Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. december 14. 05:50 Világ

Mikroműanyag-eső hullott Új-Zélandon, eddig valószínűleg alábecsülték a kutatók a jelenlétüket a légkörben

Három millió műanyag palacknak megfelelő tömegű mikroműanyag hullott alá az égből az új-zélandi Auckland városára 2020-ban, állapította meg egy friss tanulmány, amiben a kutatók arra a következtetésre jutnak, hogy alábecsültük ezidáig a mikroműanyagok légköri jelenlétét. 

Ez az első tudományos kísérlet arra, hogy kiszámolják, mennyi mikroműanyagot tartalmaz a városi levegő. A tudósok a város több pontján állították fel mikroműanyag-gyűjtő állomásokat.

A mikroműanyagok minden esetben olyan kicsik voltak, hogy szabad szemmel nem lehetett őket látni. A tudósok ezért fénylő jelzőfestékkel színezték be a részecskéket. 

“Minél kisebb részeket kerestünk, annál több mikroműanyagot vettünk észre.”- fogalmazott az egyik kutató, kiemelve, hogy a legkisebb darabok jelenléte a legkárosabb a környezetre és az egészségre.

Az egészen apró műanyag darabokat ugyanis be lehet lélegezni, és azok képesek átjutni a vér-agy gáton, és akár olyan szervekbe is beépülhetnek, mint a máj vagy az agy.

A következő tanulmányoknak ezért azt kellene számosítania, hogy pontosan mennyi mikroműanyagot lélegeznek be az emberek. 

A korábbi mérési kísérletek alapján eddig kisebb mikroműanyag-jelenlétre következtettek a szakértők. A mostani mérés viszont sokkal kisebb részecskéket is képes volt detektálni.

Az emberiség az 1950-es évek óta több mint 8 milliárd tonna műanyagot állított elő, ennek 79 százaléka szeméttelepen vagy a természetbe engedve végezte. A kísérlet során a leggyakrabban polietilént detektáltak, ami a legszélesebb körben, főként a csomagolóipar által használt műanyag.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érteA klímaváltozás nincs az ország legfontosabb problémái között a magyarok többsége szerint, és kevesebben fizetnék meg a környezetvédelem árát, mint a 90-es években.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ környezetszennyezés mikroműanyag Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2023. június 8. 04:34 Világ

Kína még nem, Tajvan és Dél-Korea már megszenvedte a csipháborút

A folyamatok megmutatják az amerika-kína csipháború korlátjait is.

Kolozsi Ádám
2023. június 6. 15:32 Világ

Miért állhatott az oroszok érdekében a gátrobbanás?

Az ukránok nem nyernek semmit a sártengerrel, Moszkva viszont igen.

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 18:35 Világ

A Fehér Ház magyar származású nehézfiút vet be a szennyezők és az autóipar ellen

Richard Revesz felkészültségét mindkét politikai oldal elismeri.

Fontos

Stubnya Bence
2023. június 8. 11:53 Adat

Májusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat

2020 novemberében volt utoljára olyan, mint idén májusban: az előző hónaphoz képest csökkentek az árak.

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 04:34 Adat, Élet

Ha úgy vásárolsz, mint mi, akkor február óta 1800 forintot foghattál egy nagy bevásárláson

Nem tudjuk, meddig megy ez, de megint jóval olcsóbb lett a kosarunk értéke, az inflációt most már csak 27,4 százalékosnak mértük.

Pálos Máté
2023. június 6. 18:29 Élet, Közélet

A kormány tényleg levette a kezét a független társulatokról

6 milliárd forintot osztott szét a kormány, de sem a Budapesti Fesztiválzenekarnak, sem a Pintér Béla Társulatnak nem jutott.