Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. szeptember 13. 10:37 Élet, Világ

Kitalálták, hogyan kellene átalakítani az egyetemi felvételit, hogy ne legyen ennyire stresszes

Az egyetemi felvételi sok diáknak óriási stresszforrás. Mivel sokszor pár ponton múlhat, hogy bejutnak-e a diákok a vágyott egyetemre, extrém sok feszültséget okoz, hogy milyen eredményt érnek el.  

Ráadásul nagyon költséges lehet és időigényes a felkészülés a felvételikre vagy az érettségire, ami tovább növelheti a diákok terheltségét és akár a mentális egészség rovására is mehet. Amerikában például

70 százalékkal nőtt a tizenévesek körében az öngyilkossági kísérletek száma 2006 és 2016 között,

aminek sok esetben a magas elvárások és a megfelelő iskolába való bekerülés okozta stressz az oka.  

Dél-Koreában már törvénybe kellett iktatni, hogy a felkészítő iskolák este 10 után ne lehessenek nyitva, mert a hatalmas verseny oda vezetett, hogy napi 15 órát is eltöltöttek a diákok tanulással és a felvételire való felkészüléssel.  

Kala Krishna és szerzőtársai azzal foglalkoznak legújabb tanulmányukban, hogy a felvételi rendszer átalakításával csökkenteni lehetne-e a diákokra nehezedő stressz.  

Elméleti modelljüket arra építik fel, hogy a diákok költséges felkészülésen mennek keresztül, majd a végén akár egy ponton is múlthat, hogy melyik egyetemre kerülnek be. Ezzel szemben az ő megoldásuk az lenne, hogy

az egyetemeket minőség szerinti csoportokba rendeznék és a diákok sávokba kerülnének a pontjaik alapján.

Ezen belül véletlenszerűen kerülnének be a diákok az egyetemekre. Így minőségben hasonló egyetemre jutnak be, mint ahova amúgy is a teljesítményük alapján kerülnének, de kisebb a jelentősége a pontszámuknak, vagyis inkább az általános teljesítményük számít.  

Igaz, így lesz olyan diák, aki kicsit kevésbé jó egyetemre jut be, mint a hagyományos rendszerben, és van olyan, aki kicsit jobb helyre kerül, de összességében jobban járnak a diákok, mert kevésbé kell a pontszámukon aggódni és a felkészülés költsége (időben vagy pénzben) is csökken. 

A szerzők szerint a legjobb módszer az, ha csak egy bizonyos határig alkalmazzák a csoportosítást. A legjobban teljesítő diákok továbbra is a hagyományos rendszer szerint kerülnek be a legjobb iskolákba, de a kevésbé jól szereplő diákokat már az új rendszer szerint helyezik el.

Így a nagyon jó diákok nem szenvednek hátrányt a véletlen beosztás miatt, a többiek pedig nyernek azon, hogy kevesebb stresszel jár a felvételi.

A kutatók a modelljüket letesztelték a török felvételi adatokon, és arra jutottak, hogy valóban a diákok 85 százaléka jobban járna az ő megoldásukkal. Persze a gyakorlatba átültetés még rengeteg kutatást igényel, mivel minden országban más a felvételi rendszer, így nem mindenhol megoldható például a diákok központi elosztása.  

Az is előfordulhat, hogy ha az új modell tényleg kevésbé tenné fontossá a felvételin szerzett pontszámokat, akkor az egyetemek más megoldásokkal élnének, hogy mégis a céljaik szerint szűrjék meg a felvételiző diákokat, és ez végső soron még kevésbé jó egyensúlyhoz is vezethetne.

A diákokra nehezedő elvárások és a stressz csökkentésével azonban a szerzők szerint mindenképpen foglalkozni kellene.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ egyetem egyetemisták felvételi mentális egészség modell stressz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.