Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 19. 11:42 Világ

Kétségbeesett a fehér gallérosokat védő ügyvédi iroda, mert a Trump-kormányzat nem üldözi a nagy szabályszegéseket

Különös emlékeztetőt küldött nagyvállalati ügyfeleinek az egyik legnevesebb washingtoni New York-i ügyvédi iroda, a Wachtell, Lipton, Rosen & Katz. Mint megállapítják, jelentősen visszaesett a fehér galléros jogi esetek száma az utóbbi két évben, és a cégek ezért az gondolhatnák, hogy kevésbé éri meg megfelelőségi (compliance) programokra, jogilag tiszta belső folyamatokra odafigyelni.

Az ügyvédi iroda szerint ez tévedés, “azt is lehetne mondani, hogy soha jobbkor” nem figyelhetnének oda a cégek erre a területre.

Viszonylag ritkán hallani ügyvédeket azon aggódni, hogy el fogják veszíteni az állásukat, de az üzleti élet komplexebb bűnügyeivel foglalkozó amerikai jogászoknál jelenleg valóban ez a helyzet.

A Trump-kormányzat alatt jelentősen visszaesett a piaci bírságok összege, illetve az üzleti ügyekben született (szövetségi) vádemelések száma és súlya. A vállalatokat sújtó (környezetvédelmi, versenyjogi, adóügyi stb) pénzbírságok összege például 90 százalékkal csökkent, a pénzügyi felügyelet pedig még el is engedett korábban kiszabott, több milliárd dolláros bírságokat. A vádemelések száma történelmi mélypontra került, bár tény, hogy Obama első éve, 2011 óta folyamatosan csökkennek.

Fehérgalléros vádemelések száma az USA-ban az utóbbi tíz évben, az FBI adatai alapján.

Ez részben kifejezett politikai célja volt a Trump-kormányzatnak, az üzleti élet szabályozásának visszaszorítását a republikánus párt fontos feladatnak tartja hosszú ideje. Ez persze nem biztos, hogy örökké így marad, hiszen egy esetleges demokrata elnök alatt nagyot változhat a kormányzati hozzáállás.

A Wachtell szerint viszont már csak azért sem érdemes a cégeknek elkényelmesedniük, mert a külföldi kormányok, illetve az USA-n belül az állami szintű ügyészek mind aktívabbak lettek az ellenőrzésben.

Más kérdés, hogy éppen a szóban forgó ügyvédi iroda a fehér galléros bűnügyek mellett a felvásárlások és egyesülések (M&A) területén is piacvezető, márpedig ezekből – főleg a már tíz éve tartó könnyű pénz időszakának köszönhető koncentrációs folyamat miatt is – továbbra is rengeteg van.

Világ bűnügy Donald Trump fehér galléros Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2020. július 2. 14:52 Világ

Románia már gazdag országnak számít, csak egy EU-tagállam maradt ki a klubból

Magyarország még mindig előzi egy kicsit Lengyelországot, de hosszabb távon Szlovákia gazdagodása a legérdekesebb trend a régióban.

Váczi István
2020. július 2. 10:04 Világ

Már a 3 milliót közelíti a német munkanélküliek száma

Nem jön ki könnyen Európa legnagyobb gazdasága a koronavírus-válságból – valószínűsítik a júniusi német munkaerő-piaci statisztikák.

Torontáli Zoltán
2020. július 1. 17:42 Élet, Világ

Romantikus, környezetvédő, de egyre keresettebb is a vitorlás hajós teherszállítás

Pár álmodozó dolgozik rajta évek óta, de egyre erősebb szubkultúrája van Nyugat-Európában a vitorlás teherhajózásnak, illetve a vitorlással szállított áruk értékesítésének.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.

Bucsky Péter
2020. június 30. 06:51 Közélet

A fideszes településeknek is fájhat az önkormányzati megszorítás

Főleg a települések adottságaitól függ, hogy mennyire sújtják a kormányzati elvonások, amelyek várható mértékét az összes város és falu esetében térképre vittük.