Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. május 19. 14:27 Tech, Világ

Négy éven belül betiltanák az új gázkazánok beszerzését Hollandiában

Az épületek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében a holland kormány 2026-tól kötelezővé tenné, hogy új fűtési rendszer kialakítása vagy régiek cseréje esetén már csak hibrid hőszivattyút lehessen beszerelni egy épületbe – írja a Bloomberg.

A hőszivattyú úgy működik, hogy egy adott forrásból, földből, (talaj)vízből vagy levegőből származó energia segítségével melegít vizet, ami aztán ugyanúgy kering az épület fűtési rendszerében, mint amikor egy gázkazán állítja elő a meleget. A hibrid hőszivattyú ehhez képest annyiban más, hogy a melegítéshez szükséges energiát mindkét módon meg tudja termelni, attól függően, hogy az aktuális hőmérsékleti viszonyok függvényében melyik a hatékonyabb. A technológia másik előnye, hogy fűtés mellett hűteni is tudja az épületet.

Hugo de Jonge lakásügyi és területrendezési miniszter kedden arról beszélt, hogy a kormány már dolgozik a gyártásra és beszerelésre vonatkozó szabályozáson. De Jonge szerint az intézkedés nemcsak fenntarthatósági szempontok miatt előnyös, hanem mert a lakosság is spórol rajta. Az Euractiv cikke megjegyzi, hogy Hollandiában a lakossági fűtés kiemelkedő mértékben támaszkodik a földgáz égetésével előállított hőre, a lakosság 71 százaléka fűti az otthonát ilyen módon. A kereslethez az is hozzátesz, hogy a holland mezőgazdaságban elterjedt az üvegházak használata. Emiatt a magas földgázárak most különösen érzékenyen érintik a holland lakosság pénzügyeit.

A fogyasztáscsökkenésre vonatkozó becsléseknek viszonylag nagy a szórása, az egyik piacvezető gyártó szerint 80-90 százalékos csökkenés is elérhető a földgázfogyasztásban a hőszivattyúk segítségével, a holland kormány sajtóközleménye szerint 60 százalék, egyes fogyasztóvédelmi szervezetek szerint viszont inkább csak 25 százalék.

A holland kormány szerint a holland gyártók képesek lesznek megfelelő mennyiségben és árszinten hibrid hőszivattyúkat gyártani, a nagyobb kapacitáshoz szükséges új gyárak építése már megkezdődött. Hollandiában jelenleg 30 százalékos támogatás jár hőszivattyú vásárlásához, és a kormány évi 150 millió eurót különített el arra, hogy támogassa a cseréket 2030-ig.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint 2025-től nem szabadna új gázkazánokat értékesíteni, ha a világ az évszázad közepére el akarja érni a nettó nulla kibocsátást. (Hogy csak akkora legyen az üvegházhatású gázok emberi eredetű emissziója, amennyit különböző módszerekkel ki is vonnak a légkörből.) Németországban már korábban elfogadták a hibrid hőszivattyúk kötelező beszerzésére vonatkozó intézkedést 2024-es hatályba lépéssel. Az Egyesült Királyság 2025-től tervezi betiltani a gázkazánokat az új építésű lakásokban. Az Európai Unió eddig nem vezetett be hasonló szabályozást. Az uniós álláspont jelenleg az, hogy a tagállamoknak saját hatáskörben kell megpróbálniuk fokozatosan fenntarthatóbbá tenni a fűtési rendszereiket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésreAzért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa továbbra is így fűtünk, abból nem lesz energiafüggetlenségA háború és a klímaválság miatt is jó lenne, ha nem kellene olyan sok energiahordozót importálni, de a gáz népszerűsége még nőtt is az utóbbi években.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz emberek többsége csak akkor vált környezetbarát fűtésre, ha olcsóbb, mint a hagyományosEgy angol tanulmány szerint sokan szeretnének fenntarthatóbb fűtésre váltani, a többséget mégis csak az alacsonyabb költségek győznék meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ energia földgáz fűtés gázkazán hibrid hőszivattyú hőszivattyú Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.