Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 1. 07:00 Élet, Világ

A húspótló lehet a következő lufi, amelyet túl nagyra fújnak

Kis hullámvölgyekkel ugyan, de rendíthetetlenül emelkedik az amerikai Beyond Meat részvényeinek árfolyama az amerikai tőzsdén. A cég 2009 óta készít növényi alapú húspótló élelmiszereket, és úgy tűnik, hogy pont a legjobbkor lépett a tőzsdére. A papírok az idén májusi bevezetés után három hónappal elérték az eddigi csúcsot, július végén a céget összességében 13,85 milliárd dollárra (4000 milliárd forintra) értékelte a piac, és az adatok szerint azóta is 10 milliárd dollár fölé teszi.

A Behind Meat részvényeinek árfolyama a kibocsátás óta. Forrás: Google

Mindez üzleti értelemben a jövőbe vetett hit jele, hiszen – mondani sem kell – nyereséget a társaság még sosem ért el. Az idei második negyedévben már az is óriási meglepetést okozott, hogy történetében először legalább üzemi szinten minimális mértékben pozitívba fordult.

A fényes jövőt így sokkal inkább az alacsony bázisról tényleg szépen emelkedő bevételt látva jósolják a cégnek, ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy a fejlett világban újabban nagyon erősödik a vegetarianizmus. Amerikában már a nagy gyorskiszolgáló láncokban is megjelent a növényi alapú húspótló, a Burger King után például már a KFC is teszteli a menüjében.

A Burger King egyébként a másik nagy amerikai szállítótól, az Impossible Foods-tól rendel, ez a társaság is gyorsan növekszik, a kockázati befektetők már 500 millió dollárral tömték ki, piaci értékét pedig 2 milliárd dollárra becsülik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy jót tesznek az egészségnek a húspótló ételekA vegán burgerek segítenek megfékezni a klímaváltozást, de egyáltalán nem egyértelmű, hogy egészségesebbek lennének, mint a marhahúsból készülők.

Ennek a viszonylag új piacnak most a Beyond Meat a legnagyobb szereplője, és amióta tőzsdén van, a jelentéseit elemezve a befektetők is jobb képet kaphatnak a folyamatokról. Kiderült, hogy a társaság bevételének már 50 százaléka származik az éttermekből (a többi az élelmiszerboltokból), és ez a növekedés motorja. A cég Amerika után egy holland partnerségnek köszönhetően Európában is gyártani kezd, vagyis megpróbál a lehető leggyorsabban előnyt szerezni a világ két legfejlettebb régiójában.

Logisztikai szempontból a helyi gyártás nagyon fontos, mert az éttermekbe és a boltokba is elsősorban friss árut kell szállítani. Az amerikai számokból már látszik, hogy a fagyasztott termékportfólió csak a bevétel 9 százalékát hozza.

A Beyond Meat az elsők között lépett piacra, és lényegében a mai napig ez a legfőbb stratégiai előnye. A Barclay’s elemzői úgy becsülik, hogy a hagyományos hús világpiaca 10 év múlva 1400 milliárd dollár lesz, a húspótlóké pedig akkorra már eléri a 140 milliárdot, vagyis az arány 1:10-hez lesz. Ezen kellene megvetnie a lábát az olyan korai indulóknak, mint a Beyond Meat.

A mézesheteknek azonban egyszer vége lesz, a húspótlók piacára ugyanis induló vállalkozások fognak belépni világszerte. Valószínű, hogy a mostani versenyelőny a felhígulás után tarthatatlan lesz, mert ha a nagy megrendelők elkezdik egymással versenyeztetni a beszállítókat, a póthúsgyárak jelenlegi hasznának jó része elolvad.

A jövő nagy kérdése így inkább az lesz, hogy a fejlett világban (elsősorban klímavédelmi, környezetvédelmi okokból) erősödő húsellenességből mekkora világdivat kerekedik. Ha ugyanis a számokat nézzük, akkor kiderül, hogy az amerikai és európai vegetarianizmus összességében nem tudja érdemben befolyásolni a húspiaci folyamatokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerreTudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?

Az előrejelzések szerint a világ népessége a jelenlegi 7,7 milliárdról 2050-re 9,8 milliárdra, 2100-ra pedig 11,2 milliárdra nő. Csakhogy a növekedés döntő része Afrikában és Ázsiában lesz, Észak- és Dél-Amerikában csak kismértékű emelkedés várható, Európában pedig minden jel szerinti csökkenni fog a népesség.

Mai tudásunk szerint a húsfogyasztás mértéke az életszínvonallal mozog együtt, vagyis ott lehet eladni több húst, ahol nő az elkölthető jövedelem. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő évtizedekben a legnagyobb növekedés elsősorban Kínában, másodsorban pedig Ázsia egyéb fejlődő országaiban várható, mert ott fognak emberek százmilliói belépni arra a jövedelmi szintre, amikor könnyebben megengedhetik maguknak a húsételek vásárlását.

Afrikában a népesség növekedését várhatóan nem követi teljes mértékben az életszínvonal emelkedése, ezért onnan csak mérsékeltebb, de abszolút értékben így is jelentős keresletnövekedés várható, az indiai fogyasztást pedig az ott (elsősorban vallási okokból) széles körben elterjedt vegetarianizmus tartja mederben. Európában lényegében még hosszú távon sem várható érdemi növekedés, de még Észak-Amerikában sem nagyon.

Mivel a húspótlók ára jelenleg magasabb, mint az igazi húsoké, a kettő közötti választás ténylegesen csak a fejlett világban létezik tömeges mértékben. A fejletlenebb országokban jelenleg sokkal inkább dönt az ár, mint a környezettudatosság, márpedig a kereslet messze legnagyobb része ott fog megjelenni a következő évtizedekben.

A húspótlóknak ezért csak akkor lesz lehetősége globális méretekben labdába rúgni, ha a termékek kinézetre és ízre is megszólalásig hasonlítanak az igazi húsokra, de még nem is drágábbak azoknál.

Még ha a Barclays jóslata teljesül, és a növényi húspótlók 10 százalékot hasítanak ki a piacból, összességében akkor is növekedni fog a tartott haszonállatok száma és az állattartás világszerte családok százmillióinak megélhetése marad.

Az Impossible Foods vezére, Pat Brown nemrég azt mondta,

Az a célunk, hogy 2035-re az állatokat teljes egészében kivegyük az élelmiszerellátási láncból. Most nevetnek, de mi ezt abszolút komolyan gondoljuk, és elérhetőnek tartjuk.

Majd elválik, de a számok egyelőre nem erre utalnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Behind Meat Burger King hús húspótló Impossible Foods KFC növényi húspótló tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2025. március 31. 06:01 Élet, Pénz

Meglepő városokban kell keresni a leggyorsabban dráguló lakótelepi lakásokat

Az abszolút listán Pest és Debrecen kiszorította Győrt és Sopront, de a leggyorsabb áremelkedés Komlón, Várpalotán, Miskolcon és Szegeden ment végbe.

Vámosi Ágoston
2025. március 30. 06:07 Élet

Feles reggelire, cigi helyett Xanax, ebben a közegben indul kirakatháború a drogok ellen

Nem várható kedvező változás a kábítószer-ellenes felbuzdulástól, az egymilliárdos kocsmaprogramnak pedig nagyon rossz az üzenete szakemberek szerint.

Stubnya Bence
2025. március 26. 06:01 Élet, Vállalat

Temetik az otthoni munkát, de éppen most alakul ki a mindenki számára hasznos formája

Szigorításról szólnak a hírek, pedig stabilizálódik a távmunka szerepe, és egyre inkább látszik, hogy hány irodai nappal kerülhetők el a hátrányai.

Fontos

Vámosi Ágoston
2025. április 2. 05:59 Vállalat

Olyasmiben látott értéket, amiben más nem, erre alapozva válna globális céggé a magyar Datapao

A magyar adatelemző cég az egyike az ezer leggyorsabban növekvő európai cégnek a Financial Times szerint. De hogyan jutottak ide?

Torontáli Zoltán
2025. április 1. 05:58 Vállalat

Ezért nem tud ma beszállni az árversenybe a sarki élelmiszerbolt

Az árrésstop minden korábbinál jobban megmutatta, milyen hatalmas előnyben vannak a nagy boltláncok a beszerzések terén a kisboltokhoz képest.

Hajdu Miklós
2025. március 29. 15:04 Világ

Európában a klímavédelem nyírta ki az olcsó kisautókat, Amerikában Trump vámjai fogják

Az áremelkedés miatt jellemzően az olcsóbb és kisebb típusok tűnhetnek el az amerikai autópiacról. Ilyeneket már Európában is egyre nehezebb találni.