Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 10. 10:07 Világ

A briteknél látványosan megugrott a silány minőségű e-rollerek miatti lakástüzek száma

Megugrott az Egyesült Királyságban az e-kerékpárok és e-rollerek akkumulátorainak kigyulladásához köthető háztüzek száma, ezért a Chartered Trading Standards Institute (CTSI) nevű angol fogyasztóvédelemre és kereskedelmi szabályozásra specializálódott szakmai szervezet arra figyelmezette a kereskedőket és a fogyasztókat, hogy csak megbízható cégektől vegyenek ilyen termékeket.

Az akkumulátorok által okozott tűzesetek száma az elmúlt évben csaknem 150 százalékkal emelkedett a Zurich nevű biztosító által közérdekű adatigénylésben kikért adatok szerint, miközben csak a londoni tűzoltókat 80 százalékkal többször – 88-szor – hívták ki elektromos biciklihez köthető tűzesetekhez tavaly 2021-hez képest.

Christine Heemskerk, a CTSI munkatársa arra kérte a vásárlókat, hogy csak akkor vegyenek e-biciklit, e-rollert, vagy hagyományos bicikli e-biciklivé alakításához használható szettet, ha pontosan tudják, hogy a termék honnan származik. Emellett azt is megemlítette, hogy fontos, hogy a vásárolt termékekhez saját töltő is tartozzon. A kereskedőknek azért is érdemes odafigyelnie, hogy megbízható forrásból vásároljanak, mert a hatóságnak joga van lefoglalni és megsemmisíteni a fogyasztóvédelmi szabályoknak nem megfelelő termékeket.

A londoni tűzoltóság tűzvédelmi helyettes biztosa a Bloombergnek elmondta, az a tapasztalatuk, hogy

elsősorban a neten vásárolt akkumulátorok és termékek gyulladnak ki, és az átalakított bicikliknél is magasabb a kockázat

. Az akkumulátorok pillanatok alatt ki tudnak gyulladni, és mivel sokszor a bicikliket és rollereket a házak folyosóin tartják, külön biztonsági kockázatot okoz, hogy ilyen esetekben a lakók menekülési útvonalát lezárva keletkezhet tűz.

Will Norman, London gyalogos és kerékpáros biztosa a lapnak elmondta, nemrég hivatalos úton is arra kérte a kereskedőket, hogy az üzletekben és az interneten egyértelműen tájékoztassák a vásárlókat arról, hogy a magánhasználatú e-rollerek a londoni utakon és közterületeken illegálisak, és hogy hogyan lehet a járműveket biztonságosan feltölteni.

Lesley Rudd, az Electrical Safety First nevű fogyasztóvédelmi szervezet vezetője szerint a saját kutatásaik is megerősítik, hogy sok zavaros hátterű és veszélyes terméket lehet kapni az interneten, ezért szerinte az államnak szigorúbban kellene szabályoznia azt, hogy e-kereskedelmi platformok milyen termékeket forgalmazhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzennyezőbb a megosztós e-roller, mintha a használóik inkább az autót és a BKK-t választanákÚgy néz ki, mintha hatékony és fenntartható lenne, de nem az.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ e-bicikli e-roller Egyesült Királyság London tűz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.