Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 26. 12:16 Világ

Csak tíz százalékkal drágább az a busz, amely menet közben tisztítja maga körül a levegőt

A Bluestar nevű brit buszos szolgáltató 2018 óta tesztelt Southampton utcáin egy olyan városi szóló buszt, amely a városi levegő tisztításában is aktívan részt vesz. A jármű tetejére egy olyan szűrőt szereltek, amely másodpercenként egy köbméter levegőt szív be, kiszűri belőle az ultrafinom mikroszennyeződéseket, és hátrafelé már a tiszta levegőt engedi ki.

A próbaüzem alatt a busz 3,2 millió köbméter levegőt áramoltatott át a szűrőn, és 65 gramm szennyeződést szedett össze. Ez önmagában egy város méretéhez képest nem sok, de ha minden buszra hasonló szűrőt szerelnének, annak már lényeges hatása lehetne. A megoldást további hat angliai régióra terjesztik ki.

A The Guardian tudósítása szerint a szerkezet 20 ezer fontba, azaz közel 8 millió forintba kerül. Egy modern, Euro 6-os környezetvédelmi szabványnak megfelelő szóló busz ára jelenleg 85 millió forint körül van, és kevesebb káros anyagot bocsát ki, mint egy dízel személyautó. A levegőszűrő így kevesebb mint 10 százalékos beszerzési áremelkedést okoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ busz levegőszennyezés levegőtisztaság Southampton szűrés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Fontos

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.

Miklós László
2024. április 6. 04:34 Közélet

Azért volt nálunk átlagon felül drága az élelmiszer, mert megnövelték a forgalmi adókat

Nem az ársapka, hanem a kiskereskedelmi adó megemelése növelte az élelmiszer-inflációt. A kormány azonban máshogy is hozzájuthatott volna a pénzéhez – írja szakértő szerzőnk.