Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 19. 11:42 Világ

Kétségbeesett a fehér gallérosokat védő ügyvédi iroda, mert a Trump-kormányzat nem üldözi a nagy szabályszegéseket

Különös emlékeztetőt küldött nagyvállalati ügyfeleinek az egyik legnevesebb washingtoni New York-i ügyvédi iroda, a Wachtell, Lipton, Rosen & Katz. Mint megállapítják, jelentősen visszaesett a fehér galléros jogi esetek száma az utóbbi két évben, és a cégek ezért az gondolhatnák, hogy kevésbé éri meg megfelelőségi (compliance) programokra, jogilag tiszta belső folyamatokra odafigyelni.

Az ügyvédi iroda szerint ez tévedés, “azt is lehetne mondani, hogy soha jobbkor” nem figyelhetnének oda a cégek erre a területre.

Viszonylag ritkán hallani ügyvédeket azon aggódni, hogy el fogják veszíteni az állásukat, de az üzleti élet komplexebb bűnügyeivel foglalkozó amerikai jogászoknál jelenleg valóban ez a helyzet.

A Trump-kormányzat alatt jelentősen visszaesett a piaci bírságok összege, illetve az üzleti ügyekben született (szövetségi) vádemelések száma és súlya. A vállalatokat sújtó (környezetvédelmi, versenyjogi, adóügyi stb) pénzbírságok összege például 90 százalékkal csökkent, a pénzügyi felügyelet pedig még el is engedett korábban kiszabott, több milliárd dolláros bírságokat. A vádemelések száma történelmi mélypontra került, bár tény, hogy Obama első éve, 2011 óta folyamatosan csökkennek.

Fehérgalléros vádemelések száma az USA-ban az utóbbi tíz évben, az FBI adatai alapján.

Ez részben kifejezett politikai célja volt a Trump-kormányzatnak, az üzleti élet szabályozásának visszaszorítását a republikánus párt fontos feladatnak tartja hosszú ideje. Ez persze nem biztos, hogy örökké így marad, hiszen egy esetleges demokrata elnök alatt nagyot változhat a kormányzati hozzáállás.

A Wachtell szerint viszont már csak azért sem érdemes a cégeknek elkényelmesedniük, mert a külföldi kormányok, illetve az USA-n belül az állami szintű ügyészek mind aktívabbak lettek az ellenőrzésben.

Más kérdés, hogy éppen a szóban forgó ügyvédi iroda a fehér galléros bűnügyek mellett a felvásárlások és egyesülések (M&A) területén is piacvezető, márpedig ezekből – főleg a már tíz éve tartó könnyű pénz időszakának köszönhető koncentrációs folyamat miatt is – továbbra is rengeteg van.

Világ bűnügy Donald Trump fehér galléros Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2020. október 30. 14:27 Világ

A régióban sok helyen visszaállt a tavaszi szigor, a magyar kormány a maszkviselésben és a határzárban bízik

Bár az egész régiót erősen sújtja a járvány második hulláma, jelentős különbségek vannak a kormányzati válaszokban.

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 30. 06:57 Közélet

A vizes vb-ért felelős miniszter köréhez is folyt a közpénz a szervező cégtől

Seszták Miklós lánya épp annál az ügyvédi irodánál gyakornokoskodott 2017-ben, amely a miniszer által felügyelt vizes vb szervezőcégének közbeszerzéseit szervezte, jóval a piaci ár fölött.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.