakuló áramhiány, valamint az is, hogy Európa részben a szénfogyasztás növelésével váltotta ki az orosz földgáz importját. A kutatócég két forgatókönyvet modellezett, az egyikben csak gazdasági hatásokkal számoltak, a másikban viszont kibocsátáscsökkentő intézkedéseket is figyelembe vettek. 

Mindkét forgatókönyv alapján arra jutottak, hogy jövőre tetőzne a globális szénfelhasználás, viszont mindkettőben jelentős hatása van néhány nehezen előrejelezhető tényező alakulásának. Például ilyennek számít a megszűnő munkahelyek miatt kialakuló ellenállás a bányák bezárása ellen, vagy a bányák tulajdonosainak lobbitevékenysége. Szintén nagyon fontosak Kína megújuló energiát érintő intézkedései és a szegényebb országok energiaátmenetét elősegítő intézkedések.

A BloombergNEF szerint még nagyon szigorú klímavédelmi intézkedések mellett is arra lehet számítani, hogy a szenet szén-dioxidot a légkörbe juttató energiaforrásként fogják használni a világban az évszázad közepéig. Ekkora a kereslet a 2024-es szintjéről 70 százalékkal esne vissza, és a maradék felhasználás kibocsátását szén-dioxid-leválasztó technológiával lehetne semlegesíteni. Ennek a technológiának a fejlesztéséhez viszont még jelentős beruházásokra lenne szükség.

A jelentés szerint miközben Indiában és Kínában nőtt a belföldi szénkitermelés, olyan fontos exportőr országokban, mint az USA vagy Ausztrália, csökkentek a kitermelésbe irányuló befektetések. Ennek hosszabb távon pedig az ár emelkedése lehet a következménye, ami végeredményben a szénimportőr országokban is fogyasztás csökkenéséhez vezethet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energia klímaváltozás szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.