Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 23. 16:07 Élet, Világ

Lehet, hogy egy brazil nagyvárosban elérték a nyájimmunitást, de súlyos árat fizettek érte

Nagyon óvatosan kell manapság kezelni azokat az előzetes tudományos anyagokat, amelyek még nem estek át a szokásos sokkörös szakmai ellenőrzéseken, de egy most megjelent tanulmány eredményeit még feltételes módban is érdemes megismerni.

Amennyiben ez a munka helytállónak bizonyul, akkor valószínű, hogy egy brazil nagyvárosban, a közel 2 millió lakosú Manausban spontán módon, vagyis éles fertőzések során kialakult a nyájimmunitás. Ezt a fogalmat azért szokták szinte mindig csak az oltásokkal kapcsolatban használni, mert a nyájimmunitást széleskörű beoltottsággal szokták elérni, most azonban mintha tényleg megtörtént volna az, ami soha nem célja egy fejlett egészségügyi rendszernek: Manausban vélhetően már olyan sok a fertőzésen átesett ember, hogy nincs elég terjesztője a koronavírusnak.

Ahogy a Technology Review írja, a városban márciusban jelentették az első eseteket, és a járvány felfutása kegyetlenül gyors volt. A kórházak szinte azonnal telítődtek, a halálozási arány a járványmentes évekhez képest hirtelen a 4-5-szörösére emelkedett.

A járvány a halálozások szempontjából májusban, napi 79 esettel érte el a csúcsát, majd fokozatosan enyhülni kezdett, és szeptember elején már “csak” napi 2-3 halálesetet jelentettek.

A kutatók nem találtak konkrét választ arra, hogy Manausban miért futott fel gyorsan a halálozási ráta márciusban és áprilisban, hiszen a lakosság látszólag időben elkezdte és betartotta a távolságtartási intézkedéseket. Valószínű, hogy ezek azért nem voltak elegek, mert a városban nagyon sűrűn laknak az emberek, nem megfelelő a vízhálózat, és a közlekedés fontos eszközei a kisebb hajók és csónakok, amelyeken egyszerre sokan utaznak.

A felmérés adatai szerint a város lakóinak 44-66 százaléka eshetett át eddig a fertőzésen, és a kutatók főleg ebből a döbbenetesen magas arányból kiindulva következtetnek arra, hogy a vírus terjedését valójában már egy ideje nem az óvintézkedések gátolják. A koronavírusnak már nincs hordozója, és terepe sem az érdemi terjedésre, azaz beállt, vagy nagyon közel van a nyájimmunitás.

Az adatok szerint ennek elég nagy ára volt, a kutatók 0,28 százalékos halálozási rátát mutattak ki a fertőzöttek körében. Ez azt jelenti, hogy

minden 350 fertőzöttből egy, vagy másképp számolva: minden 500 (vagy az agglomerációval együtt 800) lakosból egy meghalt.

 

Az eredmények láttán a kutatók azt hangsúlyozzák, hogy a természetes módon beálló nyájimmunitás soha nem egy egészségügyi stratégia, hanem annak a jele, hogy egy kormány nem tudta féken tartani a járványt, és sok halálos áldozattal fizetett ezért.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Brazília járvány koronavírus Manaus nyájimmunitás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.