Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. március 7. 16:24 Világ

Megijedtek az európai jegybankárok, ezért újabb adag ingyenpénzt adnak a bankoknak

“Egy sötét szobában kis léptekkel mozogsz. Nem futsz, de azért változtatod a helyed.” Ezzel a sejtelmes képpel próbálta érzékeltetni mai sajtótájékoztatóján az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi, hogy milyen nehéz helyzetben kell döntéseket hozniuk az eurózóna monetáris politikájáról.

Az EKB a mai döntése hatalmas fordulatot hoz: felhagynak az eddigi, szigorítás felé mutató iránnyal, és újra lazítani kezdenek. Néhány hónappal azt követően, hogy véget ért az előző, 2600 milliárd dolláros kötvényvásárlási program, újabb olcsó hitelprogramot indítanak az európai bankoknak, és a kamatemelés kezdetét is a távolabbi jövőbe csúsztatták. Az EKB mérlegében lévő kötvények hozamait is teljes egészében befektetik új kötvények vásárlásába.

A nagy fordulat oka, hogy az EKB megijedt a világon többfelé, de Európa fejlettebb országaiban különösen erősen érezhető gazdasági lassulásra. Ugyan Draghi szerint továbbra is csekély a recesszió kockázata, az EKB gazdasági előrejelzéséből (pdf) azért kiderül, hogy növekedést nem igazán, legfeljebb tetszhalott állapotot várnak az európai gazdaságtól az európai monetáris politika irányítói. Erre az évre például mindössze 1,1 százalékos GDP-bővülést jósolnak, és a következő két évre is csak 1,5-1,6 százalékot, ami kevés, és még a korábbi, szintén nem túl erős növekedési várakozásokhoz képest is néhány százalékpontnyit lefarag.

A helyzetet, ahogyan az utóbbi években mindig, úgy most is tovább bonyolította a centrum-periféria probléma. Az európai jegybank politikája ugyanis nem ugyanolyan helyzetben lévő gazdaságokat érint. Olaszország például lényegesen rosszabb helyzetben van, mint mondjuk Írország – nekik viszont mégis olyan kamatpolitikát kell találniuk, ami ezeknek a különböző szerkezetű és más helyzetben lévő országoknak megfelelnek.

Ráadásul az EKB élénkítése azért is különösen fontos, mert enélkül nem sok forrása volt a növekedésnek a kontinensen a válság óta, miután a kormányok jellemzően csak megszorításokat folytattak. Az európai jegybank mostani helyzete arra is rámutat, hogy mennyire nehéz lejönni arról a rendkívüli monetáris élénkítésről, amit a válság után be kellett dobni. Most például úgy lazítanak, hogy válságos helyzetnek nyoma sincs.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevesebb pénzt, de tovább pumpál az európai jegybankÉs amíg pumpál, addig biztosan nem emel kamatot. Úgy szigorított leheletnyit az Európai Központi Bank, hogy abból alig lehet majd érezni valamit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.