Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 23. 16:07 Élet, Világ

Lehet, hogy egy brazil nagyvárosban elérték a nyájimmunitást, de súlyos árat fizettek érte

Nagyon óvatosan kell manapság kezelni azokat az előzetes tudományos anyagokat, amelyek még nem estek át a szokásos sokkörös szakmai ellenőrzéseken, de egy most megjelent tanulmány eredményeit még feltételes módban is érdemes megismerni.

Amennyiben ez a munka helytállónak bizonyul, akkor valószínű, hogy egy brazil nagyvárosban, a közel 2 millió lakosú Manausban spontán módon, vagyis éles fertőzések során kialakult a nyájimmunitás. Ezt a fogalmat azért szokták szinte mindig csak az oltásokkal kapcsolatban használni, mert a nyájimmunitást széleskörű beoltottsággal szokták elérni, most azonban mintha tényleg megtörtént volna az, ami soha nem célja egy fejlett egészségügyi rendszernek: Manausban vélhetően már olyan sok a fertőzésen átesett ember, hogy nincs elég terjesztője a koronavírusnak.

Ahogy a Technology Review írja, a városban márciusban jelentették az első eseteket, és a járvány felfutása kegyetlenül gyors volt. A kórházak szinte azonnal telítődtek, a halálozási arány a járványmentes évekhez képest hirtelen a 4-5-szörösére emelkedett.

A járvány a halálozások szempontjából májusban, napi 79 esettel érte el a csúcsát, majd fokozatosan enyhülni kezdett, és szeptember elején már “csak” napi 2-3 halálesetet jelentettek.

A kutatók nem találtak konkrét választ arra, hogy Manausban miért futott fel gyorsan a halálozási ráta márciusban és áprilisban, hiszen a lakosság látszólag időben elkezdte és betartotta a távolságtartási intézkedéseket. Valószínű, hogy ezek azért nem voltak elegek, mert a városban nagyon sűrűn laknak az emberek, nem megfelelő a vízhálózat, és a közlekedés fontos eszközei a kisebb hajók és csónakok, amelyeken egyszerre sokan utaznak.

A felmérés adatai szerint a város lakóinak 44-66 százaléka eshetett át eddig a fertőzésen, és a kutatók főleg ebből a döbbenetesen magas arányból kiindulva következtetnek arra, hogy a vírus terjedését valójában már egy ideje nem az óvintézkedések gátolják. A koronavírusnak már nincs hordozója, és terepe sem az érdemi terjedésre, azaz beállt, vagy nagyon közel van a nyájimmunitás.

Az adatok szerint ennek elég nagy ára volt, a kutatók 0,28 százalékos halálozási rátát mutattak ki a fertőzöttek körében. Ez azt jelenti, hogy

minden 350 fertőzöttből egy, vagy másképp számolva: minden 500 (vagy az agglomerációval együtt 800) lakosból egy meghalt.

 

Az eredmények láttán a kutatók azt hangsúlyozzák, hogy a természetes módon beálló nyájimmunitás soha nem egy egészségügyi stratégia, hanem annak a jele, hogy egy kormány nem tudta féken tartani a járványt, és sok halálos áldozattal fizetett ezért.

Élet Világ Brazília járvány koronavírus Manaus nyájimmunitás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?