Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. február 21. 14:06 Világ

Egy kiszivárgott dokumentum szerint 2030-ra bekebelezné Oroszország Belaruszt

Egy 2021 nyarán szignózott, most kiszivárgott hivatalos dokumentumban részletezett terv szerint Oroszország 2030-ra lényegében magába olvasztaná Belaruszt. A dokumentumot újságírókból, például a Yahoo News és a Süddeutsche Zeitung újságíróiból álló nemzetközi csoport hitelesnek tartja, írta meg többek között a német állami média, a dw.com.

A dokumentumban rögzített terv arról szól, hogy Oroszország politikailag, gazdaságilag és katonailag is beszivárogna néhány év leforgása alatt Belaruszba, kvázi összeolvadna vele.

A tervben szereplő rövid távú szándékok 2022-re, a középtávúak a 2025-ig tartó időszakra, míg a hosszú távúak 2030-ig tartó időszakra vonatkoznak. 

A hosszú távú terv szerint a két ország egyesült, közös unióban működne tovább – orosz vezetés alatt.

A két ország egyébként már egy 1999-es megállapodás óta unióban működik együtt, ez szolgáltatná a jogi alapot a további integrációra. 

Egy “beolvasztás” vagy ahhoz hasonló integráció után Oroszország, illetve közvetlen Kreml-irányította területek

lényegében szomszédságba kerülnének Litvániával és Lengyelországgal, két EU- és NATO-taggal.  

A “Oroszország stratégiai céljai Belaruszban” című, 17 oldalas dokumentum azonban ennél többről is szól: Moszkva célja a dokumentum szerint ugyanis a nyugati befolyás visszaszorítása a régióban, valamint a NATO-val szembeni védelem biztosítása. 

Lukasenka 1994 óta vezeti Belaruszt, de az elnököt 2020, a legutóbbi, tömegtüntetésekkel és ellenzéki vezetők, tüntetők bebörtönzésével kísért választások óta az Egyesült Államok és az Európai Unió nem ismeri el hivatalos vezetőként. 

Névtelen források szerint a dokumentum a 2019 októberében felállított Határközi Együttműködés nevű, az elnök alá tartozó adminisztratív egységben készült.

Az osztály azzal a céllal jöhetett létre, hogy új stratégiai megoldásokat dolgozzon ki Oroszország geopolitikai céljainak érvényesítésére Észtországban, Litvániában, Belaruszban, Ukrajnában és Moldovában. 

Egy nyugati hírszerző forrás szerint a terv elkészítésében az orosz hírszerző szolgálatok és fegyveres erők is részt vettek. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ belarusz vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2023. május 29. 04:33 Világ

Megtérülő ravaszság vagy felesleges kockázat Orbánék stratégiája a külgazdaságban?

A befektetések egyre inkább „baráti" országokban koncentrálódnak, Európában Kína szerepe csökken, Amerikáé nő. Magyarország kilóg a sorból, ami egyes értelmezések szerint ravasz, mások szerint kockázatos dolog.

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Váczi István
2023. május 26. 16:49 Világ

Van fontosabb földgáz is az orosznál Kína számára

Miközben az új orosz vezetékkel kapcsolatos döntést halogatják, Közép-Ázsia felé ők szeretnék felgyorsítani a megvalósítást.

Fontos

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.

Jandó Zoltán
2023. május 28. 04:32 Adat

Ősszel annyi gázunk lesz, hogy nem tudjuk majd hova tenni, az árak bezuhanhatnak

Ha ilyen ütemben folytatódik a betárolás, szeptember elejére elérhetjük a szinte teljes töltöttséget. Tavaly emiatt egy hónap alatt nyolcadára esett a gázár.

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.