Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. december 14. 05:50 Világ

Mikroműanyag-eső hullott Új-Zélandon, eddig valószínűleg alábecsülték a kutatók a jelenlétüket a légkörben

Három millió műanyag palacknak megfelelő tömegű mikroműanyag hullott alá az égből az új-zélandi Auckland városára 2020-ban, állapította meg egy friss tanulmány, amiben a kutatók arra a következtetésre jutnak, hogy alábecsültük ezidáig a mikroműanyagok légköri jelenlétét. 

Ez az első tudományos kísérlet arra, hogy kiszámolják, mennyi mikroműanyagot tartalmaz a városi levegő. A tudósok a város több pontján állították fel mikroműanyag-gyűjtő állomásokat.

A mikroműanyagok minden esetben olyan kicsik voltak, hogy szabad szemmel nem lehetett őket látni. A tudósok ezért fénylő jelzőfestékkel színezték be a részecskéket. 

“Minél kisebb részeket kerestünk, annál több mikroműanyagot vettünk észre.”- fogalmazott az egyik kutató, kiemelve, hogy a legkisebb darabok jelenléte a legkárosabb a környezetre és az egészségre.

Az egészen apró műanyag darabokat ugyanis be lehet lélegezni, és azok képesek átjutni a vér-agy gáton, és akár olyan szervekbe is beépülhetnek, mint a máj vagy az agy.

A következő tanulmányoknak ezért azt kellene számosítania, hogy pontosan mennyi mikroműanyagot lélegeznek be az emberek. 

A korábbi mérési kísérletek alapján eddig kisebb mikroműanyag-jelenlétre következtettek a szakértők. A mostani mérés viszont sokkal kisebb részecskéket is képes volt detektálni.

Az emberiség az 1950-es évek óta több mint 8 milliárd tonna műanyagot állított elő, ennek 79 százaléka szeméttelepen vagy a természetbe engedve végezte. A kísérlet során a leggyakrabban polietilént detektáltak, ami a legszélesebb körben, főként a csomagolóipar által használt műanyag.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érteA klímaváltozás nincs az ország legfontosabb problémái között a magyarok többsége szerint, és kevesebben fizetnék meg a környezetvédelem árát, mint a 90-es években.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ környezetszennyezés mikroműanyag Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.