Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 6. 10:21 Világ

Komoly állami segítséget harcoltak ki maguknak a francia könyvesboltosok

A teljes francia könyves szektort egyberántotta az a felháborodás, amely a járvány második hulláma miatti kötelező boltbezárások miatt vált általánossá. A könyvesboltok kényszerű átmeneti bezárását az íróktól kezdve a nagykereskedőkön keresztül a boltosokig (érthető módon) minden piaci szereplő hevesen ellenzi, és az utóbbi napokban folyamatosan könnyítésekért lobbizott.

Ennek lehet az eredménye, hogy a kormány tegnap délután bejelentette: a független boltokhoz beérkező online rendelések házhoz szállítási költségét ellentételezi. Formálisan a szállítási díj nem lehet zéró összeg, de az elképzelés szerint bizonyos piaci szereplőknek megengedik, hogy az árat 0,01 euróban határozzák meg, ami a gyakorlatban úgy működhet, hogy a tényleges szállítási költséget a költségvetésből vissza tudják majd igényelni.

A könyvesboltok a tavaszi leálláskor online üzemmódban úgy árulhatták a könyveket, hogy a vevők az internetes megrendelésekért korlátozott körülmények között bemehettek a boltba, ám a vásárlások döntő részétől a kereskedők így is elestek, az adatok szerint tavasszal 10-15 százalékos bevételi szinten vegetált a szektor.

Ezért jelenthet most könnyítést az ingyenes házhoz szállítás lehetősége. A független könyvesboltok helyzetét különösen nehezítette a járványban, hogy az Amazont a korlátozások sokkal kevésbé érintették, hiszen eleve csak online megrendelésekre szállít, vagyis a boltok bezárása nem rázta meg.

A mostani intézkedés azonban csak a (francia szabályok szerinti) kkv-szektorba tartozó cégekre lesz érvényes, vagyis most éppen a helyi vállalkozások kerülhetnek előnybe az Amazonnal szemben: míg ők díjmentes házhoz szállítást ígérhetnek, az Amazon és a hasonló nagy szereplők ezt csak úgy tehetik meg, ha lenyelik ennek a teljes költségét. Mivel a könyvek ára (az akcióktól eltekintve) nagyrészt egységes, a bezárások idején a kiszállítási költség az, amellyel érdemben versenyezni lehet.

Nem ritka, hogy francia politikusok kifejezetten kérik a lakosságot, hogy ne vásároljanak könyvet az Amazonról, ezt még Roselyne Bachelot kulturális miniszter is megtette, így nem csoda, hogy a szabályváltozást a könyves szakmának ezúttal sikerült keresztülvinnie.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Franciaország házhoz szállítás kedvezmény kkv könyv könyvesbolt Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.