Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. június 15. 12:57 Világ

Jön a kávémentes kávé, amellyel fenntarthatóbbá válna a kávézás

A kávé a klímaváltozásnak az egyik leginkább kitett és a klímaváltozást egyik legnagyobb arányban előidéző élelmiszer. Egy kilogrammra vetítve a marhahús (és egyes tejtermékek) mögött a kávénak (és az étcsokinak) a legnagyobb az ökológiai lábnyoma az elterjedtebb élelmiszerek közül (persze kávéból és csokiból értelemszerűen kevesebbet fogyasztunk alkalmanként, mint húsból).

Emellett a leginkább elterjedt kávébab, az arabica az egyik leginkább veszélyeztetett élelmiszer-alapanyag. Az Afrikából származó növény 1000-2000 méter magasan, hűvös, szubtrópusi éghajlaton terem. Az olyan éghajlatot kedveli, ahol egyértelműen elkülönül az esős és a száraz évszak.

A klímaváltozás hatására azonban jelentős mértékben csökkennek az ilyen területek. A Bloomberg által idézett tudományos kutatás szerint a következő hetven évben az arabica potenciális termőterületeinek több mint 50 százaléka fog eltűnni. Az éghajlat változásával folyamatosan új termőterületeket kell keresni, ami értelemszerűen erdőirtással is jár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy végtelenül egyszerű termékre húznak fel éppen egy óriási üzletetA zabital egy most berobbanó globális biznisz kiváló kiindulási terméke. Bár zabot vízbe áztatni mindenki tud, mégis csomagolva veszi meg, 15-20-szoros áron.

Ahogy a fenntarthatósági (és az állatjóléti) szempontok miatt megjelentek a növényi alapú tejhelyettesítők vagy a műhús, a kávémentes kávé kifejlesztésén is évek óta dolgoznak. A 2018-ban indult amerikai Atomo Coffee nevű start-up egy sikeres közösségi finanszírozási kampány után kezdett el kifejleszteni kávét kávébab felhasználása nélkül.

A Bloomberg cikke alapján a többek között napraforgómag-héj vagy dinnyemag felhasználásával hozták létre a koffeint is tartalmazó kávépótlót, amely idén kerülhet forgalomba. A tervek szerint az új terméket először webshopon keresztül és nagy kávézóláncoknak fogják árulni. Először cold brew-t (hidegen készített kávét) árulnak, de terveznek majd instant változatot, őrleményt és egész “kávébabot” is árulni.


Az Atomo image filmje

A cég vezetői terméküket a Teslához hasonlították a cikkben. “Ha a Tesla megjelenése előtt akartál volna venni egy erős luxusautót, amely nem benzinnel vagy gázolajjal megy, akkor nem volt semmilyen választási lehetőséged. Az Atomo előtt pedig nem tudtál olyan kávét venni, aminek nincs közé az erdőirtásokhoz, most viszont már tudsz” – mondta Jarret Stopforth társalapító.

Egy pár hete megjelent hír alapján a szárazságra kevésbé érzékeny kávéfajtákkal is helyettesíthetik a két elterjedt kávénövényt, az arabicát és a robustát. A hagyományos kávéfajták eltűnése és/vagy a mesterséges kávépótlók megjelenése szociális válságot okozhat, mivel több mint 100 millió ember megélhetése függ a kávétermeléstől, főleg az Egyenlítő környéki szegényebb országokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor tehetünk a legegyszerűbben a klímaváltozás ellen, ha átalakítjuk az étrendünket. De hogyan?Mennyire ártalmas a marhahús a klímának? Mi van a sajtokkal? Milyen tenyésztett halat enni ökológiai szempontból? Néhány tanács a klímát féltőknek.

Világ élelmiszer élelmiszeripar fenntarthatóság kávé üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. március 30. 17:35 Világ

A háborús bűnös Oroszország őrködhet áprilistól a világ békéje és biztonsága fölött

Az ukránok szerint ez egy rossz vicc. Ki lehet-e zárni Oroszországot az ENSZ-ből?

Kolozsi Ádám
2023. március 30. 15:32 Világ

Megduplázzák a megújuló energiát az EU-ban, az atompártiak is elégedettek lehetnek

Bár a svéd elnökség a klímaharc fontos győzelmeként kommunikálja a csütörtök reggelre elért kompromisszumot a megújuló energia arányának növeléséről, a zöld szervezetek kritikusak.

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.