Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 6. 10:21 Világ

Komoly állami segítséget harcoltak ki maguknak a francia könyvesboltosok

A teljes francia könyves szektort egyberántotta az a felháborodás, amely a járvány második hulláma miatti kötelező boltbezárások miatt vált általánossá. A könyvesboltok kényszerű átmeneti bezárását az íróktól kezdve a nagykereskedőkön keresztül a boltosokig (érthető módon) minden piaci szereplő hevesen ellenzi, és az utóbbi napokban folyamatosan könnyítésekért lobbizott.

Ennek lehet az eredménye, hogy a kormány tegnap délután bejelentette: a független boltokhoz beérkező online rendelések házhoz szállítási költségét ellentételezi. Formálisan a szállítási díj nem lehet zéró összeg, de az elképzelés szerint bizonyos piaci szereplőknek megengedik, hogy az árat 0,01 euróban határozzák meg, ami a gyakorlatban úgy működhet, hogy a tényleges szállítási költséget a költségvetésből vissza tudják majd igényelni.

A könyvesboltok a tavaszi leálláskor online üzemmódban úgy árulhatták a könyveket, hogy a vevők az internetes megrendelésekért korlátozott körülmények között bemehettek a boltba, ám a vásárlások döntő részétől a kereskedők így is elestek, az adatok szerint tavasszal 10-15 százalékos bevételi szinten vegetált a szektor.

Ezért jelenthet most könnyítést az ingyenes házhoz szállítás lehetősége. A független könyvesboltok helyzetét különösen nehezítette a járványban, hogy az Amazont a korlátozások sokkal kevésbé érintették, hiszen eleve csak online megrendelésekre szállít, vagyis a boltok bezárása nem rázta meg.

A mostani intézkedés azonban csak a (francia szabályok szerinti) kkv-szektorba tartozó cégekre lesz érvényes, vagyis most éppen a helyi vállalkozások kerülhetnek előnybe az Amazonnal szemben: míg ők díjmentes házhoz szállítást ígérhetnek, az Amazon és a hasonló nagy szereplők ezt csak úgy tehetik meg, ha lenyelik ennek a teljes költségét. Mivel a könyvek ára (az akcióktól eltekintve) nagyrészt egységes, a bezárások idején a kiszállítási költség az, amellyel érdemben versenyezni lehet.

Nem ritka, hogy francia politikusok kifejezetten kérik a lakosságot, hogy ne vásároljanak könyvet az Amazonról, ezt még Roselyne Bachelot kulturális miniszter is megtette, így nem csoda, hogy a szabályváltozást a könyves szakmának ezúttal sikerült keresztülvinnie.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Franciaország házhoz szállítás kedvezmény kkv könyv könyvesbolt Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.