Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. július 12. 12:54 Világ

Csehországban mostantól mindenki viszonylag egyszerűen megnézheti, mennyi lesz a nyugdíja

A cseh társadalombiztosító elindította az előzetes nyugdíjkalkulátorának tesztverzióját. A rendszert rögtön le is tesztelték a helyi lapok, és a Seznam Zpravy például azt a címet adta a cikkének, hogy mindenki készüljön fel a legrosszabbra – hiszen sokan várhatóan egy olyan előzetesen kalkulált összeget fognak kapni, amely messze nem fedezi a jelenlegi kiadásukat.

A cseh központi oldalra egy digitális (például a bankok által kibocsátott) azonosítóval lehet bejelentkezni, de néhány alapadatot még meg kell adni a számoláshoz.

A nőknek például meg kell adniuk a gyermekeik születési adatait, ami a lap szerint azért elég bosszantó, mert pont ezt kellene a leginkább tudnia annak a hivatalnak, amely a születés utáni juttatásokat is intézi. Hasonlóan nincs összehangolva a rendszer a felnőttkori tanulmányi időkkel (felső- vagy akár középfokú felnőttképzés) és a katonai szolgálati időkkel sem, ezeket szintén be kell írni annak, aki számolni szeretne.

Ha azonban ezeken a gátakon átjut valaki, akkor rögtön megtudhatja, hogy pontosan mikor mehet nyugdíjba (vagy ha már elérte ezt a korhatárt, akkor itt megerősítést kaphat róla), és a leginkább keresett adatot, a várható nyugdíj összegét is azonnal kidobja a rendszer.

Ismereteink szerint Magyarországon pillanatnyilag egy hivatalos kalkulátor létezik, ám ebbe mindenkinek magának kell beírnia, hogy az egyes években mennyi volt a jövedelme. Ebben az tűnik a legfőbb nehézségnek, hogy az egykori jövedelmekről évtizedek távlatából kell az asztalfiók mélyéről visszakeresni az adatokat (vagy az adóhatóságtól egyedileg beszerezni), ráadásul a nyugdíjjárulék alapját kellene minden évben meghatározni, hiszen a jövedelemnek csak az a része számít, ami után járulékot is fizettek.

A leírások szerint a cseh rendszer annyival okosabb, hogy ettől megkíméli a használót, vagyis az egyedi azonosításnak pont az a lényege, hogy utána már képes az adott személy összes addigi fellelhető, és a nyugdíjba beszámító jövedelmét listázni. Ez az a hivatalos adatsor, amelyből képes előre megjósolni a várható nyugdíj összegét – de ez természetesen csak becslés, amely a jelenlegi szabályokból indul ki, és azt feltételezi, hogy valamiféle előre megjósolható jövedelme továbbra is lesz a lekérdezőnek.

Az értékelések szerint a szolgáltatás úgy lehet majd igazán hasznos, ha valaki évről-évre lekérdezi az aktuális adatokat, amiből jól tud majd következtetni arra, hogy az esetleg változó szabályok és jövedelmi viszonyok között hogyan változik a várható nyugdíjának értéke. A rendszer nagy lökést adhat az öngondoskodásnak, hiszen sokan szembesülhetnek majd azzal, hogy hiába telnek a munkás évek, a magasabb nyugdíj elérése érdekében mindenképpen külön kell tartalékolni, mert az állami juttatás nem nő érdemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyugdíj 2020: Ha ki akarunk mászni a gödörből, abba kellene hagyni az ásástA kormány csökkenő járulékkulcsból akar nagyobb nyugdíjat adományozni, az ellenzék pedig türelmesen várja, hogy összeomoljon a rendszer. Lehetne és kellene is mást csinálni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adatok Csehország nyugdíj várható nyugdíj Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.