Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 10. 10:07 Világ

A briteknél látványosan megugrott a silány minőségű e-rollerek miatti lakástüzek száma

Megugrott az Egyesült Királyságban az e-kerékpárok és e-rollerek akkumulátorainak kigyulladásához köthető háztüzek száma, ezért a Chartered Trading Standards Institute (CTSI) nevű angol fogyasztóvédelemre és kereskedelmi szabályozásra specializálódott szakmai szervezet arra figyelmezette a kereskedőket és a fogyasztókat, hogy csak megbízható cégektől vegyenek ilyen termékeket.

Az akkumulátorok által okozott tűzesetek száma az elmúlt évben csaknem 150 százalékkal emelkedett a Zurich nevű biztosító által közérdekű adatigénylésben kikért adatok szerint, miközben csak a londoni tűzoltókat 80 százalékkal többször – 88-szor – hívták ki elektromos biciklihez köthető tűzesetekhez tavaly 2021-hez képest.

Christine Heemskerk, a CTSI munkatársa arra kérte a vásárlókat, hogy csak akkor vegyenek e-biciklit, e-rollert, vagy hagyományos bicikli e-biciklivé alakításához használható szettet, ha pontosan tudják, hogy a termék honnan származik. Emellett azt is megemlítette, hogy fontos, hogy a vásárolt termékekhez saját töltő is tartozzon. A kereskedőknek azért is érdemes odafigyelnie, hogy megbízható forrásból vásároljanak, mert a hatóságnak joga van lefoglalni és megsemmisíteni a fogyasztóvédelmi szabályoknak nem megfelelő termékeket.

A londoni tűzoltóság tűzvédelmi helyettes biztosa a Bloombergnek elmondta, az a tapasztalatuk, hogy

elsősorban a neten vásárolt akkumulátorok és termékek gyulladnak ki, és az átalakított bicikliknél is magasabb a kockázat

. Az akkumulátorok pillanatok alatt ki tudnak gyulladni, és mivel sokszor a bicikliket és rollereket a házak folyosóin tartják, külön biztonsági kockázatot okoz, hogy ilyen esetekben a lakók menekülési útvonalát lezárva keletkezhet tűz.

Will Norman, London gyalogos és kerékpáros biztosa a lapnak elmondta, nemrég hivatalos úton is arra kérte a kereskedőket, hogy az üzletekben és az interneten egyértelműen tájékoztassák a vásárlókat arról, hogy a magánhasználatú e-rollerek a londoni utakon és közterületeken illegálisak, és hogy hogyan lehet a járműveket biztonságosan feltölteni.

Lesley Rudd, az Electrical Safety First nevű fogyasztóvédelmi szervezet vezetője szerint a saját kutatásaik is megerősítik, hogy sok zavaros hátterű és veszélyes terméket lehet kapni az interneten, ezért szerinte az államnak szigorúbban kellene szabályoznia azt, hogy e-kereskedelmi platformok milyen termékeket forgalmazhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzennyezőbb a megosztós e-roller, mintha a használóik inkább az autót és a BKK-t választanákÚgy néz ki, mintha hatékony és fenntartható lenne, de nem az.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ e-bicikli e-roller Egyesült Királyság London tűz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.