Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. december 2. 11:20 Élet, Világ

Megadták az első engedélyt egy szintetikus műhús forgalmazására

A Just nevű amerikai startup vállalkozás megkapta az engedélyt arra, hogy laborban növesztett/termesztett csirkehús pogácsákat kezdjen árusítani Szingapúrban. A Technology Review cikke szerint ez az első eset, hogy szintetikus módon előállított húst engednek üzletekben és éttermekben forgalmazni.

Az engedélyeztetésen csaknem két éve dolgoztak a cég és a szingapúri felügyelet szakemberei, és rengeteg vizsgálaton kellett a terméknek keresztül mennie annak érdekében, hogy biztonsággal fogyaszthatónak minősüljön. A hatóságok nem csak a készterméket, hanem a teljes gyártási folyamatot ellenőrizték, mielőtt aláírták volna a papírokat.

Szintetikus húsok növesztésével számos cég foglalkozik, illetve kísérletezik már világszerte, és a technológia alapjai általában ugyanazok: kis mennyiségű állati mintát helyeznek olyan laborkörülmények közé, hogy a sejtek szaporodásnak induljanak, majd a kellő mennyiség elérésekor a műhúst általában a húspogácsák fő, de korántsem egyedüli alapanyagaként használják fel.

A szintetikus húsok piacát alapvetően azoknak a fogyasztóknak a kereslete teremtette meg, akik szeretik a húsokat, és nem szívesen mondanak le róluk, de etikai (állatjóléti) vagy környezetvédelmi szempontok miatt az állattenyésztést problémásnak tartják.

Élet Világ csirke hús Just műhús Szingapúr üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hobot Péter
2022. január 22. 12:58 Élet, Pénz

G7 inflációs kvíz: mennyibe került a banán két éve? És a liszt?

Tudtad követni, hogy mely termékek drágulása járul hozzá a legerősebben az inflációhoz, és hogy melyik társadalmi csoportokat érintette leginkább?

Jandó Zoltán
2022. január 21. 19:29 Adat, Élet

A slágerlisták élére ugranak az énekesek haláluk napján, és ezen valaki sokat kereshet

Nézettségi rekordot döntenek a ma elhunyt Meat Loaf kilpjei a Youtube-on, és az énekes legismertebb albuma is az iTunes toplista élére ugrott. Ki fizet ilyenkor, kinek, és mennyit?

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

Fontos

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.