Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. március 14. 16:26 Élet, Pénz

Az emberek többsége csak akkor vált környezetbarát fűtésre, ha olcsóbb, mint a hagyományos

Lakásfelújítás vagy új lakás építése előtt sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen fűtési rendszert érdemes kiépíteni. Ma már sokan nemcsak a kiépítési költségeket, hanem a környezeti terhelést is figyelembe veszik a választásnál, annál is inkább, mert világszerte egyre szigorúbb szabályok egyenesen kötelezik is erre az építtetőket. A tervezésnél azonban nagyon sokat számít, hogy mennyi lesz a rezsiköltség, egy brit kutatóügynökség pedig nemrég annak járt utána, hogy vajon mennyivel hajlandóak az emberek többet fizetni a fenntartható fűtési rendszerekért. 

A brit kormány azt tűzte ki célul, hogy 2028-tól évente 600 ezer háztartás álljon át hőszivattyús fűtési rendszerre a gáz helyett. Ez alapvetően hatékonyabb és környezetkímélőbb fűtési rendszer, de az is cél, hogy 2035-re az egész országban fenntartható forrásból állítsák elő az elektromos áramot, amivel a hőszivattyúk működnek, így teljesen fenntarthatóvá válik a megoldás.  

Ehhez készített felmérést a Behavioural Insight Team csapata, hogy lássák, mennyire reális piaci áron ennek a célnak az elérése, illetve mennyi kedvezményt kellene biztosítania a kormánynak ahhoz, hogy elég sok háztartás váltson.

Azt kérdezték a lakosságtól, hogy ha egy éven belül ki kellene cserélniük a gázalapú fűtési rendszerüket, akkor mit választanának, ugyanúgy gázt vagy átállnának hőszivattyúra. A gáz kiépítése és üzembe helyezésének költségét fixen 2000 fonton (a valós áron) tartották, a hőszivattyúét viszont 2 – 12 ezer font között mozgatták véletlenszerűen (a jelenlegi valós kiépítési és üzembe helyezési költség 10 – 12 ezer font).  

Az eredményeik azt mutatják, hogy akiknek a valós árak között kellett választani,

még azoknak is nagyjából 25 százaléka inkább a drágább megoldást, a hőszivattyút választaná.

Jelentősebb kedvezménnyel a lakosságnak több mint 40 százaléka szavaz a hőszivattyú mellet.

56 százalék viszont még akkor sem ezt választaná, ha ugyanannyiba kerülne, mint földgázos rendszer.

(A felmérés az orosz-ukrán háború kitörése előtt készült, így annak hatását még nem tükrözi, hogy az emberek hogyan viszonyulnak a földgáz-világpiac orosz kitettségéhez.)

Az ellenzőket mindenesetre főleg a későbbi magas havidíjak riasztják el, tízből hét ember ugyanis úgy gondolta, hogy

a magasabb költségek miatt nem éri meg hőszivattyút használni.

Emellett az is visszatartó erő, hogy az emberek nem értik, hogy működik a hőszivattyú, és nincsenek meggyőzve róla, hogy ez valóban környezetkímélőbb alternatíva a gázhoz képest. Tízből nyolc ember ugyan már halott a hőszivattyúról, de csak öt tudja pontosabban, hogy mi az.  

Ráadásul a fenntarthatóbb alternatívát választók valószínűleg felülbecsültek ebben a kutatásban, hiszen semmilyen tétje nem volt annak, hogy a válaszadók mit válaszolnak. Ha valóban le kéne cserélniük a fűtési rendszerüket, akkor várhatóan még kevesebben választanák a drágább megoldást.  

Így a kutatás összességében arra jutott, hogy bár jelentős számban vannak olyanok, akik szívesen váltanának hőszivattyúra akár a jelenlegi piaci árakon is, kizárólag rájuk alapozva a brit kormány nem tudja elérni a céljait. A lakosság egy másik részét meggyőzheti, ha támogatásokkal csökkenti a beüzemelési költségeket, ahhoz viszont, hogy tömegeket rávegyen a fenntarthatóbb fűtés kialakítására, egyrészt tájékoztatni kell és meggyőzni a lakosságot, hogy a váltás valóban jót tesz a környezetnek, másrészt hosszútávon olcsóbbá kell tenni ennek az alternatívának a havidíját is.  

Bár a kísérlet csak egy egészen specifikus forgatókönyvet elemzett (hiszen csak briteket kérdezett meg és egy kifejezetten drága alternatívára vizsgált a nyitottságot), valószínűleg más országokban és más alternatívákkal is hasonló eredményekre jutnának. Így az eredmények alapján jelentős támogatás nélkül bárhol nehéz lesz rávenni a lakosságot, hogy fenntartható alternatívákra váltsanak, amíg azok drágábbak, mint a kevésbé fenntartható lehetőségek.

Élet Pénz fenntarhatóság fűtés hőszivattyú kísérleti közgazdaságtan rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2022. augusztus 7. 06:00 Élet, Támogatói tartalom

És akkor Snoop Dogg megszólalt a borospalackon

Magyarországon a boroscímke nagyrészt még kiaknázatlan kommunikációs felület, pedig itt lehet plusz élményt, a borral kapcsolatos tudást közvetíteni a fogyasztók felé - így a termelő még közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki a vevőkkel.

Fabók Bálint
2022. augusztus 3. 10:52 Élet

Miközben egyre nagyobb gond a vízhiány, egyetlen golfklub túlfogyasztása 25 ezer háztartásnak lenne elég

Arizonában akkora üzlet a golf, hogy az sem zavarja a hatóságot, ha a súlyos vízhiány közepette használnak belőle sokkal többet a klubok, mint amennyire engedélyük van.

Katona Hajnalka
2022. július 31. 13:04 Élet

A nevelési stílus már nagyon fiatal korban befolyásolja a gyerekek képességeit

Jobb képességekkel rendelkeznek azok, akik gondoskodó nevelésben részesülnek, mint akik ridegben, és viselkedési probléma is kisebb eséllyel alakul ki náluk.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 8. 17:04 Világ

A végén még elérik az oroszok, hogy új Szaúd-Arábia legyen egy afrikai országból

Az ukrajnai háború a műtrágyapiacot is teljesen átrendezte, és ez az élelmezési válságon keresztül Marokkót már a közeljövőben kulcsállammá teheti.

Kiss Péter
2022. augusztus 8. 09:44 Pénz

Mire lesz képes az eurót védő új fegyver a közelgő válságban?

Az Európai Központi Bank új eszköze egyelőre úgy hatékony, hogy nem is kellett használni, de ha tovább romlanak a gazdasági kilátások, élesben is be kell majd vetni.

Hidi János
2022. augusztus 7. 16:31 Közélet

A 2008-as válságot kiváltó értékvesztés többszörösét hozhatja a mostani átrendeződés az energiapiacon, de ez elkerülhető

Elkerülhető a válság, de ehhez a magán és kormányzati szektorok közös munkájára lenne szükség.