Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. december 2. 11:20 Élet, Világ

Megadták az első engedélyt egy szintetikus műhús forgalmazására

A Just nevű amerikai startup vállalkozás megkapta az engedélyt arra, hogy laborban növesztett/termesztett csirkehús pogácsákat kezdjen árusítani Szingapúrban. A Technology Review cikke szerint ez az első eset, hogy szintetikus módon előállított húst engednek üzletekben és éttermekben forgalmazni.

Az engedélyeztetésen csaknem két éve dolgoztak a cég és a szingapúri felügyelet szakemberei, és rengeteg vizsgálaton kellett a terméknek keresztül mennie annak érdekében, hogy biztonsággal fogyaszthatónak minősüljön. A hatóságok nem csak a készterméket, hanem a teljes gyártási folyamatot ellenőrizték, mielőtt aláírták volna a papírokat.

Szintetikus húsok növesztésével számos cég foglalkozik, illetve kísérletezik már világszerte, és a technológia alapjai általában ugyanazok: kis mennyiségű állati mintát helyeznek olyan laborkörülmények közé, hogy a sejtek szaporodásnak induljanak, majd a kellő mennyiség elérésekor a műhúst általában a húspogácsák fő, de korántsem egyedüli alapanyagaként használják fel.

A szintetikus húsok piacát alapvetően azoknak a fogyasztóknak a kereslete teremtette meg, akik szeretik a húsokat, és nem szívesen mondanak le róluk, de etikai (állatjóléti) vagy környezetvédelmi szempontok miatt az állattenyésztést problémásnak tartják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ csirke hús Just műhús Szingapúr üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 6. 08:48 Támogatói tartalom

A sokkon túlestünk, de a balegyenesekhez is hozzászoktunk – így változtak egy év alatt a munkavállalói preferenciák

Az elmúlt évek egymást követő válságai a munkavállalói preferenciákra is hatással voltak, ahogy az idei reálbércsökkenés is. Reguly Mártával, a PwC Magyarország HR tanácsadási csoportjának vezetőjével ezekről a változásokról beszélgettünk.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Pálos Máté
2023. december 5. 12:42 Közélet

Sosem teljesítettek ilyen rosszul a magyar diákok matekból a PISA-teszten

A friss adatok szerint a magyar oktatási rendszer a nemzetközi átlagnál lényegesen kevésbé képes kiegyenlíteni a társadalmi különbségeket.