Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 6. 10:21 Világ

Komoly állami segítséget harcoltak ki maguknak a francia könyvesboltosok

A teljes francia könyves szektort egyberántotta az a felháborodás, amely a járvány második hulláma miatti kötelező boltbezárások miatt vált általánossá. A könyvesboltok kényszerű átmeneti bezárását az íróktól kezdve a nagykereskedőkön keresztül a boltosokig (érthető módon) minden piaci szereplő hevesen ellenzi, és az utóbbi napokban folyamatosan könnyítésekért lobbizott.

Ennek lehet az eredménye, hogy a kormány tegnap délután bejelentette: a független boltokhoz beérkező online rendelések házhoz szállítási költségét ellentételezi. Formálisan a szállítási díj nem lehet zéró összeg, de az elképzelés szerint bizonyos piaci szereplőknek megengedik, hogy az árat 0,01 euróban határozzák meg, ami a gyakorlatban úgy működhet, hogy a tényleges szállítási költséget a költségvetésből vissza tudják majd igényelni.

A könyvesboltok a tavaszi leálláskor online üzemmódban úgy árulhatták a könyveket, hogy a vevők az internetes megrendelésekért korlátozott körülmények között bemehettek a boltba, ám a vásárlások döntő részétől a kereskedők így is elestek, az adatok szerint tavasszal 10-15 százalékos bevételi szinten vegetált a szektor.

Ezért jelenthet most könnyítést az ingyenes házhoz szállítás lehetősége. A független könyvesboltok helyzetét különösen nehezítette a járványban, hogy az Amazont a korlátozások sokkal kevésbé érintették, hiszen eleve csak online megrendelésekre szállít, vagyis a boltok bezárása nem rázta meg.

A mostani intézkedés azonban csak a (francia szabályok szerinti) kkv-szektorba tartozó cégekre lesz érvényes, vagyis most éppen a helyi vállalkozások kerülhetnek előnybe az Amazonnal szemben: míg ők díjmentes házhoz szállítást ígérhetnek, az Amazon és a hasonló nagy szereplők ezt csak úgy tehetik meg, ha lenyelik ennek a teljes költségét. Mivel a könyvek ára (az akcióktól eltekintve) nagyrészt egységes, a bezárások idején a kiszállítási költség az, amellyel érdemben versenyezni lehet.

Nem ritka, hogy francia politikusok kifejezetten kérik a lakosságot, hogy ne vásároljanak könyvet az Amazonról, ezt még Roselyne Bachelot kulturális miniszter is megtette, így nem csoda, hogy a szabályváltozást a könyves szakmának ezúttal sikerült keresztülvinnie.

Világ Franciaország házhoz szállítás kedvezmény kkv könyv könyvesbolt Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

Váczi István
2020. november 23. 12:13 Világ

Olyan népszerű az előrehozott nyugdíj, hogy egyre többe kerül a költségvetésnek Németországban

Németországban „nők 40" helyett „mindenki 45" van, némi könnyítéssel, és egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

Kasnyik Márton
2020. november 21. 15:27 Világ

Gyorsan el fog dőlni, hogy Biden át tud-e vinni bármi érdemit

Korszakos átalakításokra készült Biden, de úgy tűnik, valami sokkal kisebbel kell beérnie. Lehet, hogy ez nincs is ellenére.

Fontos

Bucsky Péter
2020. november 23. 06:31 Közélet

A számokat nézve Parragh László adócsökkentése vélhetően egy blöff

Ha az iparűzési adó elengedése bedönti az önkormányzati megrendeléseket és szolgáltatásokat, akkor recessziós lavinát indíthat el.

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Ne hagyd ki