Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 19. 11:42 Világ

Kétségbeesett a fehér gallérosokat védő ügyvédi iroda, mert a Trump-kormányzat nem üldözi a nagy szabályszegéseket

Különös emlékeztetőt küldött nagyvállalati ügyfeleinek az egyik legnevesebb washingtoni New York-i ügyvédi iroda, a Wachtell, Lipton, Rosen & Katz. Mint megállapítják, jelentősen visszaesett a fehér galléros jogi esetek száma az utóbbi két évben, és a cégek ezért az gondolhatnák, hogy kevésbé éri meg megfelelőségi (compliance) programokra, jogilag tiszta belső folyamatokra odafigyelni.

Az ügyvédi iroda szerint ez tévedés, “azt is lehetne mondani, hogy soha jobbkor” nem figyelhetnének oda a cégek erre a területre.

Viszonylag ritkán hallani ügyvédeket azon aggódni, hogy el fogják veszíteni az állásukat, de az üzleti élet komplexebb bűnügyeivel foglalkozó amerikai jogászoknál jelenleg valóban ez a helyzet.

A Trump-kormányzat alatt jelentősen visszaesett a piaci bírságok összege, illetve az üzleti ügyekben született (szövetségi) vádemelések száma és súlya. A vállalatokat sújtó (környezetvédelmi, versenyjogi, adóügyi stb) pénzbírságok összege például 90 százalékkal csökkent, a pénzügyi felügyelet pedig még el is engedett korábban kiszabott, több milliárd dolláros bírságokat. A vádemelések száma történelmi mélypontra került, bár tény, hogy Obama első éve, 2011 óta folyamatosan csökkennek.

Fehérgalléros vádemelések száma az USA-ban az utóbbi tíz évben, az FBI adatai alapján.

Ez részben kifejezett politikai célja volt a Trump-kormányzatnak, az üzleti élet szabályozásának visszaszorítását a republikánus párt fontos feladatnak tartja hosszú ideje. Ez persze nem biztos, hogy örökké így marad, hiszen egy esetleges demokrata elnök alatt nagyot változhat a kormányzati hozzáállás.

A Wachtell szerint viszont már csak azért sem érdemes a cégeknek elkényelmesedniük, mert a külföldi kormányok, illetve az USA-n belül az állami szintű ügyészek mind aktívabbak lettek az ellenőrzésben.

Más kérdés, hogy éppen a szóban forgó ügyvédi iroda a fehér galléros bűnügyek mellett a felvásárlások és egyesülések (M&A) területén is piacvezető, márpedig ezekből – főleg a már tíz éve tartó könnyű pénz időszakának köszönhető koncentrációs folyamat miatt is – továbbra is rengeteg van.

Világ bűnügy Donald Trump fehér galléros Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2019. november 11. 17:39 Tech, Világ

Az Adidas robotokkal próbálta forradalmasítani a cipőipart, de inkább visszatér ázsiai munkásokhoz

Bezárják a két robotizált szupergyárat, mert "olcsóbb és rugalmasabb" Ázsiában termelni.

Fabók Bálint
2019. november 11. 12:13 Világ

A befektetők most már meggondolják, adnak-e pénzt olyan városoknak, amelyeket jobban sújt a klímaváltozás

Az Egyesült Államokban egyre több önkormányzati kötvénykibocsátásnál hívják fel a vásárlók figyelmét a klímaváltozás kockázataira.

Torontáli Zoltán
2019. november 10. 13:10 Vállalat, Világ

A nagy drogériák is elkezdték csomagolás nélkül árulni a sampont és a tusfürdőt Csehországban

A dm hasonló tesztje után a másik nagy lánc is lépett, a vásárlóknak csak egyszer kell megvenniük a flakont, amit újratölthetnek egy automatából.

Fontos

Bucsky Péter
2019. november 13. 06:48 Közélet

Budapesti behajtási díj helyett megcsinálta a kormány a kihajtási díjat

Annyit keres a kormány a fővárosi és agglomerációs autókon, amit a főváros a dugódíjból tervezne beszedni. Utóbbitól mégis félnek.

Jandó Zoltán
2019. november 12. 11:44 Adat

Magyar orvosok ezrei, nővérek tízezrei hagyják el a pályát vagy az országot

Az orvos és nővérhiányt bevándorlókkal sem tudjuk kezelni, és nem azért mert erre ne lenne igény, hanem mert a nővérek például szinte mindenhol jobban keresnek.

Fabók Bálint
2019. november 12. 06:51 Élet

Megnéztem két szelektív hulladékkezelőt, és alig hittem el, amit láttam

Hiába szelektálunk gondosan, a műanyaghulladék csak néhány típusa hasznosul újra. A joghurtos pohár, a zacskó vagy az ételhordó doboz sem ilyen.