Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. június 15. 12:57 Világ

Jön a kávémentes kávé, amellyel fenntarthatóbbá válna a kávézás

A kávé a klímaváltozásnak az egyik leginkább kitett és a klímaváltozást egyik legnagyobb arányban előidéző élelmiszer. Egy kilogrammra vetítve a marhahús (és egyes tejtermékek) mögött a kávénak (és az étcsokinak) a legnagyobb az ökológiai lábnyoma az elterjedtebb élelmiszerek közül (persze kávéból és csokiból értelemszerűen kevesebbet fogyasztunk alkalmanként, mint húsból).

Emellett a leginkább elterjedt kávébab, az arabica az egyik leginkább veszélyeztetett élelmiszer-alapanyag. Az Afrikából származó növény 1000-2000 méter magasan, hűvös, szubtrópusi éghajlaton terem. Az olyan éghajlatot kedveli, ahol egyértelműen elkülönül az esős és a száraz évszak.

A klímaváltozás hatására azonban jelentős mértékben csökkennek az ilyen területek. A Bloomberg által idézett tudományos kutatás szerint a következő hetven évben az arabica potenciális termőterületeinek több mint 50 százaléka fog eltűnni. Az éghajlat változásával folyamatosan új termőterületeket kell keresni, ami értelemszerűen erdőirtással is jár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy végtelenül egyszerű termékre húznak fel éppen egy óriási üzletetA zabital egy most berobbanó globális biznisz kiváló kiindulási terméke. Bár zabot vízbe áztatni mindenki tud, mégis csomagolva veszi meg, 15-20-szoros áron.

Ahogy a fenntarthatósági (és az állatjóléti) szempontok miatt megjelentek a növényi alapú tejhelyettesítők vagy a műhús, a kávémentes kávé kifejlesztésén is évek óta dolgoznak. A 2018-ban indult amerikai Atomo Coffee nevű start-up egy sikeres közösségi finanszírozási kampány után kezdett el kifejleszteni kávét kávébab felhasználása nélkül.

A Bloomberg cikke alapján a többek között napraforgómag-héj vagy dinnyemag felhasználásával hozták létre a koffeint is tartalmazó kávépótlót, amely idén kerülhet forgalomba. A tervek szerint az új terméket először webshopon keresztül és nagy kávézóláncoknak fogják árulni. Először cold brew-t (hidegen készített kávét) árulnak, de terveznek majd instant változatot, őrleményt és egész “kávébabot” is árulni.


Az Atomo image filmje

A cég vezetői terméküket a Teslához hasonlították a cikkben. “Ha a Tesla megjelenése előtt akartál volna venni egy erős luxusautót, amely nem benzinnel vagy gázolajjal megy, akkor nem volt semmilyen választási lehetőséged. Az Atomo előtt pedig nem tudtál olyan kávét venni, aminek nincs közé az erdőirtásokhoz, most viszont már tudsz” – mondta Jarret Stopforth társalapító.

Egy pár hete megjelent hír alapján a szárazságra kevésbé érzékeny kávéfajtákkal is helyettesíthetik a két elterjedt kávénövényt, az arabicát és a robustát. A hagyományos kávéfajták eltűnése és/vagy a mesterséges kávépótlók megjelenése szociális válságot okozhat, mivel több mint 100 millió ember megélhetése függ a kávétermeléstől, főleg az Egyenlítő környéki szegényebb országokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor tehetünk a legegyszerűbben a klímaváltozás ellen, ha átalakítjuk az étrendünket. De hogyan?Mennyire ártalmas a marhahús a klímának? Mi van a sajtokkal? Milyen tenyésztett halat enni ökológiai szempontból? Néhány tanács a klímát féltőknek.

Világ élelmiszer élelmiszeripar fenntarthatóság kávé üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Váczi István
2022. augusztus 11. 12:48 Világ

Nagy fordulat után már csökkennek az árak az amerikai e-kereskedelemben

Miközben a világ jelentős részéhez hasonlóan az Egyesült Államokban is a magas infláció ellen küzdenek a döntéshozók, az e-kereskedelemben már visszatért az árak csökkenése.

Fontos

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.

Avatar
2022. augusztus 10. 13:04 Közélet, Vállalat

Több ügyet vonhattak össze a Ryanair ellen, mert az áremelésért önmagában nem lenne büntethető

A légitársaságra kiszabott 300 millió forint nem számít túl nagy fogyasztóvédelmi bírságnak, de érdekes lesz látni, hogy pontosan miért kapta a cég.