Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. június 15. 12:57 Világ

Jön a kávémentes kávé, amellyel fenntarthatóbbá válna a kávézás

A kávé a klímaváltozásnak az egyik leginkább kitett és a klímaváltozást egyik legnagyobb arányban előidéző élelmiszer. Egy kilogrammra vetítve a marhahús (és egyes tejtermékek) mögött a kávénak (és az étcsokinak) a legnagyobb az ökológiai lábnyoma az elterjedtebb élelmiszerek közül (persze kávéból és csokiból értelemszerűen kevesebbet fogyasztunk alkalmanként, mint húsból).

Emellett a leginkább elterjedt kávébab, az arabica az egyik leginkább veszélyeztetett élelmiszer-alapanyag. Az Afrikából származó növény 1000-2000 méter magasan, hűvös, szubtrópusi éghajlaton terem. Az olyan éghajlatot kedveli, ahol egyértelműen elkülönül az esős és a száraz évszak.

A klímaváltozás hatására azonban jelentős mértékben csökkennek az ilyen területek. A Bloomberg által idézett tudományos kutatás szerint a következő hetven évben az arabica potenciális termőterületeinek több mint 50 százaléka fog eltűnni. Az éghajlat változásával folyamatosan új termőterületeket kell keresni, ami értelemszerűen erdőirtással is jár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy végtelenül egyszerű termékre húznak fel éppen egy óriási üzletetA zabital egy most berobbanó globális biznisz kiváló kiindulási terméke. Bár zabot vízbe áztatni mindenki tud, mégis csomagolva veszi meg, 15-20-szoros áron.

Ahogy a fenntarthatósági (és az állatjóléti) szempontok miatt megjelentek a növényi alapú tejhelyettesítők vagy a műhús, a kávémentes kávé kifejlesztésén is évek óta dolgoznak. A 2018-ban indult amerikai Atomo Coffee nevű start-up egy sikeres közösségi finanszírozási kampány után kezdett el kifejleszteni kávét kávébab felhasználása nélkül.

A Bloomberg cikke alapján a többek között napraforgómag-héj vagy dinnyemag felhasználásával hozták létre a koffeint is tartalmazó kávépótlót, amely idén kerülhet forgalomba. A tervek szerint az új terméket először webshopon keresztül és nagy kávézóláncoknak fogják árulni. Először cold brew-t (hidegen készített kávét) árulnak, de terveznek majd instant változatot, őrleményt és egész “kávébabot” is árulni.


Az Atomo image filmje

A cég vezetői terméküket a Teslához hasonlították a cikkben. “Ha a Tesla megjelenése előtt akartál volna venni egy erős luxusautót, amely nem benzinnel vagy gázolajjal megy, akkor nem volt semmilyen választási lehetőséged. Az Atomo előtt pedig nem tudtál olyan kávét venni, aminek nincs közé az erdőirtásokhoz, most viszont már tudsz” – mondta Jarret Stopforth társalapító.

Egy pár hete megjelent hír alapján a szárazságra kevésbé érzékeny kávéfajtákkal is helyettesíthetik a két elterjedt kávénövényt, az arabicát és a robustát. A hagyományos kávéfajták eltűnése és/vagy a mesterséges kávépótlók megjelenése szociális válságot okozhat, mivel több mint 100 millió ember megélhetése függ a kávétermeléstől, főleg az Egyenlítő környéki szegényebb országokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor tehetünk a legegyszerűbben a klímaváltozás ellen, ha átalakítjuk az étrendünket. De hogyan?Mennyire ártalmas a marhahús a klímának? Mi van a sajtokkal? Milyen tenyésztett halat enni ökológiai szempontból? Néhány tanács a klímát féltőknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ élelmiszer élelmiszeripar fenntarthatóság kávé üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.