Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. július 18. 15:19 Világ

Az oroszok nem kötöttek le extra kapacitást az ukrajnai gázvezetékeken

Európa tűkön ülve várja, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezeték karbantartási munkálatainak befejeztével vajon újraindul-e a szállítás Oroszországból. A munkálatok végét július 21-re ütemezték, tehát most csütörtökön lenne esedékes. 

Az oroszok egyelőre mozdulatlanok: a július 18-i tranzitaukción, ahol az Ukrajnán keresztül futó gázvezetékek kapacitását lehet előre lefoglalni, a Gazprom nem kötött le extra mennyiséget, tehát úgy tűnik, nem készül arra, hogy ebből az irányból több gázt küldjön Európába (lenne még alkalma vásárolni, ha úgy döntene, ám a Bloomberg szerint ez egy szokatlan megoldás volna). Alapvetően a szudzsai vezetéken keresztül naponta 77,2 millió köbméter gázt tudnának küldeni az oroszok, ebből hetek óta csak 42 millió köbméter teljesül, bár Ukrajna többször kérte Oroszországot, hogy növeljék a szállítás mennyiségét. A kilátások borúsak, Németország és Franciaország is arra készül, hogy hiába végeznek az Északi Áramlat 1 karbantartásával, az oroszok visszatartják majd a szállításokat, ez pedig elemi erővel üti majd meg az európai gazdaságot. A Bloomberg információi szerint Németországban már hozzá kellett nyúlni a télre félretett gáztartalékokhoz, Magyarországon pedig az Orbán-kormány energia-veszélyhelyzetet vezetett be, emiatt pedig elkezdték szűkíteni a rezsicsökkentésre jogosult magyarok körét.

A múlt héten írtuk, hogy Putyin kormányzati tisztviselői előtt arról beszélt, hogy ha maradnak a szankciók, annak katasztrofális hatása lesz majd az energiapiacra. A Gazprom elnöke nemrégiben még direktebben fogalmazott: Alekszej Miller azt hangsúlyozta, hogy az új gazdasági struktúrát Moszkva fogja meghatározni. Ha Oroszország nem ad több gázt, az katasztrofális telet jelent Európának, és áramszüneteket, melegvíz-korlátozásokat, a termelés leállítását jósolta. „Ez lesz a legrosszabb tél 1945 óta” – mondta az állami kézben lévő Gazprom vezetője.

Mindeközben Európa energiaéhsége egyre nő: a hőhullámok – melyek miatt most az Egyesült Királyságban ritkaságszámba menő, 40 fokot is elérő napi rekordok dőlnek meg, Spanyolországban és Portugáliában pedig már több mint ezren haltak meg – tovább emelik az árakat, hiszen a forróságban mindenki igyekszik klimatizálni a lakását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.