Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 28. 15:17 Világ

Jövőre már nem lesz elég amerikai gáz a kieső orosz szállítások pótlására

Idén még jórészt amerikai gázimporttal tudta pótolni Európa az elmaradó orosz szállítmányokat, ez azonban jövőre aligha lesz megismételhető a Bloomberg cikke szerint. A kontinens korábbi fő gázszállítójának számító Oroszország felől ebben az évben ugyanis a nyári betárolási időszakig még érkezett nagyobb mennyiségű földgáz, de 2023-ban erre már az év elején sem lehet számítani.

A lap számításai szerint jövőre az idei évhez képest akár 20 milliárd köbméterrel is apadhat az Oroszországból érkező földgáz mennyisége, miközben az Egyesült Államok csak 9,3 milliárd köbméterrel tudja növelni az Európába küldött szállítmányok mértékét. Az Oroszországból induló csővezetékeken Európába érkező éves gázmennyiségét egészét eleve nem fedező amerikai gázkínálat ráadásul különösen árérzékeny.

Emiatt, ha például Ázsiában felélénkül az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) iránti kereslet, akkor csak még nagyobb áldozatok árán juthatnak az energiahordozóhoz az európai országok. A tengeri LNG-szállítmányok célországait ugyanis nagyon könnyű variálni – erre nagyjából egy éve épp az erősödő európai kereslet mutatott rá, amikor afrikai és ázsiai országokba indított hajók váltottak irányt akár már az eredeti útjuk megkezdése után Európa felé.

Mindeközben az amerikai LNG iránti fokozott kereslet történelmi magasságokba lökte a gázárakat az Egyesült Államokon belül is: jelenleg az amerikai kínálat mintegy hatvan százaléka érkezik Európába, ez kétszeres arány a tavalyihoz képest. Így az amerikai háztartások is érzékelik az energiaválságot, sőt, bizonyos államokban a rendkívüli szintű export következtében gázhiány is bekövetkezhet. Az amerikai kitermelők persze igyekeznek a megnövekedett igényeknek megfelelően felskálázni a termelésüket, ez azonban akár éveket is igénybe vesz, és az LNG-t fogadó országoknak is ki kell építeni a megnövekedett forgalom fogadására alkalmas infrastruktúrát.

Magyarországról szemlélve a jelenlegi helyzetet mindenesetre fontos tanulság, hogy a nyugatról behozott gáz akár olcsóbb is lehet az orosz vezetékeken érkező energiahordozónál (és az LNG a magyar piacra is eljuthat), azonban az orosz szállításoktól való függőség nem magyarországi, hanem európai szintű probléma. Jövőre mindenesetre jórészt a tárolók téli szezon után fennmaradó töltöttségén múlik, hogy az amerikai LNG-szállítások és a többi Oroszországon kívüli forrás mennyiben fedezheti az európai gázigényt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost, hogy olcsó lett a gáz, már nem csak az oroszoktól lehet hozni MagyarországraÉvek óta nem érkezett annyi földgáz Magyarországra, mint az elmúlt egy hétben. A többlet forrása pedig egyértelműen nem Oroszország.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ cseppfolyósított földgáz gáz LNG orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.