Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. december 19. 12:42 Világ

Fel kell készülnünk a magasabb kávéárakra

(Katona Norbert az Accorde Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzsere.)

A kávépiacon a rekordszintű kereslet ellenére évek óta tartó árfolyamcsökkenés a kínálati fenntarthatóságát veszélyeztető, negatív folyamatokhoz vezetett. Tavaly év végén már egyre több jel utalt arra, hogy közeledünk a mélyponthoz, és a termény ára emelkedni fog. Idén ezt a várakozást az árfolyam is igazolta.

Pedig nem indult könnyen az idei év a kávépiaci befektetőknek, a javuló fundamentális kép ellenére az év első hónapjaiban semmilyen pozitív változás nem látszott az árfolyamon. A nyáron viszont már kezdett éledezni a termék, de az igazi begyorsulás az ősztől volt tapasztalható. Olyannyira, hogy az elmúlt egy évben közel 40 százalékot emelkedett az arabica típusú kávé határidős árfolyama. Ezzel a teljesítménnyel pedig az arabica kávé nemcsak az egyébként mínuszos Bloomberg commodity indexet verte meg, hanem a bivalyerősnek mondott amerikai S&P 500 részvényindexet is.

Egyszerűen nem volt már pénz kávétermelésre

Az árrobbanás oka egyszerű: az éveken át csökkenő és már amúgy is nyomott árak mellett a gazdák többsége már képtelen volt a megfelelő mértékű tápanyag-utánpótlás, a növényvédő szerek és öntözés finanszírozására. Ezen pótlólagos ráfordítások nélkül pedig nem tartható fenn a megszokott magas termésszint. Olyannyira nem, hogy a Nemzetközi Kávészervezet számításai szerint a 2019/2020-as marketing évben a korábbi 3,7 millió zsák (egy zsák 60 kilogramm) globális többlet 502 ezer zsák deficitbe fog fordulni.

És nemcsak az arabicanál várható terméscsökkenés, hanem a robusta típusú kávénál is. A világ legnagyobb robustatermelője Vietnam, és a hírek szerint ott is rájár a rúd a kávétermesztőkre. A vietnami kávé- és kakaószövetség hivatalos előrejelzése szerint a 2019/2020-as termés év/év alapon 15 százalékkal zuhanva csak 1,4 millió tonna lehet részint a szárazság, részint a csökkenő pótlólagos ráfordítások miatt. És a friss időjárási előrejelzések szerint ez a kiesés még akár növekedhet is. Az ország hidrometeorológiai előrejelző szolgálatának hétfői prognózisa szerint a következő hetekben még a korábban vártnál is kevesebb, az átlagos csapadékmennyiség alig fele eshet az ország főbb termőterületein.

Lényegében minden adott a termésmennyiség csökkenéséhez.

Alacsony készletek

A heves árfolyam-reakció nem csak a várhatóan deficites évnek szól. Önmagában a félmilliós hiány még nem indokolna ekkora emelkedést. Viszont most a kávépiaci deficit egy már amúgy is alacsony készletszinttel párosul, és ez már így túl sok a jóból. Hogy mennyire alacsonyak a készletek, azt jól mutatja a lenti ábra is. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium számításai szerint a brazil készletek az év végére 1,381 millió zsákra csökkenhetnek, ami 1962 óta (ekkortól kezdték vezetni hivatalosan az adatokat) a legalacsonyabb érték. Nemcsak a globális kereslet bővül rohamosan, hanem a belső is: soha nem ittak annyi kávét a brazilok, mint most.

 

És nemcsak a brazil készletek vékonyak. Az Intercontinental Exchange által jegyzett arabica készletek is meredek zuhanást mutatnak. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy évben ötödével csökkentek a készletek, és már csak alig 2,056 millió zsák van, ami 16 hónapos mélypont. Persze nem kell attól félni, hogy nem tudunk majd több kávét inni. De azt látni kell, hogy ha a jelenlegi deficit jelentősen növekedne, vagy ha akár több éven keresztül gyenge lenne a termés, akkor az nagyon súlyos kínálati oldali problémákat eredményezne. És persze sokkal magasabb árakat. Erre már többször volt példa az elmúlt 50 évben.

 

Az alvilág csábításában

A tartósan alacsony árak, a gazdák mindennapi megélhetésért való küzdelme sajnálatos módon az alvilágot hozta kedvező helyzetbe. Latin-Amerika-szerte megfigyelhető, hogy

az egykor kávétermesztésből élő farmerek vagy felhagynak a kávétermesztéssel, és helyette kokacserjéket nevelnek, vagy ilyen ültetvényekre mennek el dolgozni.

Jó példa erre Peru esete, ahol a Junta Nacional del Café (helyi kávétermesztőket tömörítő szervezet) segítséget kért a kormánytól a jelenség megfékezéséhez. A szervezet jelentése szerint több százra tehető azon farmerek száma, akik a kávéültetvények helyett kokaültetvényeken kezdtek el dolgozni. Különösen súlyosnak látják a helyzet a Kolumbiával határos régiókban. És bár nem szép dolog a drogkartelleknek dolgozni, az ő szempontjukból kifizetődő. Míg a kávéültetvényeken a napi bér 40 sol (nagyjából 3500 forint), addig a kokaültetvényeken meg lehet keresni a 100 solt is (mintegy 8800 forintot), vagyis a két és félszeresét. Ha figyelembe vesszük, hogy Peruban a hivatalos minimálbér havi 930 sol (körülbelül 81 800 forint), és a lakosság közel negyede él mélyszegénységben, ez elég jó pénznek számít.

A kartellesedés útján?

Szeptember 23-án rendezte meg először a Nemzetközi Kávészervezet a CEO and Global Leaders Forum of the coffee sector nevű eseményt, amire a világ vezető kávépörkölőit, -kereskedőit és -forgalmazóit hívták meg. A rendezvény előzetesen ismertetett témája a fenntartható kávétermesztés és a szektor jövője volt. Elsőre nem hangzik túl izgalmasan, inkább afféle unalmas szakmai konferenciának. A tanácskozás végén azonban a résztvevők közösen kiadták a „londoni dekrétumot”, amely kissé meglepő volt. A dokumentumban olyan hangzatos célokat fogalmaztak meg, mint például a versenyképes és fenntartható termelés, a mértékletes kávéfogyasztás vagy a kormányzatok és a magánszektor között a párbeszéd előmozdítása.

Szokványos célok, nem túl érdekesek. Ha viszont az ember veszi a fáradtságot, és alaposan átnyálazza a papírokat, akkor olyan megbúvó kifejezéseket talál, mint a to address the coffee price crisis*Foglalkoznak a kávé árának válságával. vagy a to work out solutions for low coffee prices and volatility*Megoldásokat dolgoznak ki a túl alacsony és túl változékony kávéárak problémájára.. Természetesen hangsúlyozzák, hogy törvényes kereteken belül. De nem kell összeesküvéselmélet-hívőnek lenni ahhoz, hogy az ember belelássa ebbe a magasabb kávéár elérését célzó szándékot. És miért ne tennék? A világ egyik legkeresettebb termékével rendelkeznek, ami a rendszeres fogyasztóban függőséget vált ki. Egy legális élénkítő szer, hatalmas és gyorsan növekvő kereslettel. Logikus lépés lenne drágábban adni.

Ugyanakkor, ha kevésbé vagyunk rosszhiszeműek, és elhisszük, hogy a megállapodás célja valóban a kávépiacra hagyományosan jellemző boom and doom*fellendülés és összeomlás ciklusok kisimítása, ezáltal stabilitást, kiszámíthatóságot teremtve a gazdák és az iparág számára, akkor is arra a megállapításra juthatunk, hogy hosszú távon lélekben fel kell készülnünk a magasabb kávéárra.

 

Mehet még?

Egy ilyen mega rally után jogosan merül fel a kérdés, hogy meddig mehet még? Ezt sajnos nem lehet korrekten megválaszolni, mert az időjárástól függ. Ha a következő hónapokban a kávéültetvények szempontjából kedvezőtlenül alakul, akkor a jelenleginél is nagyobb termésdeficit alakulhat ki. Ebben az esetben akár 160 cent felé is mehet a határidős árfolyam fontonként. Ha viszont kedvező lesz, akkor bizonyosan enyhülni fog a piaci feszültség, és érdemi árfolyam-korrekció lesz.

Hogy a két kimenet közül melyik válik valóra, nem lehet tudni. Egy biztos: olyan alapvető változások indultak be, amelyek nemcsak a kávépiacot, hanem a teljes iparágat érintik. A szeptemberben elfogadott „londoni dekrétum” a kávé egyfajta de-commodity-zálásán*Vagyis hogy ne egyszerű árupiaci termékként tekintsenek rá. keresztül próbálja orvosolni a termelői oldal problémáit, és szinte biztos, hogy a szavakat majd tettek követik. Elemi érdekük. Minden jel arra mutat, hogy hosszabb távon fel kell készülnünk a magasabb árakra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA barack, a kávé és a mandula is drágulhat a klímaváltozás miattA búza, a kukorica, a mandula, az őszibarack és a kávé termesztésére egyaránt kedvezőtlenül hat a klímaváltozás a világ jelentős részén.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ árutőzsde fogyasztás kávé kávéár kávétermesztés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.