Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. július 22. 12:05 Világ

Egy olyan kisvárosban a legrosszabb a levegő világon, ahol tömegek fűtenek nedves fával

Magyarország bizonyos szegény és a széljárás szempontjából kedvezőtlen fekvésű településein rendszerint minden télen borzasztó szennyezetté válik a levegő. Az itt lakók ugyanis nem engedhetik meg maguknak, hogy jó minőségű tüzelőanyaggal fűtsenek, hanem bármivel begyújtanak, ami éghető. Hasonló helyzetben vannak a chilei Temuco lakosai is:

a kétszázezres város egy völgyben fekszik, és a helybeliek zömmel olyan szegények, hogy olcsó, jellemzően nedves fával kénytelenek fűteni.

Egy Bloomberg-nek nyilatkozó helyi lakos, Patricia Bravo szerint néha már a következő sarokig sem látni az utcán a sűrű szürke füst miatt. A hatvan éves asszony már hozzászokott, hogy a fűtési szezonban még a nappalijában is viszket a szeme és érzi füst kellemetlen szagát, hiába tartja zárva az ablakokat. Az erősen szennyezett levegő pedig súlyosan károsítja az ott élők egészségét – egy a városban dolgozó kardiológus a rendelőkben megjelenő betegek száma és a levegőszennyezés mértéke között fennálló egyértelmű kapcsolatról számolt be a lapnak. Valószínűleg az egészségügyi ellátás mostanában csúcsra jár, a Bloomberg elemzői szerint az elmúlt napokban

a temuco-i levegő minősége olyan hírhedten szennyezett városokat is alulmúlt, mint Peking és Új-Delhi,

 

ami a téli évszak miatti hűvös időjárásban begyújtott kályháknak köszönhető.

Temuco-t ráadásul a koronavírus-járvány sem kíméli, a város példája a gyakorlatban is alátámasztja azokat a kutatási eredményeket, amelyek szerint a levegő szennyezettségével növekszik a betegség súlyossága. Áprilisban ez volt az első város Chilében, amit karantén alá kellett vonni, és a helyi adatokból jól látszik, hogy ha lehűl az idő és többen kezdenek el fűteni, akkor a sűrűbb füst miatt a vírusos esetek száma is növekedni kezd.

A dél-amerikai város problémája Magyarországról nézve is különösen égető. Ha nem sikerül megfékezni a járványt, mire az északi féltekén bekövetkezik a tél, akkor fokozott kockázatnak lesznek kitéve azok a magyar települések, ahol sokszor még az adományként érkező ruhaneműt is kénytelenek elégetni a helyiek – igaz ezek mérete jelentősen kisebb Temuco-nál, de a hatásmechanizmus ugyanaz lehet majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhol a szegényeknek kiosztott ruhákkal fűtenekA Sajó völgyében európai szinten is kimagasló a légszennyezés. A mélyszegénységben élők hulladékkal, ruhákkal vagy az erre már száz éve sem javasolt lignittel fűtve próbálnak túlélni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Chile covid-19 koronavírus levegőszennyezés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.