Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. február 21. 14:06 Világ

Egy kiszivárgott dokumentum szerint 2030-ra bekebelezné Oroszország Belaruszt

Egy 2021 nyarán szignózott, most kiszivárgott hivatalos dokumentumban részletezett terv szerint Oroszország 2030-ra lényegében magába olvasztaná Belaruszt. A dokumentumot újságírókból, például a Yahoo News és a Süddeutsche Zeitung újságíróiból álló nemzetközi csoport hitelesnek tartja, írta meg többek között a német állami média, a dw.com.

A dokumentumban rögzített terv arról szól, hogy Oroszország politikailag, gazdaságilag és katonailag is beszivárogna néhány év leforgása alatt Belaruszba, kvázi összeolvadna vele.

A tervben szereplő rövid távú szándékok 2022-re, a középtávúak a 2025-ig tartó időszakra, míg a hosszú távúak 2030-ig tartó időszakra vonatkoznak. 

A hosszú távú terv szerint a két ország egyesült, közös unióban működne tovább – orosz vezetés alatt.

A két ország egyébként már egy 1999-es megállapodás óta unióban működik együtt, ez szolgáltatná a jogi alapot a további integrációra. 

Egy “beolvasztás” vagy ahhoz hasonló integráció után Oroszország, illetve közvetlen Kreml-irányította területek

lényegében szomszédságba kerülnének Litvániával és Lengyelországgal, két EU- és NATO-taggal.  

A “Oroszország stratégiai céljai Belaruszban” című, 17 oldalas dokumentum azonban ennél többről is szól: Moszkva célja a dokumentum szerint ugyanis a nyugati befolyás visszaszorítása a régióban, valamint a NATO-val szembeni védelem biztosítása. 

Lukasenka 1994 óta vezeti Belaruszt, de az elnököt 2020, a legutóbbi, tömegtüntetésekkel és ellenzéki vezetők, tüntetők bebörtönzésével kísért választások óta az Egyesült Államok és az Európai Unió nem ismeri el hivatalos vezetőként. 

Névtelen források szerint a dokumentum a 2019 októberében felállított Határközi Együttműködés nevű, az elnök alá tartozó adminisztratív egységben készült.

Az osztály azzal a céllal jöhetett létre, hogy új stratégiai megoldásokat dolgozzon ki Oroszország geopolitikai céljainak érvényesítésére Észtországban, Litvániában, Belaruszban, Ukrajnában és Moldovában. 

Egy nyugati hírszerző forrás szerint a terv elkészítésében az orosz hírszerző szolgálatok és fegyveres erők is részt vettek. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ belarusz vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.