Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. augusztus 11. 10:17 Világ

Az alacsony esetszámok ellenére nagyon korai még a járvány végének örülni

Bár Magyarországon egyelőre még mindig nagyon alacsonyak a koronavírusos esetszámok, Európában az összesített adatok alapján a májusi és júniusi visszaesést júliusban növekedés követte a Reuters által gyűjtött adatok alapján.

Az Európai Unióban a teljes átoltottság 61 százalékos, de számos országban úgy nőnek az esetszámok, hogy a lakosság teljes átoltottsága világviszonylatban is a kifejezetten magas arányúnak számít.

Izlandon például a 16 évesnél idősebb lakosság 93 százalékos átoltottsága mellett több fertőzött van, mint valaha, és ahogy azt például a The Guardian cikke is megjegyzi, az Egyesült Királyságban is nőnek az esetszámok. Fontos változás azonban, hogy

az átoltottság miatt a halálos áldozatok száma ezúttal nem követi az új fertőzések növekedésének mértékét.

Mire számíthatunk, és vajon vége van-e már a járvány legrosszabb részének – teszi fel a kérdést a brit baloldali lap.

Miközben ugyanis az Egyesült Királyságban a napi új kórházi esetek száma 1000 alatt van, a szakértők szerint az egészségügyi rendszeren egyre növekszik a nyomás. Ravi Gupta, a Cambridge-i Egyetem professzora egy kórházi vizitjéről beszámolva megjegyezte, hogy a fertőző osztályon szinte csak Covidos betegek voltak, részben oltottak, részben oltatlanok. Az angol kormánynak tanácsokat adó bizottság tagja szerint látva, hogy milyen rossz állapotban voltak egyesek a kórházban, nagyon ellentmondásos számára, hogy mindenki úgy tesz, mintha a járvány már nem is lenne többé probléma.

Gupta szerint a növekvő Covidos esetszámok más légúti megbetegedésekkel, például egy erősebb influenzajárvánnyal együtt leterhelhetik az angol egészségügyet.

Túl korai lenne még azt mondani, hogy vége van

– mondta.

Andrew Hayward, a University College London Epidemiológiai Intézetének igazgatója szerint megnyugtató, hogy az új esetek növekedése már nem exponenciális, és hogy az Egyesült Királyság a pandémiás szakaszból endémiás szakaszba lép át. Tehát a Covid ugyanolyan visszatérő fertőzéses betegséggé kezd változni, mint amilyen például az influenza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA koronavírus idén teljesen lenullázta az influenzátAz adatok alapján úgy néz ki, hogy az északi féltekén is megismétlődik az, amit nyáron a déli féltekén tapasztaltak: gyakorlatilag nincs influenza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár látszik a koronavírus-járvány pozitív hozadékaTavasszal huszadára esett a bárányhimlős és skarlátos megbetegedések száma, és sokkal kevesebb volt a szalmonellás is.

Bár nyáron és kora ősszel eddig viszonylag jó volt a járványhelyzet a népesség magasabb átlagos antitestszintje és a járványügyi intézkedések betartásának köszönhetően, a szakértő szerint egyelőre nagyon bizonytalan, hogy mire lehet számítani ősztől az Egyesült Királyságban. 

Ahogy azt a Veszélyhelyzeti Tudományos Tanácsadó Csoport (Scientific Advisory Group for Emergencies – Sage) egyik jelentése kiemeli, a gyerekek visszatérése az iskolába, a dolgozók visszatérése az irodákba, és az immunitás szintjének csökkenése idén mind az esetek növekedése irányába hat.

A Sage munkájában is részt vevő Rowland Kao, az Edinburgh-i Egyetem epidemiológusa szerint mivel ősszel a Covid mellett az influenza és más felső légúti fertőzések fokozott terjedésére is számítani kell, kérdéses, hogy ezek együttes jelenléte mekkora terhet jelent majd. Szerinte emiatt bizonyos elővigyázatossági intézkedések, például a maszkviselés továbbra is szükségesek lesznek, és továbbra is fennáll az új, fertőzőbb variánsok terjedésének kockázata.

Világ covid Egyesült Királyság epidemológus járvány oltás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Hetven év alatt luxusból hétköznapi normalitás lett a repülés, most már azonban nem lehet a környezeti hatások nélkül foglalkozni vele.

Pálos Máté
2021. december 1. 10:20 Világ

Nagy üzlet lett ismeretlenül átvenni a konténerekben hagyott termékeket, legyen az tökmag vagy használt autó

A konténerkáosznak is megvannak a nyertesei: a hátrahagyott konténerek kisöprői.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.