Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. augusztus 29. 10:02 Élet, Világ

Cégétől is megválna a szabad elvonulás fejében az egészségügyi válságot okozó amerikai család

Rövid időn belül két fontos döntés is született az amerikai gyógyszeripar opioidválság kialakulásában játszott szerepét illetően.

Kedden az oklahomai állami bíróság 572 millió dollárra bírságolta fogyasztói félrevezetéséért a Johnson&Johnson gyógyszergyártó céget, amiért áltudományon alapuló dezinformációs kampánnyal járult hozzá az oklahomai opioidválság kialakulásához. Szerdán pedig a Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma – a legismertebb magas hatóanyagtartalmú fájdalomcsillapító, az Oxycontin gyártója – jelentette be, hogy 10-12 milliárd dollárt szánna arra, hogy peren kívüli megegyezés keretében kártérítse azokat a családokat, akik pert indítottak a cég ellen.

Az Egyesült Államokban csak Oklahoma államban több mint hatezren haltak meg opioidtúladagolás következében 2000 óta. Oklahoma azért perelte be a Johnson&Johnsont, mert állításuk szerint a cég éveken át folytatott olyan reklámkampányt, amiben tudatosan elhallgatták az általuk gyártott fájdalomcsillapító egészségügyi kockázatait, egész konkrétan azt, hogy a gyógyszer függőséget okoz. 

„A Johnson&Johnsonnak végre felelősséget kell vállalnia azoknak a haláleseteknek és függőségeknek az ezreiért, amiket okozott. Nincs kétségem afelől, hogy az ilyen cégeknek a vezetése tisztában volt azzal, hogy mi történik, egyszerűen csak nem voltak képesek nemet mondani a pénzre, és ebben rejlik a felelősségük”

– mondta Mike Hunter állami főügyész. Az ítélet kihirdetését követően a cég részvényeinek árfolyama kilőtt, amit a BBC-nek nyilatkozó iparági szakértő szerint az magyaráz, hogy a piacon 1,5-2 milliárdos bírságra számítottak, aminél végül jóval kisebbet osztott ki a bíróság.

Oklahoma volt az első állam, ahol az opioidkrízis ügyében indult per lezárult. A cég tagadta a felelősségét, és jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen. Az oklahomai bíróság a Purdue Pharmával és a Tevával peren kívül megegyezett, 270 és 85 millió dollár kártérítést kell fizetnie a cégeknek.

Az Egyesült Államok több más államában károsultak ezrei perelték be ezeket a cégeket, tehát itt még nem ért véget ez a történet. Az amerikai hivatalos statisztikák szerint 1999 és 2017 között csaknem 400 ezren haltak meg az USA-ban opioidtúladagolásban.

Egyébként azért is érdekes, hogy a Johnson&Johnson kitart ártatlansága mellett, mert a Purdue Pharma most lényegében elismerte a felelősségét, amikor felvázolta azt a tervet, aminek keretében megoldaná, hogy ne kelljen a munkatársainak még évekig bíróságra járniuk abban a több mint 2000 ügyben, amiben beperelték a céget.

A New York Times cikke szerint a Sackler család megválna a Purdue Pharmától, amely közben közhasznú alapítvánnyá alakulna át, ami lehetővé tenné, hogy a gyógyszereladásaiból származó profit a felperesekhez, tehát államokhoz és önkormányzatokhoz kerüljön. Emellett ingyen adnák a leszokást segítő gyógyszereket 7-8 milliárd dollár értékben. Saját pénzükből fizetnének még 3 milliárd dollárt, és ehhez jöhet még hozzá nagyjából 1,5 milliárd egy másik cégük, a Mundipharma eladásából. Így jönne ki a 10-12 milliárd dollár. (A család még így is dollár milliárdos maradna a Bloomberg számításai szerint.)

Ennek a tervnek a megvalósulása még egyáltalán nem biztos. Jelenleg tíz amerikai állam vesz részt az erről szóló tárgyalásokban, de kérdéses, hogy a feltételeket elfogadja-e az a 38 állam, amely szintén perben áll a céggel. Ráadásul van még 34 ezer város és megye, amely szintén perelheti a céget, és nekik is el kéne állniuk ettől ahhoz, hogy létrejöjjön a megegyezés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA sértett programozó, akiből a világ legnagyobb maffiafőnöke lettA globális bűnözés Mark Zuckerberg-je tíz év alatt lett önzetlen szofterfejlesztőből zsoldosokat irányító nemzetközi hadúr. Paul Le Roux története megmutatja, hogy a globalizáció árnyékvilágában is van innováció.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ amerikai egyesült államok Johnson&Johnson opioid opioid válság Purdue Pharma Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.