Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 23. 16:07 Élet, Világ

Lehet, hogy egy brazil nagyvárosban elérték a nyájimmunitást, de súlyos árat fizettek érte

Nagyon óvatosan kell manapság kezelni azokat az előzetes tudományos anyagokat, amelyek még nem estek át a szokásos sokkörös szakmai ellenőrzéseken, de egy most megjelent tanulmány eredményeit még feltételes módban is érdemes megismerni.

Amennyiben ez a munka helytállónak bizonyul, akkor valószínű, hogy egy brazil nagyvárosban, a közel 2 millió lakosú Manausban spontán módon, vagyis éles fertőzések során kialakult a nyájimmunitás. Ezt a fogalmat azért szokták szinte mindig csak az oltásokkal kapcsolatban használni, mert a nyájimmunitást széleskörű beoltottsággal szokták elérni, most azonban mintha tényleg megtörtént volna az, ami soha nem célja egy fejlett egészségügyi rendszernek: Manausban vélhetően már olyan sok a fertőzésen átesett ember, hogy nincs elég terjesztője a koronavírusnak.

Ahogy a Technology Review írja, a városban márciusban jelentették az első eseteket, és a járvány felfutása kegyetlenül gyors volt. A kórházak szinte azonnal telítődtek, a halálozási arány a járványmentes évekhez képest hirtelen a 4-5-szörösére emelkedett.

A járvány a halálozások szempontjából májusban, napi 79 esettel érte el a csúcsát, majd fokozatosan enyhülni kezdett, és szeptember elején már “csak” napi 2-3 halálesetet jelentettek.

A kutatók nem találtak konkrét választ arra, hogy Manausban miért futott fel gyorsan a halálozási ráta márciusban és áprilisban, hiszen a lakosság látszólag időben elkezdte és betartotta a távolságtartási intézkedéseket. Valószínű, hogy ezek azért nem voltak elegek, mert a városban nagyon sűrűn laknak az emberek, nem megfelelő a vízhálózat, és a közlekedés fontos eszközei a kisebb hajók és csónakok, amelyeken egyszerre sokan utaznak.

A felmérés adatai szerint a város lakóinak 44-66 százaléka eshetett át eddig a fertőzésen, és a kutatók főleg ebből a döbbenetesen magas arányból kiindulva következtetnek arra, hogy a vírus terjedését valójában már egy ideje nem az óvintézkedések gátolják. A koronavírusnak már nincs hordozója, és terepe sem az érdemi terjedésre, azaz beállt, vagy nagyon közel van a nyájimmunitás.

Az adatok szerint ennek elég nagy ára volt, a kutatók 0,28 százalékos halálozási rátát mutattak ki a fertőzöttek körében. Ez azt jelenti, hogy

minden 350 fertőzöttből egy, vagy másképp számolva: minden 500 (vagy az agglomerációval együtt 800) lakosból egy meghalt.

 

Az eredmények láttán a kutatók azt hangsúlyozzák, hogy a természetes módon beálló nyájimmunitás soha nem egy egészségügyi stratégia, hanem annak a jele, hogy egy kormány nem tudta féken tartani a járványt, és sok halálos áldozattal fizetett ezért.

Élet Világ Brazília járvány koronavírus Manaus nyájimmunitás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Szekszárdi Júlia
2022. október 3. 16:22 Élet, Közélet

Még mindig szép számmal akadnak olyan tanárok, akik a digitális eszközökben ellenséget látnak

A tankönyvszöveg megjelenítése digitális táblán nem azt mutatja, hogy sikeres volt a digitális átállás.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2022. október 2. 04:34 Élet

Fordított olajszőkítést hozhat a 480-as dízel a fűtési szezonban

Bizonyos háztartások fontolóra vehetik az olajjal történő kiegészítő fűtést, hogy elkerülhessék a kedvezményes gázkvóta túllépését.

Németh Szilvia
2022. szeptember 30. 18:03 Élet

Nem a versenyről kellene szólnia az oktatásnak

A 21. századi legfontosabb készségek együttműködés-alapúak, ezért olyan körülmények kellenek, melyek biztosítják a társas tanulás örömét.

Fontos

Stubnya Bence
2022. október 7. 04:34 Pénz, Vállalat

Hiába emelnek bért év közben is, megeszi a magyar fizetéseket a drágulás

A kétarcúvá váló munkaerőpiacon az emberek egy része már annak is örül, ha megmarad a munkahelye. Az infláció miatt elszállnak a bérigények, ebből jövőre nagy konfliktusok, de brutális reálbércsökkenés is lehet.

Hajdu Miklós
2022. október 6. 11:47 Közélet

A zaporizzsjai erőmű körül dúló harcok megmutatták az atomerőművekkel kapcsolatos legnagyobb dilemmát

A fosszilis üzemanyagárak növekedésével megnőtt az atomenergia vonzereje, ugyanakkor Zaporizzsja esete jól mutatja, hogy a reaktorok mennyire kitettek a háborús fenyegetésnek.

Pálos Máté
2022. október 5. 16:48 Közélet

Egy dolog, hogy elértéktelenedett a bérük, de össze is omlott az oktatás körülöttük

Bár a tanárbéreket még 2014-ben fagyasztotta be a kormány, évtizedes tendenciák jutottak el nagyjából mostanra arra a pontra, ahonnan már nincs visszaút, ahol már nincs veszítenivaló.