Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 25. 17:03 Világ

35 ezer vakcinát semmisíthetnek meg napokon belül Romániában

Annyira nem halad az oltási kampány Romániában, hogy valószínűleg meg kell semmisíteni 35 ezer adag Astrazeneca oltóanyagot, amelynek a hónap végén lejár a szavatossága – írja a helyi sajtó az országos oltási kampány koordinátorára hivatkozva.

A szomszédos országban az egyik legalacsonyabb az átoltottság aránya az Európai Unión belül, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint a felnőtt lakosság 29,6 százalékát oltották már be legalább egy koronavírus elleni vakcinával, teljes immunizálást pedig 27,8 százalék kapott. Magyarországon – szintén a felnőtt lakosságra vetítve – ez a két szám 67,1, illetve 57,4 százalék, míg az uniós átlag 58, illetve 35 százalék.

Arról már korábban is jelentek meg hírek, hogy az Astrazeneca – hivatalosan egyébként Vaxzevria nevű – vakcinája népszerűtlenné vált Romániában. Az oltóanyagból az ECDC adatai szerint az ország közel 2,7 millió adagot kapott, de csak 836 ezret használt fel. Ezzel együtt sem világos egyébként, hogy járhat le máris 35 ezer adag szavatossága, hiszen az fél év, és a szállítások csak idén februárban kezdődtek. Még ha korábban is gyártották ezeket a vakcinákat, logikusan mindenhol arra szoktak törekedni, hogy először a korábban lejáróakat használják fel.

Az ország több körben összesen több mint 400 ezer Astrazenecát adományozott Moldovának, százezret Ukrajnának, és előbbi országnak el is adott belőle, de a jelek szerint még többet is el lehetett volna passzolni. Pár napja az oltási koordinátor még arról beszélt, hogy az ország megpróbálja eladni vagy átadni más országoknak a lejáró készletet, de ilyen rövid határidővel ez már nagyon nehéz. Pedig a legtöbb szegény országban még tragikusan alacsony az átoltottság a vakcinahiány miatt, és ez az új mutánsok kialakulásán keresztül a fejlett világ oltási eredményeit is veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország ül a legnagyobb vakcinatartalékon az EU-ban, de egy része ránk romolhatA legnépszerűbb oltóanyagok szavatossága 6-7 hónap, ha a kormány nem gondolja meg magát a beszerzésben, a jövő év közepén már csak Sinopharm és Janssen lesz raktáron.

Világ AstraZeneca koronavírus Románia szavatosság védőoltás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Forint Ferenc
2022. május 24. 14:15 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

Nem fér kétség hozzá, hogy ilyen autónk csak nekünk lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. május 27. 16:28 Élet

A járvány után idén az infláció tépázhatja meg az önfeledt nyaralást

A rendkívül erős utazási kedv és infláció ütközésén múlik a nyári szezon sikere.

Hajdu Miklós
2022. május 27. 13:37 Adat

Akad még néhány termék, amit egyelőre nem érint az infláció

Nem minden drágult, de kérdés, hogy meddig marad így.

Debreczeni Anna
2022. május 27. 09:09 Támogatói tartalom, Tech

Mit csinálnál, ha ezentúl csak hallgatni tudnád az Instát?

Alapvető szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a felhasználóbarát digitális világ tervezésekor gondoljunk a fogyatékossággal élő embertársainkra is.