Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 21. 14:06 Világ

A globális szénfogyasztás még nem tetőzött, és nagyon messze vagyunk attól, hogy a kivezetésről szó lehessen

A globális szénfogyasztás jövőre tetőzik, mivel a klímavédelmi- és gazdaságpolitikai intézkedések a tisztább energiaforrások felé terelik a világot, de a BloombergNEF kutatócég szerint több kiszámíthatatlan tényező is meghatározhatja, hogy pontosan mikorra tűnhet el a globális energiamixből a leginkább szennyező energiahordozó.

A globális szénfogyasztás az elmúlt két évben több okból is megugrott, hozzájárult ehhez a Kínában és Indiában kialakuló áramhiány, valamint az is, hogy Európa részben a szénfogyasztás növelésével váltotta ki az orosz földgáz importját. A kutatócég két forgatókönyvet modellezett, az egyikben csak gazdasági hatásokkal számoltak, a másikban viszont kibocsátáscsökkentő intézkedéseket is figyelembe vettek. 

Mindkét forgatókönyv alapján arra jutottak, hogy jövőre tetőzne a globális szénfelhasználás, viszont mindkettőben jelentős hatása van néhány nehezen előrejelezhető tényező alakulásának. Például ilyennek számít a megszűnő munkahelyek miatt kialakuló ellenállás a bányák bezárása ellen, vagy a bányák tulajdonosainak lobbitevékenysége. Szintén nagyon fontosak Kína megújuló energiát érintő intézkedései és a szegényebb országok energiaátmenetét elősegítő intézkedések.

A BloombergNEF szerint még nagyon szigorú klímavédelmi intézkedések mellett is arra lehet számítani, hogy a szenet szén-dioxidot a légkörbe juttató energiaforrásként fogják használni a világban az évszázad közepéig. Ekkora a kereslet a 2024-es szintjéről 70 százalékkal esne vissza, és a maradék felhasználás kibocsátását szén-dioxid-leválasztó technológiával lehetne semlegesíteni. Ennek a technológiának a fejlesztéséhez viszont még jelentős beruházásokra lenne szükség.

A jelentés szerint miközben Indiában és Kínában nőtt a belföldi szénkitermelés, olyan fontos exportőr országokban, mint az USA vagy Ausztrália, csökkentek a kitermelésbe irányuló befektetések. Ennek hosszabb távon pedig az ár emelkedése lehet a következménye, ami végeredményben a szénimportőr országokban is fogyasztás csökkenéséhez vezethet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energia klímaváltozás szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.