Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. december 2. 11:20 Élet, Világ

Megadták az első engedélyt egy szintetikus műhús forgalmazására

A Just nevű amerikai startup vállalkozás megkapta az engedélyt arra, hogy laborban növesztett/termesztett csirkehús pogácsákat kezdjen árusítani Szingapúrban. A Technology Review cikke szerint ez az első eset, hogy szintetikus módon előállított húst engednek üzletekben és éttermekben forgalmazni.

Az engedélyeztetésen csaknem két éve dolgoztak a cég és a szingapúri felügyelet szakemberei, és rengeteg vizsgálaton kellett a terméknek keresztül mennie annak érdekében, hogy biztonsággal fogyaszthatónak minősüljön. A hatóságok nem csak a készterméket, hanem a teljes gyártási folyamatot ellenőrizték, mielőtt aláírták volna a papírokat.

Szintetikus húsok növesztésével számos cég foglalkozik, illetve kísérletezik már világszerte, és a technológia alapjai általában ugyanazok: kis mennyiségű állati mintát helyeznek olyan laborkörülmények közé, hogy a sejtek szaporodásnak induljanak, majd a kellő mennyiség elérésekor a műhúst általában a húspogácsák fő, de korántsem egyedüli alapanyagaként használják fel.

A szintetikus húsok piacát alapvetően azoknak a fogyasztóknak a kereslete teremtette meg, akik szeretik a húsokat, és nem szívesen mondanak le róluk, de etikai (állatjóléti) vagy környezetvédelmi szempontok miatt az állattenyésztést problémásnak tartják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ csirke hús Just műhús Szingapúr üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.