Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. július 22. 12:05 Világ

Egy olyan kisvárosban a legrosszabb a levegő világon, ahol tömegek fűtenek nedves fával

Magyarország bizonyos szegény és a széljárás szempontjából kedvezőtlen fekvésű településein rendszerint minden télen borzasztó szennyezetté válik a levegő. Az itt lakók ugyanis nem engedhetik meg maguknak, hogy jó minőségű tüzelőanyaggal fűtsenek, hanem bármivel begyújtanak, ami éghető. Hasonló helyzetben vannak a chilei Temuco lakosai is:

a kétszázezres város egy völgyben fekszik, és a helybeliek zömmel olyan szegények, hogy olcsó, jellemzően nedves fával kénytelenek fűteni.

Egy Bloomberg-nek nyilatkozó helyi lakos, Patricia Bravo szerint néha már a következő sarokig sem látni az utcán a sűrű szürke füst miatt. A hatvan éves asszony már hozzászokott, hogy a fűtési szezonban még a nappalijában is viszket a szeme és érzi füst kellemetlen szagát, hiába tartja zárva az ablakokat. Az erősen szennyezett levegő pedig súlyosan károsítja az ott élők egészségét – egy a városban dolgozó kardiológus a rendelőkben megjelenő betegek száma és a levegőszennyezés mértéke között fennálló egyértelmű kapcsolatról számolt be a lapnak. Valószínűleg az egészségügyi ellátás mostanában csúcsra jár, a Bloomberg elemzői szerint az elmúlt napokban

a temuco-i levegő minősége olyan hírhedten szennyezett városokat is alulmúlt, mint Peking és Új-Delhi,

 

ami a téli évszak miatti hűvös időjárásban begyújtott kályháknak köszönhető.

Temuco-t ráadásul a koronavírus-járvány sem kíméli, a város példája a gyakorlatban is alátámasztja azokat a kutatási eredményeket, amelyek szerint a levegő szennyezettségével növekszik a betegség súlyossága. Áprilisban ez volt az első város Chilében, amit karantén alá kellett vonni, és a helyi adatokból jól látszik, hogy ha lehűl az idő és többen kezdenek el fűteni, akkor a sűrűbb füst miatt a vírusos esetek száma is növekedni kezd.

A dél-amerikai város problémája Magyarországról nézve is különösen égető. Ha nem sikerül megfékezni a járványt, mire az északi féltekén bekövetkezik a tél, akkor fokozott kockázatnak lesznek kitéve azok a magyar települések, ahol sokszor még az adományként érkező ruhaneműt is kénytelenek elégetni a helyiek – igaz ezek mérete jelentősen kisebb Temuco-nál, de a hatásmechanizmus ugyanaz lehet majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhol a szegényeknek kiosztott ruhákkal fűtenekA Sajó völgyében európai szinten is kimagasló a légszennyezés. A mélyszegénységben élők hulladékkal, ruhákkal vagy az erre már száz éve sem javasolt lignittel fűtve próbálnak túlélni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Chile covid-19 koronavírus levegőszennyezés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

A svéd (és a magyar) érdekek mellett sokkal lényegesebbnek mutatkoznak a NATO szempontjai Svédország csatlakozásával kapcsolatban.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.