Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 10. 10:07 Világ

A briteknél látványosan megugrott a silány minőségű e-rollerek miatti lakástüzek száma

Megugrott az Egyesült Királyságban az e-kerékpárok és e-rollerek akkumulátorainak kigyulladásához köthető háztüzek száma, ezért a Chartered Trading Standards Institute (CTSI) nevű angol fogyasztóvédelemre és kereskedelmi szabályozásra specializálódott szakmai szervezet arra figyelmezette a kereskedőket és a fogyasztókat, hogy csak megbízható cégektől vegyenek ilyen termékeket.

Az akkumulátorok által okozott tűzesetek száma az elmúlt évben csaknem 150 százalékkal emelkedett a Zurich nevű biztosító által közérdekű adatigénylésben kikért adatok szerint, miközben csak a londoni tűzoltókat 80 százalékkal többször – 88-szor – hívták ki elektromos biciklihez köthető tűzesetekhez tavaly 2021-hez képest.

Christine Heemskerk, a CTSI munkatársa arra kérte a vásárlókat, hogy csak akkor vegyenek e-biciklit, e-rollert, vagy hagyományos bicikli e-biciklivé alakításához használható szettet, ha pontosan tudják, hogy a termék honnan származik. Emellett azt is megemlítette, hogy fontos, hogy a vásárolt termékekhez saját töltő is tartozzon. A kereskedőknek azért is érdemes odafigyelnie, hogy megbízható forrásból vásároljanak, mert a hatóságnak joga van lefoglalni és megsemmisíteni a fogyasztóvédelmi szabályoknak nem megfelelő termékeket.

A londoni tűzoltóság tűzvédelmi helyettes biztosa a Bloombergnek elmondta, az a tapasztalatuk, hogy

elsősorban a neten vásárolt akkumulátorok és termékek gyulladnak ki, és az átalakított bicikliknél is magasabb a kockázat

. Az akkumulátorok pillanatok alatt ki tudnak gyulladni, és mivel sokszor a bicikliket és rollereket a házak folyosóin tartják, külön biztonsági kockázatot okoz, hogy ilyen esetekben a lakók menekülési útvonalát lezárva keletkezhet tűz.

Will Norman, London gyalogos és kerékpáros biztosa a lapnak elmondta, nemrég hivatalos úton is arra kérte a kereskedőket, hogy az üzletekben és az interneten egyértelműen tájékoztassák a vásárlókat arról, hogy a magánhasználatú e-rollerek a londoni utakon és közterületeken illegálisak, és hogy hogyan lehet a járműveket biztonságosan feltölteni.

Lesley Rudd, az Electrical Safety First nevű fogyasztóvédelmi szervezet vezetője szerint a saját kutatásaik is megerősítik, hogy sok zavaros hátterű és veszélyes terméket lehet kapni az interneten, ezért szerinte az államnak szigorúbban kellene szabályoznia azt, hogy e-kereskedelmi platformok milyen termékeket forgalmazhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzennyezőbb a megosztós e-roller, mintha a használóik inkább az autót és a BKK-t választanákÚgy néz ki, mintha hatékony és fenntartható lenne, de nem az.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ e-bicikli e-roller Egyesült Királyság London tűz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.