Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. július 18. 15:19 Világ

Az oroszok nem kötöttek le extra kapacitást az ukrajnai gázvezetékeken

Európa tűkön ülve várja, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezeték karbantartási munkálatainak befejeztével vajon újraindul-e a szállítás Oroszországból. A munkálatok végét július 21-re ütemezték, tehát most csütörtökön lenne esedékes. 

Az oroszok egyelőre mozdulatlanok: a július 18-i tranzitaukción, ahol az Ukrajnán keresztül futó gázvezetékek kapacitását lehet előre lefoglalni, a Gazprom nem kötött le extra mennyiséget, tehát úgy tűnik, nem készül arra, hogy ebből az irányból több gázt küldjön Európába (lenne még alkalma vásárolni, ha úgy döntene, ám a Bloomberg szerint ez egy szokatlan megoldás volna). Alapvetően a szudzsai vezetéken keresztül naponta 77,2 millió köbméter gázt tudnának küldeni az oroszok, ebből hetek óta csak 42 millió köbméter teljesül, bár Ukrajna többször kérte Oroszországot, hogy növeljék a szállítás mennyiségét. A kilátások borúsak, Németország és Franciaország is arra készül, hogy hiába végeznek az Északi Áramlat 1 karbantartásával, az oroszok visszatartják majd a szállításokat, ez pedig elemi erővel üti majd meg az európai gazdaságot. A Bloomberg információi szerint Németországban már hozzá kellett nyúlni a télre félretett gáztartalékokhoz, Magyarországon pedig az Orbán-kormány energia-veszélyhelyzetet vezetett be, emiatt pedig elkezdték szűkíteni a rezsicsökkentésre jogosult magyarok körét.

A múlt héten írtuk, hogy Putyin kormányzati tisztviselői előtt arról beszélt, hogy ha maradnak a szankciók, annak katasztrofális hatása lesz majd az energiapiacra. A Gazprom elnöke nemrégiben még direktebben fogalmazott: Alekszej Miller azt hangsúlyozta, hogy az új gazdasági struktúrát Moszkva fogja meghatározni. Ha Oroszország nem ad több gázt, az katasztrofális telet jelent Európának, és áramszüneteket, melegvíz-korlátozásokat, a termelés leállítását jósolta. „Ez lesz a legrosszabb tél 1945 óta” – mondta az állami kézben lévő Gazprom vezetője.

Mindeközben Európa energiaéhsége egyre nő: a hőhullámok – melyek miatt most az Egyesült Királyságban ritkaságszámba menő, 40 fokot is elérő napi rekordok dőlnek meg, Spanyolországban és Portugáliában pedig már több mint ezren haltak meg – tovább emelik az árakat, hiszen a forróságban mindenki igyekszik klimatizálni a lakását.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. augusztus 15. 15:08 Világ

Az elemzők csaknem kétharmada számít recesszióra az eurózónában

Júliusban még 45, az év elején pedig csak 15 százalék volt ez az arány. A háztartások és a cégek is egyre inkább szenvednek az inflációtól, ami hamarosan egyre nagyobb mértékben gazdasági visszaeséssé alakulhat át.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 13. 12:35 Világ

Ősszel enyhülhet az élelmiszer-infláció egy német árszakértő szerint

A nagy boltláncok próbálnak olcsóbb beszerzési forrásokat felkutatni, másrészt elérhetjük azt az árszintet, amikor esik a kereslet.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.