Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 19. 11:42 Világ

Kétségbeesett a fehér gallérosokat védő ügyvédi iroda, mert a Trump-kormányzat nem üldözi a nagy szabályszegéseket

Különös emlékeztetőt küldött nagyvállalati ügyfeleinek az egyik legnevesebb washingtoni New York-i ügyvédi iroda, a Wachtell, Lipton, Rosen & Katz. Mint megállapítják, jelentősen visszaesett a fehér galléros jogi esetek száma az utóbbi két évben, és a cégek ezért az gondolhatnák, hogy kevésbé éri meg megfelelőségi (compliance) programokra, jogilag tiszta belső folyamatokra odafigyelni.

Az ügyvédi iroda szerint ez tévedés, “azt is lehetne mondani, hogy soha jobbkor” nem figyelhetnének oda a cégek erre a területre.

Viszonylag ritkán hallani ügyvédeket azon aggódni, hogy el fogják veszíteni az állásukat, de az üzleti élet komplexebb bűnügyeivel foglalkozó amerikai jogászoknál jelenleg valóban ez a helyzet.

A Trump-kormányzat alatt jelentősen visszaesett a piaci bírságok összege, illetve az üzleti ügyekben született (szövetségi) vádemelések száma és súlya. A vállalatokat sújtó (környezetvédelmi, versenyjogi, adóügyi stb) pénzbírságok összege például 90 százalékkal csökkent, a pénzügyi felügyelet pedig még el is engedett korábban kiszabott, több milliárd dolláros bírságokat. A vádemelések száma történelmi mélypontra került, bár tény, hogy Obama első éve, 2011 óta folyamatosan csökkennek.

Fehérgalléros vádemelések száma az USA-ban az utóbbi tíz évben, az FBI adatai alapján.

Ez részben kifejezett politikai célja volt a Trump-kormányzatnak, az üzleti élet szabályozásának visszaszorítását a republikánus párt fontos feladatnak tartja hosszú ideje. Ez persze nem biztos, hogy örökké így marad, hiszen egy esetleges demokrata elnök alatt nagyot változhat a kormányzati hozzáállás.

A Wachtell szerint viszont már csak azért sem érdemes a cégeknek elkényelmesedniük, mert a külföldi kormányok, illetve az USA-n belül az állami szintű ügyészek mind aktívabbak lettek az ellenőrzésben.

Más kérdés, hogy éppen a szóban forgó ügyvédi iroda a fehér galléros bűnügyek mellett a felvásárlások és egyesülések (M&A) területén is piacvezető, márpedig ezekből – főleg a már tíz éve tartó könnyű pénz időszakának köszönhető koncentrációs folyamat miatt is – továbbra is rengeteg van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bűnügy Donald Trump fehér galléros Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

A svéd (és a magyar) érdekek mellett sokkal lényegesebbnek mutatkoznak a NATO szempontjai Svédország csatlakozásával kapcsolatban.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.