Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. december 1. 12:22 Világ

A sarkvidék felől érkező hideg levegő próbára fogja tenni az európai áramkereskedelmet

Meteorológiai előrejelzések szerint decemberben megérkezik Európába a sarkvidéki hideg levegő, ami az első nagy téli tesztje lehet a kontinens törékeny energiarendszerének. 

Egy friss meteorológiai riport Észak-Európában és Németországban átlag alatti hőmérsékletet jósol, Helsinkiben máris majdnem 7 fokkal volt hidegebb az ezen napon átlagosnál szerdán. 

Az enyhe ősz során Európa feltöltötte gáztárolóit, de a hideg idő még így próbára teheti az európai energiarendszereket, legfőképp az áramellátást. Finnország és Franciaország például kilátásba helyezte, hogy tervezett áramkimaradásokkal, lakossági fogyasztáskorlátozással is enyhíthetnek az energiakrízisen, ha a kereslet tovább nő a következő időszakban.

A piaci áramár mindenesetre szeptember óta nő, és a szakértők nem várnak csökkenést.

Franciaország azért is van nehéz helyzetben, mert küszködik a korábban meghibásodás és karbantartás miatt leállított nukleáris erőműveinek üzembe helyezésével.

Az országban, ahol az áramellátás 70 százalékát atomerőművek biztosítják, az 56 létesítményből 22 nem termel.

Nagy-Britannia szintén a legrosszabb forgatókönyvként helyezte kilátásba az áramkimaradásokat.

A Financial Times szerint a hideg hónapok a teljes európai áramkereskedelmet felboríthatják, ha az országok elkezdenek bezárkózni és visszavágják az áramexportjukat. A 90-es évek óta épülő közös európai áramrendszer története legkeményebb kihívásával fog szembenézni a közelgő hideg hónapokban – és a következő években.

Egy átlagos évben Európában a megtermelt áram 15 százaléka áthalad egy országhatáron, vagyis az egyik ország megveszi a másiktól. Ez a rendszer tette lehetővé, hogy a megtermelt áramtöbbletet azonnal értékesítse egy ország egy másiknak, és persze vásároljon, ha hiány lép fel. Ráadásul az egyes országok áramtermelő-rendszereit így nem a ritkán jelentkező csúcsigény kielégítésére kell kalibrálni, és ez jelentős költségcsökkenéssel jár. 

Nem véletlen, hogy az EU stratégiai célja, hogy 2030-ra minden országnak legyen olyan infrastruktúrája, hogy a megtermelt áram 15 százalékát képes legyen exportálni.

A közelmúltban viszont a várható hideg miatt Németország, Szlovákia és más kormányok már kilátásba helyezték, hogy részben leállíthatják a szomszédos országokba menő áramexportot, hogy elkerüljék az áramkimaradásokat és az egekbe szökő áramárakat. 

Értelemszerűen, ha leállna az európai áramkereskedelem, komoly kihívásokkal néznének szembe az egyes országok.

Persze más és más mértékben. Magyarország az EU 27 országának listáján a negyedik helyen áll az áram export-import arányát nézve: nálunk csak Luxemburg, Litvánia és Észtország támaszkodik jobban áramexportra 2021-es adatok szerint.

Szintén sokat importál Lettország, Horvátország, Finnország, vagy Ausztria, nagyjából független a rendszertől Lengyelország és Spanyolország. Arányaiban a legtöbbet Bulgária, Svédország, Csehország és Norvégia exportálja.

A kontinens legnagyobb áramexportőre Franciaország volt korábban, de a fenti okok miatt ez – egy időre biztosan – a múlté. Párizs idén kénytelen az Egyesült Királyságból és Németországól áramot venni.

Az adatok azt mutatják, hogy európai áramkereskedelem egyelőre nem csökkent le, ugyanakkor szakértők arra figyelmeztetnek: még nem is érkezett meg az igazi hideg. Ahogy egyikük fogalmazott: “az próbára fogja tenni ez európai szolidaritást és közös értékeket.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKonkrét magyar példákkal mutatták be, hogyan térül meg 3-4 év alatt egy hőszivattyúRá kell szánni pár millió forintot, de jelentősen csökkenteni lehet a fűtési költséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNégy-nyolc órás áramszünetekkel jár, hogy meg akarjuk előzni az áramszüneteketEgész Európának számolnia kell azzal, hogy áramszünetek nehezítik az idei telet; a gondok megelőzése érdekében itthon is fejlesztik az infrastruktúrát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áramellátás energiakrízis Európai Unió Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.