Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 23. 14:10 Világ

Vissza kell vágnunk a húsfogyasztásunkat, ha azt akarjuk, hogy a jövőben mindenkinek jusson enni

A drasztikus klímaváltozás elkerülése érdekében óriási mértékben csökkenteni kell az emberiség húsfogyasztását, állapította meg az eddigi legátfogóbb tanulmány, ami az élelmiszer-fogyasztásunk környezetre gyakorolt hatásait vizsgálta. A nyugati országokban a marhahúsfogyasztásnak 90 százalékkal kell csökkennie, amit a babfélék és a hüvelyesek fogyasztásának ötszörözésével kellene pótolni – írja a Nature-ben megjelent tanulmányra hivatkozva Guardian.

A kutatás emellett arra jutott, hogy a mezőgazdaságban is jelentős változtatásokra van szükség, ha azt akarjuk, hogy a Föld képes legyen 10 milliárd embert etetni, ugyanis néhány évtized múlva várhatóan annyian leszünk.

Az élelmiszer-előállítás már most is sok kárt okoz a környezetnek, mivel az állatállomány jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt bocsát ki, a gazdálkodás erdőirtásokhoz és vízhiányhoz vezet, míg a mezőgazdasági környezetszennyezés holt zónákat hoz létre az óceánokban, ahol az élet szinte lehetetlenné válik az élőlények számára.

Ha nem történik változás, akkor ezek a romboló hatások csak súlyosabbak lesznek, mivel 2050-ig várhatóan 2,3 milliárddal nő a Föld népessége, miközben a jövedelmek megtriplázódnak, vagyis várhatóan egyre több ember engedheti meg magának a húsban gazdag étrendet. Ha ezen a pályán marad az emberiség húsfogyasztása, azzal olyan kritikus ponthoz érhetünk a környezeti korlátokban, ami után az életben maradással kell majd küzdenünk.

Egészen sokkoló, tényleg az egész rendszer fenntarthatóságát kockázattatjuk a húsevéssel. Ha azt akarjuk, hogy az emberek gazdálkodhassanak és legyen mit enniük, akkor jobban tesszük, ha leállunk róla

– mondta Marco Springmann, az Oxfordi Egyetem munkatársa, aki a kutatócsoportot vezette.

A Nature folyóiratban publikált tanulmány az eddigi legalaposabb elemzés az élelmiszergyártás környezetre gyakorolt hatásairól, amiben a világ összes országából felhasználtak adatokat, hogy megbecsüljék a hatásokat.

Az élelmiszerválságot nem lehet egy varázslattal megoldani, azonban az étrendi és a technológiai változtatások elengedhetetlenek lesznek ehhez. Emellett a fenntarthatóság javításához az is nagyban hozzájárulna, ha ezek kiegészülnének azzal, hogy csökkentjük a kukába jutó élelmiszerek mennyiségét. Jelenleg az előállított élelmiszerek harmada soha nem jut az asztalra. A kutatók szerint az emberiségnek el kell mozdulnia a szemi-vegetáriánus, más néven flexitarian táplálkozás irányába, hogy a globális felmelegedést 2 Celsius-fok alatt tartsa.

Ez az étrend azt jelentené, hogy az embereknek 75 százalékkal kevesebb marhahúst, 90 százalékkal kevesebb disznóhúst és fele annyi tojást kellene enniük, miközben meg kellene háromszorozniuk a babfélék és a hüvelyesek, és négyszerezniük a diófélék és az olajos magvak fogyasztását. Így az állatállomány fele annyi káros gázt bocsátana ki, és a trágya korszerűbb kezelésével ezt még tovább lehetne mérsékelni.

A gazdag országokban még drámaibb változásra van szükség. A briteknek és az amerikaiaknak a marhahúsfogyasztást 90 százalékkal, míg a tejfogyasztást 60 százalékkal kellene mérsékelniük, miközben négyszer-hatszor annyi babfélét és hüvelyest kéne enniük. A szegény országok népeinek viszont, ahol több millióan alultápláltak, egy kicsivel több húst és tejterméket kellene enniük, mint most.

A tudósok szerint a húsfogyasztás mérséklését oktatással, különadókkal, a növényi alapú élelmiszerek előállításának állami támogatásával, illetve az iskolai és a munkahelyi konyhák menüjének átalakításával lehet elérni.

Emellett komoly változások kellenek a mezőgazdasági technológiákban is, hogy megállítsuk az erdőirtásokat, a vízhiányt és a műtrágyák túlzott használatából eredő környezetszennyezést. Ehhez a szegényebb országokban növelni kell a terméshozamot, univerzálisabb víztározásra van szükség és sokkal óvatosabban kell használni a műtrágyákat.

Vannak országok, ahol már most jó irányba haladnak a dolgok. Hollandiában és Izraelben például már óvatosabban használják a műtrágyákat és a vizet is, míg néhány városban a fiatalok húsfogyasztása is csökken. Ám globális változásra van szükség Springmann szerint, amihez viszont a kormányokra is nagy szükség lesz.

A tanulmány nem sokkal azután jelent meg, hogy az ENSZ is közzétette riasztó jelentését, amelyben a világ vezető tudósai arra figyelmeztetnek, hogy már csak 12 évünk van hátra, hogy 1,5 Celsius fok alatt tartsuk a globális felmelegedést, ami ha ezt fél fokkal is meghaladja, az már jelentősen növeli az aszályok, az áradások és az extrém meleg kockázatait. Ez a jelentés szintén kiemelte, hogy a hús és a tejtermékek fogyasztásának csökkentése fontos lenne, azonban a jelenlegi folyamatok épp az ellenkező irányba mutatnak.

Világ élelmiszerfogyasztás fenntarthatóság hús húsfogyasztás környezetszennyezés környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. szeptember 17. 14:06 Világ

Az elszállt gázárak miatt már gyárakat állítanak le Angliában

Az energiahordozó ára már olyan szintre jutott, hogy több műtrágyaüzemet leállítottak. Ha ez máshol is megtörténik, akkor az élelmiszerek előállítása is drágább lesz.

Avatar
2021. szeptember 17. 10:45 Világ

Lassan teljesen kiürül egy kelet-európai ország

Gyászosak a következmények, ha az alacsony születésszám hatalmas kivándorlókedvvel párosul.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 11:12 Világ

Szórják a 700 ezer forintos büntetéseket a külföldi fuvarozócégekre a svédek

A sofőr nem töltheti a hosszú pihenőidejét a kamionban, vagy haza, vagy szállodába kell mennie.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. szeptember 17. 17:59 Adat

A magyar tanárok fizetése a fasorban sincs, pedig több pénz jut az oktatásra

Nem csoda, ha elégedetlenek a hazai pedagógusok, a fejlett országok körében ők keresik a legkevesebbet a diplomás átlagbérhez képest.

Zemplényi Antal
2021. szeptember 16. 16:06 Közélet

Mikor túl drága egy orvosi kezelés ahhoz, hogy kifizesse az állam?

Senki sem szereti, ha nem jut pénz egy új egészségügyi technológiára, de súlyos következményei lennének, ha nem húznák meg valahol a határt.

Avatar
2021. szeptember 16. 06:43 Közélet

Mégsem aszfaltoznak a Szigetcsúcson, de az erdőt így is meg kell menteni

Az utolsó percben fékezett a kormány, nem lesz a Dunakanyar talán legszebb helyén erdőkárosító turisztikai strandfejlesztés. Megoldás mégsem körvonalazódik.