Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. június 15. 12:57 Világ

Jön a kávémentes kávé, amellyel fenntarthatóbbá válna a kávézás

A kávé a klímaváltozásnak az egyik leginkább kitett és a klímaváltozást egyik legnagyobb arányban előidéző élelmiszer. Egy kilogrammra vetítve a marhahús (és egyes tejtermékek) mögött a kávénak (és az étcsokinak) a legnagyobb az ökológiai lábnyoma az elterjedtebb élelmiszerek közül (persze kávéból és csokiból értelemszerűen kevesebbet fogyasztunk alkalmanként, mint húsból).

Emellett a leginkább elterjedt kávébab, az arabica az egyik leginkább veszélyeztetett élelmiszer-alapanyag. Az Afrikából származó növény 1000-2000 méter magasan, hűvös, szubtrópusi éghajlaton terem. Az olyan éghajlatot kedveli, ahol egyértelműen elkülönül az esős és a száraz évszak.

A klímaváltozás hatására azonban jelentős mértékben csökkennek az ilyen területek. A Bloomberg által idézett tudományos kutatás szerint a következő hetven évben az arabica potenciális termőterületeinek több mint 50 százaléka fog eltűnni. Az éghajlat változásával folyamatosan új termőterületeket kell keresni, ami értelemszerűen erdőirtással is jár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy végtelenül egyszerű termékre húznak fel éppen egy óriási üzletetA zabital egy most berobbanó globális biznisz kiváló kiindulási terméke. Bár zabot vízbe áztatni mindenki tud, mégis csomagolva veszi meg, 15-20-szoros áron.

Ahogy a fenntarthatósági (és az állatjóléti) szempontok miatt megjelentek a növényi alapú tejhelyettesítők vagy a műhús, a kávémentes kávé kifejlesztésén is évek óta dolgoznak. A 2018-ban indult amerikai Atomo Coffee nevű start-up egy sikeres közösségi finanszírozási kampány után kezdett el kifejleszteni kávét kávébab felhasználása nélkül.

A Bloomberg cikke alapján a többek között napraforgómag-héj vagy dinnyemag felhasználásával hozták létre a koffeint is tartalmazó kávépótlót, amely idén kerülhet forgalomba. A tervek szerint az új terméket először webshopon keresztül és nagy kávézóláncoknak fogják árulni. Először cold brew-t (hidegen készített kávét) árulnak, de terveznek majd instant változatot, őrleményt és egész “kávébabot” is árulni.


Az Atomo image filmje

A cég vezetői terméküket a Teslához hasonlították a cikkben. “Ha a Tesla megjelenése előtt akartál volna venni egy erős luxusautót, amely nem benzinnel vagy gázolajjal megy, akkor nem volt semmilyen választási lehetőséged. Az Atomo előtt pedig nem tudtál olyan kávét venni, aminek nincs közé az erdőirtásokhoz, most viszont már tudsz” – mondta Jarret Stopforth társalapító.

Egy pár hete megjelent hír alapján a szárazságra kevésbé érzékeny kávéfajtákkal is helyettesíthetik a két elterjedt kávénövényt, az arabicát és a robustát. A hagyományos kávéfajták eltűnése és/vagy a mesterséges kávépótlók megjelenése szociális válságot okozhat, mivel több mint 100 millió ember megélhetése függ a kávétermeléstől, főleg az Egyenlítő környéki szegényebb országokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor tehetünk a legegyszerűbben a klímaváltozás ellen, ha átalakítjuk az étrendünket. De hogyan?Mennyire ártalmas a marhahús a klímának? Mi van a sajtokkal? Milyen tenyésztett halat enni ökológiai szempontból? Néhány tanács a klímát féltőknek.

Világ élelmiszer élelmiszeripar fenntarthatóság kávé üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Hetven év alatt luxusból hétköznapi normalitás lett a repülés, most már azonban nem lehet a környezeti hatások nélkül foglalkozni vele.

Pálos Máté
2021. december 1. 10:20 Világ

Nagy üzlet lett ismeretlenül átvenni a konténerekben hagyott termékeket, legyen az tökmag vagy használt autó

A konténerkáosznak is megvannak a nyertesei: a hátrahagyott konténerek kisöprői.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.