Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 19. 11:42 Világ

Kétségbeesett a fehér gallérosokat védő ügyvédi iroda, mert a Trump-kormányzat nem üldözi a nagy szabályszegéseket

Különös emlékeztetőt küldött nagyvállalati ügyfeleinek az egyik legnevesebb washingtoni New York-i ügyvédi iroda, a Wachtell, Lipton, Rosen & Katz. Mint megállapítják, jelentősen visszaesett a fehér galléros jogi esetek száma az utóbbi két évben, és a cégek ezért az gondolhatnák, hogy kevésbé éri meg megfelelőségi (compliance) programokra, jogilag tiszta belső folyamatokra odafigyelni.

Az ügyvédi iroda szerint ez tévedés, “azt is lehetne mondani, hogy soha jobbkor” nem figyelhetnének oda a cégek erre a területre.

Viszonylag ritkán hallani ügyvédeket azon aggódni, hogy el fogják veszíteni az állásukat, de az üzleti élet komplexebb bűnügyeivel foglalkozó amerikai jogászoknál jelenleg valóban ez a helyzet.

A Trump-kormányzat alatt jelentősen visszaesett a piaci bírságok összege, illetve az üzleti ügyekben született (szövetségi) vádemelések száma és súlya. A vállalatokat sújtó (környezetvédelmi, versenyjogi, adóügyi stb) pénzbírságok összege például 90 százalékkal csökkent, a pénzügyi felügyelet pedig még el is engedett korábban kiszabott, több milliárd dolláros bírságokat. A vádemelések száma történelmi mélypontra került, bár tény, hogy Obama első éve, 2011 óta folyamatosan csökkennek.

Fehérgalléros vádemelések száma az USA-ban az utóbbi tíz évben, az FBI adatai alapján.

Ez részben kifejezett politikai célja volt a Trump-kormányzatnak, az üzleti élet szabályozásának visszaszorítását a republikánus párt fontos feladatnak tartja hosszú ideje. Ez persze nem biztos, hogy örökké így marad, hiszen egy esetleges demokrata elnök alatt nagyot változhat a kormányzati hozzáállás.

A Wachtell szerint viszont már csak azért sem érdemes a cégeknek elkényelmesedniük, mert a külföldi kormányok, illetve az USA-n belül az állami szintű ügyészek mind aktívabbak lettek az ellenőrzésben.

Más kérdés, hogy éppen a szóban forgó ügyvédi iroda a fehér galléros bűnügyek mellett a felvásárlások és egyesülések (M&A) területén is piacvezető, márpedig ezekből – főleg a már tíz éve tartó könnyű pénz időszakának köszönhető koncentrációs folyamat miatt is – továbbra is rengeteg van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bűnügy Donald Trump fehér galléros Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.