Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. június 6. 16:55 Világ

A szegénység felszámolásának kulcsfontosságú eszköze lehetne a mobiltelefon

Bár a világ nagy részén csökken a mélyszegénység, Fekete-Afrikában nem tűnik úgy, hogy javulna a helyzet. Igaz, gazdasági növekedés van a régióban, ám annak előnyeit csak a kiváltságos kevesek élvezhetik, míg a lakosság nagy része továbbra is szegénységben él.

Ahhoz, hogy a szegénységet felszámolják, befogadó növekedésre lenne szükség, vagyis olyanra, hogy mindenki egyformán élvezhesse a növekedés előnyeit. Szerencsére egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy hogyan lehetne ezt elérni. Nem is olyan meglepő módon sok eredmény arra mutat rá, hogy a mobiltelefonok szélesebb körű elterjedése lehet a megoldás.

Simplice A. Asongu és Jacinta C. Nwachukwu például azt vizsgálták, hogy milyen feltételek mellett tudnának a fekete-afrikai országok olyan oktatást nyújtani, amely támogatja a befogadó fejlődést. Azt nézték meg, hogy a mobiltelefonok elterjedésével növekszik-e a gyerekek humán képzettsége. Az ugyanis már a korábbi kutatásokból is egyértelművé vált, hogy az “emberi tőke” növekedése fontos az országok fejlődéséhez, főleg a befogadó fejlődéshez.

A kutatók arra jutottak, hogy megfelelő oktatási körülmények mellett, vagyis maximum 10-27 fős osztályok esetén

a mobiltelefonok erős motorjai lehetnek a befogadó fejlődésnek.

Természetesen más körülmények is segítik ezt a hatást, például a politikailag stabilabb országokban nagyobb segítség a mobil a fejlődéshez, de meglepő módon ha a jövedelmet nézzük, akkor az alacsonyabb jövedelmű országok profitálnak többet a mobilok nyújtotta lehetőségekből.

Egy másik kutatás azt vizsgálta meg, hogy a pénzügyi befogadás hogyan kapcsolódik a mobilok használatához. Érdekes tény, hogy Afrikában a világ többi részéhez képest

az információs technológiák elterjedtsége alacsonyabb, de a használatuk hatékonyabb, főleg a mobiltelefonokat nézve.

Akinek ugyanis sikerül mobilt szereznie, az nagyon sok mindent el tud vele intézni.

Tough Chinoda és szerzőtársai arra jutottak, hogy a mobilok elterjedése a pénzügyi befogadást is erősítik. Viszont jelen van az a hatás is, hogy pénzügyileg minél fejlettebb egy ország, annál inkább használnak mobilt, ami tovább segíti a fejlődést. Emellett természetesen a bankszektor stabilitása és a gazdasági növekedés is fontos tényező a pénzügyi fejlődés eléréséhez.

Végül Olaniyi Evans kutatásait érdemes figyelmbe venni, aki azt elemezte, hogy a mezőgazdaság fejlődésének hogyan lehet része a mobilhasználat. Mivel Afrika lakosságának majdnem 80 százaléka a mezőgazdaságból él, ezért ennek a szektornak a fejlesztése fontos összetevője a befogadó fejlődés elősegítésének. A kisméretű gazdaságok a jellemzőek, amelyeknek fontos, hogy megfelelő növénytermesztési és állattenyésztési információkat szerezzenek.

Az ilyen információkat a gazdák hagyományosan az ezzel foglalkozó kutatóktól vagy helyben dolgozó ügynököktől szerzik be, de ennek a rendszernek a fenntartása költséges és nem hatékony. A mobilok és az internet elterjedésével viszont új csatorna nyílt, ahonnan megszerezhető lett a szükséges tudás. Evans eredményei is azt mutatják, hogy

a mezőgazdaság fejlődését pozitívan befolyásolja a mobilhasználat és az internetelérés is.

Összességében tehát az látszik, hogy nagyon sok területen segítheti a fejlődést, ha minél több embernek van mobilja az afrikai fejlődő országokban. Növeli az oktatás hatékonyságát, segít a mezőgazdaság modernizálásában és fejlesztésében, továbbá biztonságosabban használhatják a pénzüket az emberek, ha pénzügyileg befogadóbb az ország, és mobiltelefonon keresztül (is) tudnak banki szolgáltatásokat igénybe venni. Ezért a fejlődő országok segítésében nagyon fontos lépés lenne az internet elérhetővé tétele és a mobilhasználat növelése.

Világ Afrika fejlődés internet mobil oktatás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. június 23. 17:31 Világ

Van, ahol már több üzletember repül, mint a járvány előtt

A Qatar Airways-nél már nagyobb a business class kihasználtsága, mint a járvány előtt, legalábbis azokon az útvonalakon, ahol már nincs utazási korlátozás.

Váczi István
2021. június 22. 12:42 Világ

13 éves csúcsra drágult a földgáz Európában

A kimerült tárolók és a karbantartások miatt több mint egy évtizedes csúcsra emelkedtek a tőzsdei földgázárak Nyugat-Európában.

Váczi István
2021. június 22. 10:21 Világ

Nem kér az orosz és kínai atomtechnológiából Csehország

Bár korábban felmerült, hogy Csehország is a Roszatommal építteti meg a tervezett új atomerőművi blokkjait, azóta nagyot változott a helyzet.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.