Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. július 22. 12:05 Világ

Egy olyan kisvárosban a legrosszabb a levegő világon, ahol tömegek fűtenek nedves fával

Magyarország bizonyos szegény és a széljárás szempontjából kedvezőtlen fekvésű településein rendszerint minden télen borzasztó szennyezetté válik a levegő. Az itt lakók ugyanis nem engedhetik meg maguknak, hogy jó minőségű tüzelőanyaggal fűtsenek, hanem bármivel begyújtanak, ami éghető. Hasonló helyzetben vannak a chilei Temuco lakosai is:

a kétszázezres város egy völgyben fekszik, és a helybeliek zömmel olyan szegények, hogy olcsó, jellemzően nedves fával kénytelenek fűteni.

Egy Bloomberg-nek nyilatkozó helyi lakos, Patricia Bravo szerint néha már a következő sarokig sem látni az utcán a sűrű szürke füst miatt. A hatvan éves asszony már hozzászokott, hogy a fűtési szezonban még a nappalijában is viszket a szeme és érzi füst kellemetlen szagát, hiába tartja zárva az ablakokat. Az erősen szennyezett levegő pedig súlyosan károsítja az ott élők egészségét – egy a városban dolgozó kardiológus a rendelőkben megjelenő betegek száma és a levegőszennyezés mértéke között fennálló egyértelmű kapcsolatról számolt be a lapnak. Valószínűleg az egészségügyi ellátás mostanában csúcsra jár, a Bloomberg elemzői szerint az elmúlt napokban

a temuco-i levegő minősége olyan hírhedten szennyezett városokat is alulmúlt, mint Peking és Új-Delhi,

 

ami a téli évszak miatti hűvös időjárásban begyújtott kályháknak köszönhető.

Temuco-t ráadásul a koronavírus-járvány sem kíméli, a város példája a gyakorlatban is alátámasztja azokat a kutatási eredményeket, amelyek szerint a levegő szennyezettségével növekszik a betegség súlyossága. Áprilisban ez volt az első város Chilében, amit karantén alá kellett vonni, és a helyi adatokból jól látszik, hogy ha lehűl az idő és többen kezdenek el fűteni, akkor a sűrűbb füst miatt a vírusos esetek száma is növekedni kezd.

A dél-amerikai város problémája Magyarországról nézve is különösen égető. Ha nem sikerül megfékezni a járványt, mire az északi féltekén bekövetkezik a tél, akkor fokozott kockázatnak lesznek kitéve azok a magyar települések, ahol sokszor még az adományként érkező ruhaneműt is kénytelenek elégetni a helyiek – igaz ezek mérete jelentősen kisebb Temuco-nál, de a hatásmechanizmus ugyanaz lehet majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhol a szegényeknek kiosztott ruhákkal fűtenekA Sajó völgyében európai szinten is kimagasló a légszennyezés. A mélyszegénységben élők hulladékkal, ruhákkal vagy az erre már száz éve sem javasolt lignittel fűtve próbálnak túlélni.

Világ Chile covid-19 koronavírus levegőszennyezés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. augusztus 11. 11:54 Világ

Újabb probléma akadályozza a nemzetközi kereskedelmet

Több áruszállító tengerjáró hajók legénysége is megtagadta a munkát, miután már akár több mint egy évet töltött el a fedélzeten.

Fabók Bálint
2020. augusztus 10. 18:02 Világ

Közel duplájára nőtt az erdőirtások mértéke a járvány miatt

A hatóságok rugalmatlansága és a romló gazdasági helyzet miatt nagyobb területen vágtak ki fákat a műholdfelvételek alapján.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 10. 10:18 Vállalat, Világ

Beragadtak a járvány miatt bevezetett részmunkaidőbe a németek

Bár összességében csökken a részmunkaidősök száma, az ütem nem elég gyors, és egyes szektorokban továbbra is állnak a gépek. A cégek ennek ellenére sem akarják elbocsátani a dolgozókat, további állami támogatást kérnek.

Fontos

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 10. 06:25 Közélet, Vállalat

Olyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évig

Ha igaza lesz a szakértőknek, és nem változik a piaci környezet, olyan rezsicsökkentést láthatunk a 2022-es választás előtt, amilyet nem látott még az ország.