Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. augusztus 11. 10:17 Világ

Az alacsony esetszámok ellenére nagyon korai még a járvány végének örülni

Bár Magyarországon egyelőre még mindig nagyon alacsonyak a koronavírusos esetszámok, Európában az összesített adatok alapján a májusi és júniusi visszaesést júliusban növekedés követte a Reuters által gyűjtött adatok alapján.

Az Európai Unióban a teljes átoltottság 61 százalékos, de számos országban úgy nőnek az esetszámok, hogy a lakosság teljes átoltottsága világviszonylatban is a kifejezetten magas arányúnak számít.

Izlandon például a 16 évesnél idősebb lakosság 93 százalékos átoltottsága mellett több fertőzött van, mint valaha, és ahogy azt például a The Guardian cikke is megjegyzi, az Egyesült Királyságban is nőnek az esetszámok. Fontos változás azonban, hogy

az átoltottság miatt a halálos áldozatok száma ezúttal nem követi az új fertőzések növekedésének mértékét.

Mire számíthatunk, és vajon vége van-e már a járvány legrosszabb részének – teszi fel a kérdést a brit baloldali lap.

Miközben ugyanis az Egyesült Királyságban a napi új kórházi esetek száma 1000 alatt van, a szakértők szerint az egészségügyi rendszeren egyre növekszik a nyomás. Ravi Gupta, a Cambridge-i Egyetem professzora egy kórházi vizitjéről beszámolva megjegyezte, hogy a fertőző osztályon szinte csak Covidos betegek voltak, részben oltottak, részben oltatlanok. Az angol kormánynak tanácsokat adó bizottság tagja szerint látva, hogy milyen rossz állapotban voltak egyesek a kórházban, nagyon ellentmondásos számára, hogy mindenki úgy tesz, mintha a járvány már nem is lenne többé probléma.

Gupta szerint a növekvő Covidos esetszámok más légúti megbetegedésekkel, például egy erősebb influenzajárvánnyal együtt leterhelhetik az angol egészségügyet.

Túl korai lenne még azt mondani, hogy vége van

– mondta.

Andrew Hayward, a University College London Epidemiológiai Intézetének igazgatója szerint megnyugtató, hogy az új esetek növekedése már nem exponenciális, és hogy az Egyesült Királyság a pandémiás szakaszból endémiás szakaszba lép át. Tehát a Covid ugyanolyan visszatérő fertőzéses betegséggé kezd változni, mint amilyen például az influenza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA koronavírus idén teljesen lenullázta az influenzátAz adatok alapján úgy néz ki, hogy az északi féltekén is megismétlődik az, amit nyáron a déli féltekén tapasztaltak: gyakorlatilag nincs influenza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár látszik a koronavírus-járvány pozitív hozadékaTavasszal huszadára esett a bárányhimlős és skarlátos megbetegedések száma, és sokkal kevesebb volt a szalmonellás is.

Bár nyáron és kora ősszel eddig viszonylag jó volt a járványhelyzet a népesség magasabb átlagos antitestszintje és a járványügyi intézkedések betartásának köszönhetően, a szakértő szerint egyelőre nagyon bizonytalan, hogy mire lehet számítani ősztől az Egyesült Királyságban. 

Ahogy azt a Veszélyhelyzeti Tudományos Tanácsadó Csoport (Scientific Advisory Group for Emergencies – Sage) egyik jelentése kiemeli, a gyerekek visszatérése az iskolába, a dolgozók visszatérése az irodákba, és az immunitás szintjének csökkenése idén mind az esetek növekedése irányába hat.

A Sage munkájában is részt vevő Rowland Kao, az Edinburgh-i Egyetem epidemiológusa szerint mivel ősszel a Covid mellett az influenza és más felső légúti fertőzések fokozott terjedésére is számítani kell, kérdéses, hogy ezek együttes jelenléte mekkora terhet jelent majd. Szerinte emiatt bizonyos elővigyázatossági intézkedések, például a maszkviselés továbbra is szükségesek lesznek, és továbbra is fennáll az új, fertőzőbb variánsok terjedésének kockázata.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ covid Egyesült Királyság epidemológus járvány oltás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.