Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. június 1. 12:01 Világ

A legkártékonyabb adóparadicsomok listájára került Magyarország

A szerző a DemNet munkatársa.

Magyarország a huszadik legfontosabb adóparadicsom a nagyvállalatok számára – derül ki a Tax Justice Network május 28-án közzétett Corporate Tax Haven indexéből (CTHI).

A rangsorból az is kiderül, hogy a vállalati adóelkerülés legnagyobb katalizátora az Egyesült Királyság és annak vállalati adóparadicsom-hálózata. Maga az Egyesült Királyság a 13. helyen szerepel, de a lista első tíz helyéből négyet brit tengerentúli és függő területek foglalnak el: a Brit Virgin-szigetek, Bermuda, a Kajmán-szigetek és Jersey.

Ezzel az Egyesült Királyság és adóparadicsom-hálózata a világ vállalati adóelkerülés-kockázatának több mint harmadáért felelős. Ez több mint négyszerese annak a kárnak, mint amit a második legnagyobb felelős, Hollandia okoz.

Az index azt mutatja, hogy a 62 vizsgált ország adórendszere mennyire biztosít kedvező feltételeket az adóelkerülésnek az ott zajló vállalati tevékenységhez viszonyítva. Az index figyelembe vesz olyan tényezőket is, mint az adókedvezmények, a nagyvállalatok számára biztosított egyéb kiskapuk, az egyéb kedvező adózási feltételek, a transzparencia mértéke és más olyan mechanizmusok, melyeket az államok arra használnak fel, hogy magukhoz csábítsák a nagyvállalatokat.

 

A Tax Justice Network kutatói megállapították, hogy a vizsgált államok által biztosított kedvezmények a vállalati adókulcsok jelentőségét teljesen kiüresítették, gyakorlataikkal pedig egy lefelé irányuló adóversenyt indítottak el, ami a fejlett és a fejlődő államok adóbevételeit egyaránt súlyosan csökkenti.

Jól mutatja a probléma volumenét, hogy az IMF által regisztrált nemzetközi közvetlen befektetések 40 százalékát – összesen mintegy 18 billió dollárnyi értékben – mindössze tíz olyan ország könyveli el, ahol az adókulcs legfeljebb 3 százalék.

A Tax Justice Network érvelése szerint a multinacionális vállalatok a gazdag és a szegény országokban is nagyban támaszkodnak különböző közszolgáltatásokra: egészségügyi és oktatási rendszerekre, melyek az általuk alkalmazott munkaerő számára életbevágóan fontosak, utakra és más infrastruktúrára, melyeket a termékeik szállítására használnak, jogi és igazságszolgáltatási szervekre, melyek a tulajdonuk és jogaik védelmét szolgálják. Mindezeket finanszírozni kell, ami nagyrészt adókból történik. Amikor a nagyvállalatok kimenekítik a profitjukat egy adóparadicsomba azért, hogy minimalizálják az adóterheiket, potyautasként élvezik a közszolgáltatások előnyeit, amiket a kis- és középvállalkozások és az olyan állampolgárok adóiból tartunk fenn, mint te vagy én. Ha megtörténhet az, hogy az Amazon mínusz egy százalék adót fizet az Egyesült Államokban, világos, hogy valami nincs rendben a rendszerrel. A vállalati adóparadicsomok pedig ennek a rendszernek a legfontosabb építőelemei.

Ha pedig adóparadicsomokról beszélünk, nemcsak pálmafás szigetekre kell gondolnunk. Európa kormányai élen járnak a lefelé tartó globális adóversenyben. A Eurodad koordinálásával készült 2017-es tanulmány, melynek Magyarországról szóló fejezetét a DemNet készítette, részletesen bemutatja az európai országok korrozív szerepét a globális adórendszerben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAddig trükköztek a multik, hogy ellopták a világ lakosságától a nyereség adó 9 százalékátHiába csökkentik az államok a társasági adót, a multik adóparadicsomokban számolnak el nyereségükkel. Lehet, hogy Magyarországon sem volt érdemes ennyit csökkenteni a cégek adóján.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adóelkerülés adóparadicsomok demnet Tax Justice Network Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.