Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 25. 17:03 Világ

35 ezer vakcinát semmisíthetnek meg napokon belül Romániában

Annyira nem halad az oltási kampány Romániában, hogy valószínűleg meg kell semmisíteni 35 ezer adag Astrazeneca oltóanyagot, amelynek a hónap végén lejár a szavatossága – írja a helyi sajtó az országos oltási kampány koordinátorára hivatkozva.

A szomszédos országban az egyik legalacsonyabb az átoltottság aránya az Európai Unión belül, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint a felnőtt lakosság 29,6 százalékát oltották már be legalább egy koronavírus elleni vakcinával, teljes immunizálást pedig 27,8 százalék kapott. Magyarországon – szintén a felnőtt lakosságra vetítve – ez a két szám 67,1, illetve 57,4 százalék, míg az uniós átlag 58, illetve 35 százalék.

Arról már korábban is jelentek meg hírek, hogy az Astrazeneca – hivatalosan egyébként Vaxzevria nevű – vakcinája népszerűtlenné vált Romániában. Az oltóanyagból az ECDC adatai szerint az ország közel 2,7 millió adagot kapott, de csak 836 ezret használt fel. Ezzel együtt sem világos egyébként, hogy járhat le máris 35 ezer adag szavatossága, hiszen az fél év, és a szállítások csak idén februárban kezdődtek. Még ha korábban is gyártották ezeket a vakcinákat, logikusan mindenhol arra szoktak törekedni, hogy először a korábban lejáróakat használják fel.

Az ország több körben összesen több mint 400 ezer Astrazenecát adományozott Moldovának, százezret Ukrajnának, és előbbi országnak el is adott belőle, de a jelek szerint még többet is el lehetett volna passzolni. Pár napja az oltási koordinátor még arról beszélt, hogy az ország megpróbálja eladni vagy átadni más országoknak a lejáró készletet, de ilyen rövid határidővel ez már nagyon nehéz. Pedig a legtöbb szegény országban még tragikusan alacsony az átoltottság a vakcinahiány miatt, és ez az új mutánsok kialakulásán keresztül a fejlett világ oltási eredményeit is veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország ül a legnagyobb vakcinatartalékon az EU-ban, de egy része ránk romolhatA legnépszerűbb oltóanyagok szavatossága 6-7 hónap, ha a kormány nem gondolja meg magát a beszerzésben, a jövő év közepén már csak Sinopharm és Janssen lesz raktáron.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ AstraZeneca koronavírus Románia szavatosság védőoltás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.