Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. május 19. 14:27 Tech, Világ

Négy éven belül betiltanák az új gázkazánok beszerzését Hollandiában

Az épületek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében a holland kormány 2026-tól kötelezővé tenné, hogy új fűtési rendszer kialakítása vagy régiek cseréje esetén már csak hibrid hőszivattyút lehessen beszerelni egy épületbe – írja a Bloomberg.

A hőszivattyú úgy működik, hogy egy adott forrásból, földből, (talaj)vízből vagy levegőből származó energia segítségével melegít vizet, ami aztán ugyanúgy kering az épület fűtési rendszerében, mint amikor egy gázkazán állítja elő a meleget. A hibrid hőszivattyú ehhez képest annyiban más, hogy a melegítéshez szükséges energiát mindkét módon meg tudja termelni, attól függően, hogy az aktuális hőmérsékleti viszonyok függvényében melyik a hatékonyabb. A technológia másik előnye, hogy fűtés mellett hűteni is tudja az épületet.

Hugo de Jonge lakásügyi és területrendezési miniszter kedden arról beszélt, hogy a kormány már dolgozik a gyártásra és beszerelésre vonatkozó szabályozáson. De Jonge szerint az intézkedés nemcsak fenntarthatósági szempontok miatt előnyös, hanem mert a lakosság is spórol rajta. Az Euractiv cikke megjegyzi, hogy Hollandiában a lakossági fűtés kiemelkedő mértékben támaszkodik a földgáz égetésével előállított hőre, a lakosság 71 százaléka fűti az otthonát ilyen módon. A kereslethez az is hozzátesz, hogy a holland mezőgazdaságban elterjedt az üvegházak használata. Emiatt a magas földgázárak most különösen érzékenyen érintik a holland lakosság pénzügyeit.

A fogyasztáscsökkenésre vonatkozó becsléseknek viszonylag nagy a szórása, az egyik piacvezető gyártó szerint 80-90 százalékos csökkenés is elérhető a földgázfogyasztásban a hőszivattyúk segítségével, a holland kormány sajtóközleménye szerint 60 százalék, egyes fogyasztóvédelmi szervezetek szerint viszont inkább csak 25 százalék.

A holland kormány szerint a holland gyártók képesek lesznek megfelelő mennyiségben és árszinten hibrid hőszivattyúkat gyártani, a nagyobb kapacitáshoz szükséges új gyárak építése már megkezdődött. Hollandiában jelenleg 30 százalékos támogatás jár hőszivattyú vásárlásához, és a kormány évi 150 millió eurót különített el arra, hogy támogassa a cseréket 2030-ig.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint 2025-től nem szabadna új gázkazánokat értékesíteni, ha a világ az évszázad közepére el akarja érni a nettó nulla kibocsátást. (Hogy csak akkora legyen az üvegházhatású gázok emberi eredetű emissziója, amennyit különböző módszerekkel ki is vonnak a légkörből.) Németországban már korábban elfogadták a hibrid hőszivattyúk kötelező beszerzésére vonatkozó intézkedést 2024-es hatályba lépéssel. Az Egyesült Királyság 2025-től tervezi betiltani a gázkazánokat az új építésű lakásokban. Az Európai Unió eddig nem vezetett be hasonló szabályozást. Az uniós álláspont jelenleg az, hogy a tagállamoknak saját hatáskörben kell megpróbálniuk fokozatosan fenntarthatóbbá tenni a fűtési rendszereiket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésreAzért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa továbbra is így fűtünk, abból nem lesz energiafüggetlenségA háború és a klímaválság miatt is jó lenne, ha nem kellene olyan sok energiahordozót importálni, de a gáz népszerűsége még nőtt is az utóbbi években.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz emberek többsége csak akkor vált környezetbarát fűtésre, ha olcsóbb, mint a hagyományosEgy angol tanulmány szerint sokan szeretnének fenntarthatóbb fűtésre váltani, a többséget mégis csak az alacsonyabb költségek győznék meg.

Tech Világ energia földgáz fűtés gázkazán hibrid hőszivattyú hőszivattyú Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2022. június 29. 12:16 Tech, Világ

Megbénulhat az orosz gazdaság a nyugati vállalatok informatikai kivonulása miatt

A nyugati ipari szoftverek az orosz gazdaság meghatározó ágazatait tartják működésben az agráriumtól az acéliparon keresztül az energiaszektorig.

Torontáli Zoltán
2022. június 27. 09:58 Tech

Enyhíti a fájdalmat, ha egy gép az elhunyt családtag hangját utánozza?

Elég egyetlen perc korábban felvett minta, és az Amazon Alexa asszisztense átveszi a hangot.

Hajdu Miklós
2022. június 22. 14:14 Tech

Sok érv szól a közutak föld alá vezetése mellett, mégsem erre kellene költeni a pénzt

Logikus lenne a föld alá terelni a forgalmat, hiszen ezzel a városok is területet nyernének, sőt, a biodiverzitásnak is jót tenne, ennek ellenére nem ez a legjobb ötlet.

Fontos

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.