Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. október 13. 17:18 Világ

Abban próbáljuk másolni a németeket, ami nekik is egyre kevésbé megy

Szokás szerint elég rossz értékelést kapott Magyarország a Világgazdasági Fórum versenyképességi listájának oktatási-képzési szekciójában. Az itt elért pontszámok (pdf, 272. oldal) többsége erősen a 141 országot tartalmazó mezőny második felébe sorol minket, alaposan hozzájárulva ahhoz, hogy tavalyhoz képest hazánknak csak egy helyet sikerült javítania, így a 47. helyet szerezte meg.

Németország a harmadikról a hetedik helyre esett vissza, részben az oktatási-képzési pontszámok csökkenése miatt, igaz, még így is befértek ezek mindegyikével az első húszba. Ez utóbbi részben megmagyarázza, miért igyekeznek követni a duális német szakképzés példáját sok országban. Az elméleti tantárgyak valódi munkatapasztalattal történő kiegészítése a diákok és az őket fogadó vállalatok számára is előnyös: a fiatalok értékes tudáshoz és némi fizetséggel járó munkához jutnak, a cégek pedig számíthatnak a megfelelően képzett fiatal munkaerő-utánpótlásra. Magyarország mellett még az Egyesült Államok is törekszik egy hasonló rendszer kiépítésére és fenntartására, a legfrissebb német tapasztalatok azonban arra utalnak, hogy ez egyre nehezebben megy.

A Wall Street Journal beszámolója szerint a cégek csak nagy nehézségek árán találnak jelentkezőket a betöltetlen tanulószerződéses*Így nevezik a szakképzésben résztvevő tanulók és a vállalatok közötti megállapodást. álláshelyekre, még annak ellenére is, hogy a korábbinál jóval több erőfeszítést tesznek a tanulók toborzásáért. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy 2005 és 2018 között majdnem megháromszorozódott azon cégek aránya, amelyeknél van üres tanulószerződéses hely.

 

A probléma különösen súlyos a szállítmányozásban és a vendéglátásban, a WSJ által megszólaltatott szakértő szerint egyáltalán nem ritka, hogy például éttermek kénytelenek szünnapokat beiktatni a tanulók hiánya miatt.

Az elmúlt tíz évben kialakult helyzetet alapvetően két egyszerű ok magyarázza. Egyrészt visszaszorulóban van a fiatalok aránya a német társadalomban, vagyis évről évre kevesebb diák kezdi meg a tanulmányait. Másrészt pedig a tizenévesek érdeklődése egyre inkább a felsőoktatás felé irányul a szakképzés rovására, ami pedig a demográfiai változásokon túl még tovább csökkenti a tanulószerződésesek számát. 

 

Ez utóbbi tényezővel kapcsolatban Sebastian Link, az egyik legfontosabb német gazdaságkutató intézet, az Ifo munkatársa elmondta, hogy a diplomával és a szakképesítéssel betölthető munkakörök között növekvő minőségi és bérkülönbségek a felsőoktatás irányába terelik a diákokat a szakképzés helyett. Sőt, mindeközben a kormány is azon igyekezett, hogy minél többen válasszák a főiskolai vagy egyetemi továbbtanulás lehetőségét, mostanra azonban eljött az ideje, hogy e folyamat káros mellékhatásaival is foglalkozzon.

A tanulószerződéses rendszernek ráadásul 2015 óta van egy különleges problémája is. Ekkor vezették be ugyanis a szakképzésben tanulók kezdőfizetését meghaladó mértékű minimálbért, aminek következtében a diákok anyagilag rövid távon abban váltak érdekeltté, hogy minél hamarabb, akár még a képzésük befejezése előtt munkaviszonyra váltsák a tanulószerződésüket. Persze hosszabb távon jobban járnak a hároméves program elvégzésével, de erről a cégeknek egyre többször kell győzködniük őket.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a vállalatok a korábban megszokottnál jóval gyakrabban találkoznak olyan jelentkezőkkel a tanulószerződéses állások meghirdetésekor, akiknek még a legalapvetőbb

matematikai, olvasási és írási feladatok is gondot jelentenek.

A tehetségesebb iskolások ugyanis inkább választják a felsőoktatást, így aztán érzékelhetővé vált a szakképzésben tanulók képességeinek romlása is. A legnehezebb helyzetbe tehát azok a cégek kerültek, amelyeknél magas elvárásokat támasztanak a diákokkal szemben.

Vannak ráadásul ágazatok, ahol persze jól jön a felsőfokú diploma, de a legnagyobb érték a munkatapasztalat. Tipikus példa a már említett vendéglátás, ahol várhatóan nemcsak a tanulószerződésesek felvétele lesz növekvő probléma, hanem előbb-utóbb a kellő rutinnal bíró munkavállalók toborzása is. Egy luxusszállodalánc HR-vezetője például arról nyilatkozott a WSJ-nek, hogy már ajándékkártyákat és árengedményeket is adnak a tanulóiknak a saját szolgáltatásaikkal kapcsolatban, sőt, lehetővé teszik, hogy a vállalatcsoporton belül más városokban vagy akár országokban is dolgozhassanak a diákok, de még így is nehezen találnak megfelelő számú és felkészültségű jelentkezőt.

És persze a vállalatok számára valószínűleg az egyik legakutabb probléma, hogy

egy viszonylag olcsó foglalkoztatási lehetőség szorul vissza a tanulószerződéses diákok elmaradásával.

Ez különösen rosszul érintheti az olyan cégeket, amelyek nagyban támaszkodnak a szakképzésben résztvevő munkavállalókra: például az Aldi Südnél foglalkoztatott 4800 diák a cég munkaerejének tíz százalékát teszi ki. Éppen ezért kénytelenek ők is egyre több energiát fektetni a tanulók megnyerésére, de minden igyekezetük ellenére idén nyáron már kétezerre rúgott a betöltetlen tanulószerződéses pozíciók száma a cégnél.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ demográfia németország szakképzés tanulószerződés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.