Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. december 24. 13:29 Élet, Világ

A legjobb nyugdíjbiztosítás a karácsonyi dal

A karácsonyi popsláger azért bombaüzlet, mert csak egyszer kell megírni, de minden évben nagyot lehet vele kaszálni. A legkedveltebbek december elejétől minden év végén folynak még a csapból is, a szerzőknél pedig csörög a kassza.

De mennyit lehet ezzel keresni? Ahogy az Independent írja, a választ nem lehet pontosan megadni, mert a szerzői jogdíjak összegét személyiségi jogokra hivatkozva az Egyesült Királyságban például nem adja ki a Performing Right Society. Egy 2016-os kutatás azonban arra jutott, hogy a Slade Merry Xmas Everybody című száma toronymagasan a legnagyobb bevételt hozza.

A Slade-dal évente egymillió fontot hoz a konyhára, vagyis egyaránt félmillió fonttal gazdagítja két szerzőjét: Noddy Holdert és Jim Lea-t. Holder egy BBC-nek adott interjúban nem is titkolta, hogy ennél jobb nyugdíjbiztosítás nincs a világon.

A második és harmadik helyen két, egyaránt évi 400 ezer fontot termelő dal áll. Az egyik a Fairytale of New York, amit a The Pogues és Kirsty MacColl jegyez, a jogdíjat pedig a két szerző, Shane McGowan és Jem Finer teheti zsebre. A másik a nálunk talán sokkal jobban ismert, fülekbe kiverhetetlenül bemászó Mariah Carey-dal, az All I Want for Christmas is You.

A Magyarországon brutálisan agyonjátszott melankolikus-romantikus Wham!-szám, a Last Christmas csak az ötödik, évi 300 ezer fonttal, mert Bing Crosby megelőzi az évi 328 ezer fontot hozó White Christmas-szel.

A top10-be az alábbi számok fértek még be:

  • Wonderful Christmastime – Paul McCartney, 260 ezer font/év
  • Stop the Cavalry – Jona Lewie 120 ezer font
  • 2000 Miles – The Pretenders 102 ezer font
  • Mistletoe and Wine – Cliff Richard, 100 ezer font
  • Stay Another Day – East 17, 97 ezer font.

A 2016-os felmérés óta ugyanakkor némileg átrendeződhetett már a rangsor, mert a Spotify tavalyi lejátszási adatai azt mutatják, hogy a legnépszerűbb Mariah Carey száma lett, a Wham! a második, és a top 5-ben három viszonylag új szám is szerepel:

  • It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas – Michael Buble,
  • Mistletoe – Justin Bieber,
  • Santa Tell Me – Ariana Grande.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Ariana Grande jogdíj karácsony popzene Slade sláger zene Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.