Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. december 14. 16:10 Világ

Szétvertek egy iPhone-gyárat a dolgozók Indiában

Felborított céges autók, felgyújtott berendezések és törés-zúzás egy gyár legkülönbözőbb pontjain – szokatlan perspektívából engednek betekintést a globális vállalatbirodalmak világába azok a videók, amelyek egy indiai gyárban készültek vasárnap.

A Bangalore közelében fekvő tajvani Wistron Corp. gyára előtt ugyanis nagyjából ezer fős tömeg gyűlt össze hajnali ötkor, amikor az esti és a nappali műszak váltotta egymást, majd elkezdték szétverni a gyárat. Nagyjából egy órán át tartott a rombolás, aminek végül rendőrök vetett véget.

A pusztítást alaposan dokumentálták a résztvevők, egyes képsorok alapján szinte mindenki kamerázott, aki nem éppen szélvédők betörésével vagy a kamerák leütésével volt elfoglalva.

A tajvani tulajdonú gyárban iPhone-telefonok alkatrészeit gyártották bérgyártásban. A dolgozók tiltakozásként kezdtek rongálni. Egyrészt állításuk szerint 2-3 hónapja nem kaptak fizetést, ráadásul alapból jóval kevesebbet kaptak, mint amennyit korábban ígértek nekik. Másrészt a megalázó munkakörülmények miatt, ami miatt korábban tüntettek is. Egy műszakban 12 órán át kellett dolgozniuk, amelyért 200-300 rúpiát (790-1180 forintot) kaptak.

Az eset minden eddiginél élesebben hozta felszínre a globális vállalatbirodalmak és az ellátási lánc alján lévő dél-ázsiai dolgozók érdekellentéteit. Rengeteg híradás megjelent már a megalázó körülmények között dolgoztatott munkásokról, az ilyen látványos ellenállás azonban teljesen szokatlan.

Az eset azért is érdekes, mert az érintett gyárra követendő példaként hivatkozott az indiai kormány. Az elmúlt években India komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy egyre nagyobb mértékben települjenek az országba komplexebb tudást igénylő gyártási folyamatok. A tajvani cég gyára volt az egyik első ilyen, emiatt a kormány is példálózott vele. 

A rendőrség eddig több mint száz embert vett őrizetbe. A gyár szerint sok számítógépes eszközt és más vagyontárgyat tulajdonítottak el, a vállalatnak okozott kár több mint 13,5 millió dollár.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Apple ellátási lánc india iPhone Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.