Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 22. 14:36 Élet, Világ

Moss kezet – ennél többet nem tehetsz, amíg kiderül, hogy mennyire veszélyes az új koronavírus

A kínai Vuhan városából év elején elindult vírus (hivatalos nevén 2019-nCoV) kedden megérkezett az Egyesült Államokba is, és bár Donald Trump elnök azt mondta, a helyzetet “teljes mértékben kontroll alatt” tartják, a fertőzési hullámnak minden bizonnyal koránt sincs vége.

A Vuhan vírus a koronavírusok közé tartozik, ebből a szempontból genetikai rokona a 2000-es évek elején globális pánikot okozó SARS-nak, ám ettől függetlenül nem feltétlenül hasonló a viselkedése. A SARS 2002-2003-ban világszerte közel 8500 embert betegített meg, legfőképpen Kínában és a környező országokban, a halálos esetek száma pedig 813-ra emelkedett, mire kordába tudták terelni.

Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a Vuhan vírus ennél is súlyosabb fertőzést okoz-e, ehhez ugyanis nem tudunk eleget. A legnagyobb probléma, hogy egyelőre nem sikerült azonosítani, melyik állatról terjedt a fertőzés az emberre. A SARS esetében ez például a cibetmacska volt, a szintén veszélyes, 2012 óta 858 ember halálát okozó MERS nevű koronavírust pedig a dromedárok hordozták.

A Vuhannál egyelőre csak annyit sikerült kideríteni, hogy a város nagykereskedelmi halpiacáról indult el a fertőzés, és bár a tengeri emlősök közül például a belugák képesek hordozni koronavírusokat, a piacon sok egyéb vadállatot, de csirkét, nyulat és kígyókat is árultak, többnyire illegálisan.

A fertőzést a Vuhanból elutazó emberek kezdték terjeszteni, először Thaiföldön, Japánban és Dél-Koreában, az amerikai beteg is január 15-én tért haza Seattle-be Vuhanból, majd 20-án jelentkezett az orvosánál.

A koronavírusok az enyhe megfázástól kezdve a halálhoz vezető tüdőgyulladásig nagyon széles skálán produkálják a tipikus légzőszervi megbetegedések tüneteit, a köhögést, az orrfolyást, a levertségérzetet és a lázat. Orvoshoz általában csak a komolyabb tüneteknél mennek az emberek, ami azt is jelenti, hogy az enyhe esetek meg sem jelennek a statisztikákban. A betegek azonban tovább adhatják a vírust, jellemzően cseppfertőzéssel.

Cikkünk írásakor a fertőzéssel diagnosztizáltak száma 440 volt, de gyorsan emelkedett, a halálos esetek száma pedig 9-nél járt, utóbbiak mindannyian Vuhanban tartózkodtak. Egyelőre nem tudni, hogy egy időben felismert és a fejlett világban, higiénikus körülmények között modern gyógyszerekkel kezelt beteg gyógyulási esélyei milyenek, az első ilyen esetek fogják valójában eldönteni, hogy mennyire kell félnünk a vírus terjedésétől.

Kína igyekszik izolálni a vírust, nem ajánlja senkinek, hogy Vuhanba utazzon, a 8,9 milliós városban lévőket pedig arra kérte, hogy ne utazzanak el, bár ez utóbbi meglehetősen naiv látszatintézkedésnek tűnik. Különösen azért nagy a probléma, mert most kezdődik a kínai újév, amikor emberek százmilliói kelnek útra az országon belül. Az Egészségügyi Világszervezet fokozatos óvatosságra szólított fel minden potenciálisan érintett országot, a lakosságnak pedig egyelőre az alapvető higiéniai szabályok szigorúbb betartását javasolta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ betegség járvány koronavírus vírus Vuhan Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 04:34 Élet

Még mindig irdatlan sok csomagolási szeméttel vesszük meg az élelmiszereket

A csomagolástervezés formai szabályai sokszor ezredmilliméterre kötöttek, ezzel szemben a környezetvédelmet még simán felülírhatja a marketing.

Fontos

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?