Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. március 7. 16:24 Világ

Megijedtek az európai jegybankárok, ezért újabb adag ingyenpénzt adnak a bankoknak

“Egy sötét szobában kis léptekkel mozogsz. Nem futsz, de azért változtatod a helyed.” Ezzel a sejtelmes képpel próbálta érzékeltetni mai sajtótájékoztatóján az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi, hogy milyen nehéz helyzetben kell döntéseket hozniuk az eurózóna monetáris politikájáról.

Az EKB a mai döntése hatalmas fordulatot hoz: felhagynak az eddigi, szigorítás felé mutató iránnyal, és újra lazítani kezdenek. Néhány hónappal azt követően, hogy véget ért az előző, 2600 milliárd dolláros kötvényvásárlási program, újabb olcsó hitelprogramot indítanak az európai bankoknak, és a kamatemelés kezdetét is a távolabbi jövőbe csúsztatták. Az EKB mérlegében lévő kötvények hozamait is teljes egészében befektetik új kötvények vásárlásába.

A nagy fordulat oka, hogy az EKB megijedt a világon többfelé, de Európa fejlettebb országaiban különösen erősen érezhető gazdasági lassulásra. Ugyan Draghi szerint továbbra is csekély a recesszió kockázata, az EKB gazdasági előrejelzéséből (pdf) azért kiderül, hogy növekedést nem igazán, legfeljebb tetszhalott állapotot várnak az európai gazdaságtól az európai monetáris politika irányítói. Erre az évre például mindössze 1,1 százalékos GDP-bővülést jósolnak, és a következő két évre is csak 1,5-1,6 százalékot, ami kevés, és még a korábbi, szintén nem túl erős növekedési várakozásokhoz képest is néhány százalékpontnyit lefarag.

A helyzetet, ahogyan az utóbbi években mindig, úgy most is tovább bonyolította a centrum-periféria probléma. Az európai jegybank politikája ugyanis nem ugyanolyan helyzetben lévő gazdaságokat érint. Olaszország például lényegesen rosszabb helyzetben van, mint mondjuk Írország – nekik viszont mégis olyan kamatpolitikát kell találniuk, ami ezeknek a különböző szerkezetű és más helyzetben lévő országoknak megfelelnek.

Ráadásul az EKB élénkítése azért is különösen fontos, mert enélkül nem sok forrása volt a növekedésnek a kontinensen a válság óta, miután a kormányok jellemzően csak megszorításokat folytattak. Az európai jegybank mostani helyzete arra is rámutat, hogy mennyire nehéz lejönni arról a rendkívüli monetáris élénkítésről, amit a válság után be kellett dobni. Most például úgy lazítanak, hogy válságos helyzetnek nyoma sincs.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevesebb pénzt, de tovább pumpál az európai jegybankÉs amíg pumpál, addig biztosan nem emel kamatot. Úgy szigorított leheletnyit az Európai Központi Bank, hogy abból alig lehet majd érezni valamit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.