Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 26. 10:01 Világ

Devizaválság fenyegeti Ázsia jelentős részét

Az amerikai jegybank kamatemelései, illetve általában a szigorúbb monetáris politikája egyre nagyobb felfordulást okoz a világ devizapiacain. A dollár a forinttal és például az angol fonttal szemben is szinte naponta dönt rekordokat, de talán még látványosabb az erősödése a jennel és a jüannal szemben.

Ennek pedig egész Kelet-Ázsia gazdasága számára kellemetlen következményei vannak, mivel ennek a két devizának meghatározó a súlya ebben a térségben. Már csak azért is, mert Kína a délkelet-ázsiai országok legfontosabb kereskedelmi partnere, Japán pedig kiemelkedő tőkeexportőr. A jen kevesebb mint egy év alatt több mint 20 százalékot gyengült a dollárral szemben, és az utóbbi hónapokban a kínai deviza nagyjából szabadon kereskedhető offshore változata is erős nyomás alá került.

Ez az egész térséggel kapcsolatban megijesztette a befektetőket, és például a tajvani részvényekből 44, az indiaiakból 20, a dél-koreaikból 13,7 milliárd dollárt vontak ki idén a Bloomberg adatai szerint. A hírügynökség arról írt, hogy a két nagy deviza gyengülése még inkább alááshatja a bizalmat, és elképzelhető egy tőkemenekítési hullám kialakulása is.

„Már a nagy pénzügyi válság idején látott stressz-szintek felé tartunk, és ha minden megy tovább, akkor az ázsiai pénzügyi válság idején látott szint sem elképzelhetetlen” – mondta a Mizuho Bank egyik elemzője a Bloombergnek.

Az 1998-as pénzügyi összeomlás emléke azóta is kísérti a régiót, bár azért a legtöbb ország most nagyobb devizatartalékokkal és kevesebb dolláralapú hitellel rendelkezik, így kevésbé sérülékeny. Abban nem értenek egyet a hírügynökség által megkérdezett elemzők, hogy bizonyos szintek elérése vagy inkább a jen és a jüan esésének gyorsasága váltana-e ki nagyobb pánikot és ezen keresztül pénzügyi válságot.

És persze nem is biztos, hogy kialakul, de miután az amerikai Fed minden bizonnyal tovább emeli a kamatszintet, míg a japán és a kínai jegybank erre nem hajlandó, ezért egy darabig valószínűleg tovább fokozódnak a kockázatok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsodaszámba ment, most stressz alá került a japán monetáris politikaA japánok gazdasági modellje sokszor a józan észnek is ellentmondott, de működött. Most viszont változhat a helyzet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ devizakereskedő japán jen jüan válság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.