Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 23. 16:07 Élet, Világ

Lehet, hogy egy brazil nagyvárosban elérték a nyájimmunitást, de súlyos árat fizettek érte

Nagyon óvatosan kell manapság kezelni azokat az előzetes tudományos anyagokat, amelyek még nem estek át a szokásos sokkörös szakmai ellenőrzéseken, de egy most megjelent tanulmány eredményeit még feltételes módban is érdemes megismerni.

Amennyiben ez a munka helytállónak bizonyul, akkor valószínű, hogy egy brazil nagyvárosban, a közel 2 millió lakosú Manausban spontán módon, vagyis éles fertőzések során kialakult a nyájimmunitás. Ezt a fogalmat azért szokták szinte mindig csak az oltásokkal kapcsolatban használni, mert a nyájimmunitást széleskörű beoltottsággal szokták elérni, most azonban mintha tényleg megtörtént volna az, ami soha nem célja egy fejlett egészségügyi rendszernek: Manausban vélhetően már olyan sok a fertőzésen átesett ember, hogy nincs elég terjesztője a koronavírusnak.

Ahogy a Technology Review írja, a városban márciusban jelentették az első eseteket, és a járvány felfutása kegyetlenül gyors volt. A kórházak szinte azonnal telítődtek, a halálozási arány a járványmentes évekhez képest hirtelen a 4-5-szörösére emelkedett.

A járvány a halálozások szempontjából májusban, napi 79 esettel érte el a csúcsát, majd fokozatosan enyhülni kezdett, és szeptember elején már “csak” napi 2-3 halálesetet jelentettek.

A kutatók nem találtak konkrét választ arra, hogy Manausban miért futott fel gyorsan a halálozási ráta márciusban és áprilisban, hiszen a lakosság látszólag időben elkezdte és betartotta a távolságtartási intézkedéseket. Valószínű, hogy ezek azért nem voltak elegek, mert a városban nagyon sűrűn laknak az emberek, nem megfelelő a vízhálózat, és a közlekedés fontos eszközei a kisebb hajók és csónakok, amelyeken egyszerre sokan utaznak.

A felmérés adatai szerint a város lakóinak 44-66 százaléka eshetett át eddig a fertőzésen, és a kutatók főleg ebből a döbbenetesen magas arányból kiindulva következtetnek arra, hogy a vírus terjedését valójában már egy ideje nem az óvintézkedések gátolják. A koronavírusnak már nincs hordozója, és terepe sem az érdemi terjedésre, azaz beállt, vagy nagyon közel van a nyájimmunitás.

Az adatok szerint ennek elég nagy ára volt, a kutatók 0,28 százalékos halálozási rátát mutattak ki a fertőzöttek körében. Ez azt jelenti, hogy

minden 350 fertőzöttből egy, vagy másképp számolva: minden 500 (vagy az agglomerációval együtt 800) lakosból egy meghalt.

 

Az eredmények láttán a kutatók azt hangsúlyozzák, hogy a természetes módon beálló nyájimmunitás soha nem egy egészségügyi stratégia, hanem annak a jele, hogy egy kormány nem tudta féken tartani a járványt, és sok halálos áldozattal fizetett ezért.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Brazília járvány koronavírus Manaus nyájimmunitás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.