Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. szeptember 2. 15:14 Világ

Elkezdett benépesülni néhány szellemvárosnak titulált kínai település

A magyar sajtóban is sokat lehetett olvasni a gigantikus, viszont szinte teljesen néptelen kínai „szellemvárosokról”. Ezek olyan városok, amiket az elmúlt évtizedek ingatlanpiaci boomjának hevében húztak fel, viszont a hatalmas beruházások gyakran nem jártak együtt a népesség városokba áramlásával, így elnéptelenedett – pontosabban be sem népesült – gigavárosok alakultak ki.

A 2000-es évek közepén felkapott jelenség egyesek szerint ugyanakkor csak részben tudható be az egyébként ténylegesen elszabadult ingatlanpiaci spekulációnak, és valójában a szellemvárosokról beszámoló nyugati média egyrészt félreérti a dolgot, másrészt elhamarkodottan húzta rá a „szellemváros” kifejezést ezekre a projektekre.

Ahogy arról nemrég az egyik legnagyobb kínai ingatlanberuházó cég sztorija kapcsán is írtunk, Kínában komoly rendszerszintű pénzügyi kockázatokat hordoz magában az ingatlanpiac finanszírozása. Ennek az egyik gyakran emlegetett szempontja az önkormányzatok szerepe, amik pénzügyi vállalatokat alapítva finanszírozzák a helyi beruházásokat, az ingatlanfejlesztők pedig az ezen cégektől lízingelt területen szellemvárosokat építenek, ahová akár évekig nem költözik be senki.

Ahogy azt azonban a szellemvárosokról könyvet író Wade Shepard egy interjúban megjegyezte, a külföldi média által kialakított narratívával szemben ezeknek a projekteknek nem csupán annyi a célja, hogy a helyi önkormányzatok a GDP-t ilyen beruházásokkal pörgetve szerezzenek jó pontokat a kommunista pártnál. Shepard szerint egyrészt ezeket a városokat gyakran már eleve olyan környékeken húzzák fel, ahol magasabb a gazdasági növekedés. Másrészt pedig a városok felépítése után a benépesülésük csak hosszabb távra van betervezve, a beruházások tervezett megtérülési ideje gyakran a két évtizedet is eléri.

Bár a szellemvárosok benépesülésére vonatkozóan átfogó adatot nem tartalmaz, de érdekes riportot közölt a témában a Bloomberg. A lap újságírója három kínai várost mutat be, amelyek évekkel ezelőtt még „szellemvárosnak” számítottak, kettő viszont már azóta már benépesült, vagy legalábbis jelentősen nőtt a népessége.

Az egyik bemutatott projekt a Belső-Mongólia sivatagjában fekvő Ordos városának Kangbashi negyede. A beruházás 2004-es indulásakor 300 ezer lakossal terveztek, a Bloomberg riportja szerint pedig idén már 120 ezer ember élt a környéken, és a helyi önkormányzat arra számít, hogy a népesség 2025-re eléri a 200 ezret. A riport szerint a városba sok állami alkalmazott érkezett, és egyetemisták, illetve a jó helyi iskolák miatt idetelepülő családok bevonzásában is voltak sikerek, ugyanakkor a cégek idevonzása egyelőre nem ment ilyen jól.

Kangbashi 2011-ben. Fotó: AFP

A másik sikeres városrész Csengcsou új negyede, aminek a fejlesztése 2002-ben kezdődött, és a népessége mára 945 ezerre nőtt. Kangbashival ellentétben itt jól sikerült a cégek bevonzása. A környék egyik legnagyobb foglalkoztatója a többek között az iPhone-okat is gyártó Foxconn, és 2015 óta a környékbeli gazdasági növekedés meghaladta az évi 25 százalékos szintet. Egy helyi ingatlanfejlesztő a Bloombergnek nyilatkozva megjegyezte, hogy a Csengcsouról szóló külföldi riportok akkor húzták a városra a „szellemváros” jelzőt, amikor még a fejlődése korai szakaszában volt.

Persze ez a fejlődés nem mindig indul be, és erre hozza példának a lap riportja Tiencsin városának új részét, ami még mindig tele van üres épületekkel.

A szellemvárosokról szóló könyvében Shepard arra a következtetésre jut, hogy azokban a városokban, ahol az ipar, az iskolák, az egészségügyi szolgáltatások és a szórakoztató egységek kiépülnek és elérhetőek, a népesség előbb-utóbb betelepül, és idővel a nagyberuházások valódi városokká változnak. A cikk szerint ezt Kangbashi és Csengcsou példája is bizonyítja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelfoghatatlan kínai sztori: 200 millió négyzetméter ingatlana van, de rohan a csőd feléAz Evergrande nevű cégóriás két magyar GDP-nyi adósságot görget maga előtt, szerintük nincs baj, de a hitelminősítők szerint hamarosan elfogyhat a pénz.

Világ Kína szellemváros Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Avatar
2021. szeptember 21. 15:01 Világ

Az hagyján, hogy az acélgyár leáll, de még sör sem lesz Angliában

Egyre többen aggódnak az elszállt gázárak és a leálló gyárak miatt Angliában, a földgázhiány a vágóhídakat és sörfőzdéket is rosszul érintheti.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.

Fontos

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 19. 07:11 Adat

Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

Elvégeztük ugyanazt a nagy bevásárlást egy francia és egy magyar Lidlben, és az eredmény több szempontból is tanulságos lett.