Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. május 19. 14:27 Tech, Világ

Négy éven belül betiltanák az új gázkazánok beszerzését Hollandiában

Az épületek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében a holland kormány 2026-tól kötelezővé tenné, hogy új fűtési rendszer kialakítása vagy régiek cseréje esetén már csak hibrid hőszivattyút lehessen beszerelni egy épületbe – írja a Bloomberg.

A hőszivattyú úgy működik, hogy egy adott forrásból, földből, (talaj)vízből vagy levegőből származó energia segítségével melegít vizet, ami aztán ugyanúgy kering az épület fűtési rendszerében, mint amikor egy gázkazán állítja elő a meleget. A hibrid hőszivattyú ehhez képest annyiban más, hogy a melegítéshez szükséges energiát mindkét módon meg tudja termelni, attól függően, hogy az aktuális hőmérsékleti viszonyok függvényében melyik a hatékonyabb. A technológia másik előnye, hogy fűtés mellett hűteni is tudja az épületet.

Hugo de Jonge lakásügyi és területrendezési miniszter kedden arról beszélt, hogy a kormány már dolgozik a gyártásra és beszerelésre vonatkozó szabályozáson. De Jonge szerint az intézkedés nemcsak fenntarthatósági szempontok miatt előnyös, hanem mert a lakosság is spórol rajta. Az Euractiv cikke megjegyzi, hogy Hollandiában a lakossági fűtés kiemelkedő mértékben támaszkodik a földgáz égetésével előállított hőre, a lakosság 71 százaléka fűti az otthonát ilyen módon. A kereslethez az is hozzátesz, hogy a holland mezőgazdaságban elterjedt az üvegházak használata. Emiatt a magas földgázárak most különösen érzékenyen érintik a holland lakosság pénzügyeit.

A fogyasztáscsökkenésre vonatkozó becsléseknek viszonylag nagy a szórása, az egyik piacvezető gyártó szerint 80-90 százalékos csökkenés is elérhető a földgázfogyasztásban a hőszivattyúk segítségével, a holland kormány sajtóközleménye szerint 60 százalék, egyes fogyasztóvédelmi szervezetek szerint viszont inkább csak 25 százalék.

A holland kormány szerint a holland gyártók képesek lesznek megfelelő mennyiségben és árszinten hibrid hőszivattyúkat gyártani, a nagyobb kapacitáshoz szükséges új gyárak építése már megkezdődött. Hollandiában jelenleg 30 százalékos támogatás jár hőszivattyú vásárlásához, és a kormány évi 150 millió eurót különített el arra, hogy támogassa a cseréket 2030-ig.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint 2025-től nem szabadna új gázkazánokat értékesíteni, ha a világ az évszázad közepére el akarja érni a nettó nulla kibocsátást. (Hogy csak akkora legyen az üvegházhatású gázok emberi eredetű emissziója, amennyit különböző módszerekkel ki is vonnak a légkörből.) Németországban már korábban elfogadták a hibrid hőszivattyúk kötelező beszerzésére vonatkozó intézkedést 2024-es hatályba lépéssel. Az Egyesült Királyság 2025-től tervezi betiltani a gázkazánokat az új építésű lakásokban. Az Európai Unió eddig nem vezetett be hasonló szabályozást. Az uniós álláspont jelenleg az, hogy a tagállamoknak saját hatáskörben kell megpróbálniuk fokozatosan fenntarthatóbbá tenni a fűtési rendszereiket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésreAzért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa továbbra is így fűtünk, abból nem lesz energiafüggetlenségA háború és a klímaválság miatt is jó lenne, ha nem kellene olyan sok energiahordozót importálni, de a gáz népszerűsége még nőtt is az utóbbi években.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz emberek többsége csak akkor vált környezetbarát fűtésre, ha olcsóbb, mint a hagyományosEgy angol tanulmány szerint sokan szeretnének fenntarthatóbb fűtésre váltani, a többséget mégis csak az alacsonyabb költségek győznék meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ energia földgáz fűtés gázkazán hibrid hőszivattyú hőszivattyú Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.