Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 28. 15:17 Világ

Jövőre már nem lesz elég amerikai gáz a kieső orosz szállítások pótlására

Idén még jórészt amerikai gázimporttal tudta pótolni Európa az elmaradó orosz szállítmányokat, ez azonban jövőre aligha lesz megismételhető a Bloomberg cikke szerint. A kontinens korábbi fő gázszállítójának számító Oroszország felől ebben az évben ugyanis a nyári betárolási időszakig még érkezett nagyobb mennyiségű földgáz, de 2023-ban erre már az év elején sem lehet számítani.

A lap számításai szerint jövőre az idei évhez képest akár 20 milliárd köbméterrel is apadhat az Oroszországból érkező földgáz mennyisége, miközben az Egyesült Államok csak 9,3 milliárd köbméterrel tudja növelni az Európába küldött szállítmányok mértékét. Az Oroszországból induló csővezetékeken Európába érkező éves gázmennyiségét egészét eleve nem fedező amerikai gázkínálat ráadásul különösen árérzékeny.

Emiatt, ha például Ázsiában felélénkül az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) iránti kereslet, akkor csak még nagyobb áldozatok árán juthatnak az energiahordozóhoz az európai országok. A tengeri LNG-szállítmányok célországait ugyanis nagyon könnyű variálni – erre nagyjából egy éve épp az erősödő európai kereslet mutatott rá, amikor afrikai és ázsiai országokba indított hajók váltottak irányt akár már az eredeti útjuk megkezdése után Európa felé.

Mindeközben az amerikai LNG iránti fokozott kereslet történelmi magasságokba lökte a gázárakat az Egyesült Államokon belül is: jelenleg az amerikai kínálat mintegy hatvan százaléka érkezik Európába, ez kétszeres arány a tavalyihoz képest. Így az amerikai háztartások is érzékelik az energiaválságot, sőt, bizonyos államokban a rendkívüli szintű export következtében gázhiány is bekövetkezhet. Az amerikai kitermelők persze igyekeznek a megnövekedett igényeknek megfelelően felskálázni a termelésüket, ez azonban akár éveket is igénybe vesz, és az LNG-t fogadó országoknak is ki kell építeni a megnövekedett forgalom fogadására alkalmas infrastruktúrát.

Magyarországról szemlélve a jelenlegi helyzetet mindenesetre fontos tanulság, hogy a nyugatról behozott gáz akár olcsóbb is lehet az orosz vezetékeken érkező energiahordozónál (és az LNG a magyar piacra is eljuthat), azonban az orosz szállításoktól való függőség nem magyarországi, hanem európai szintű probléma. Jövőre mindenesetre jórészt a tárolók téli szezon után fennmaradó töltöttségén múlik, hogy az amerikai LNG-szállítások és a többi Oroszországon kívüli forrás mennyiben fedezheti az európai gázigényt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost, hogy olcsó lett a gáz, már nem csak az oroszoktól lehet hozni MagyarországraÉvek óta nem érkezett annyi földgáz Magyarországra, mint az elmúlt egy hétben. A többlet forrása pedig egyértelműen nem Oroszország.

Világ cseppfolyósított földgáz gáz LNG orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.