Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 23. 14:10 Világ

Vissza kell vágnunk a húsfogyasztásunkat, ha azt akarjuk, hogy a jövőben mindenkinek jusson enni

A drasztikus klímaváltozás elkerülése érdekében óriási mértékben csökkenteni kell az emberiség húsfogyasztását, állapította meg az eddigi legátfogóbb tanulmány, ami az élelmiszer-fogyasztásunk környezetre gyakorolt hatásait vizsgálta. A nyugati országokban a marhahúsfogyasztásnak 90 százalékkal kell csökkennie, amit a babfélék és a hüvelyesek fogyasztásának ötszörözésével kellene pótolni – írja a Nature-ben megjelent tanulmányra hivatkozva Guardian.

A kutatás emellett arra jutott, hogy a mezőgazdaságban is jelentős változtatásokra van szükség, ha azt akarjuk, hogy a Föld képes legyen 10 milliárd embert etetni, ugyanis néhány évtized múlva várhatóan annyian leszünk.

Az élelmiszer-előállítás már most is sok kárt okoz a környezetnek, mivel az állatállomány jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt bocsát ki, a gazdálkodás erdőirtásokhoz és vízhiányhoz vezet, míg a mezőgazdasági környezetszennyezés holt zónákat hoz létre az óceánokban, ahol az élet szinte lehetetlenné válik az élőlények számára.

Ha nem történik változás, akkor ezek a romboló hatások csak súlyosabbak lesznek, mivel 2050-ig várhatóan 2,3 milliárddal nő a Föld népessége, miközben a jövedelmek megtriplázódnak, vagyis várhatóan egyre több ember engedheti meg magának a húsban gazdag étrendet. Ha ezen a pályán marad az emberiség húsfogyasztása, azzal olyan kritikus ponthoz érhetünk a környezeti korlátokban, ami után az életben maradással kell majd küzdenünk.

Egészen sokkoló, tényleg az egész rendszer fenntarthatóságát kockázattatjuk a húsevéssel. Ha azt akarjuk, hogy az emberek gazdálkodhassanak és legyen mit enniük, akkor jobban tesszük, ha leállunk róla

– mondta Marco Springmann, az Oxfordi Egyetem munkatársa, aki a kutatócsoportot vezette.

A Nature folyóiratban publikált tanulmány az eddigi legalaposabb elemzés az élelmiszergyártás környezetre gyakorolt hatásairól, amiben a világ összes országából felhasználtak adatokat, hogy megbecsüljék a hatásokat.

Az élelmiszerválságot nem lehet egy varázslattal megoldani, azonban az étrendi és a technológiai változtatások elengedhetetlenek lesznek ehhez. Emellett a fenntarthatóság javításához az is nagyban hozzájárulna, ha ezek kiegészülnének azzal, hogy csökkentjük a kukába jutó élelmiszerek mennyiségét. Jelenleg az előállított élelmiszerek harmada soha nem jut az asztalra. A kutatók szerint az emberiségnek el kell mozdulnia a szemi-vegetáriánus, más néven flexitarian táplálkozás irányába, hogy a globális felmelegedést 2 Celsius-fok alatt tartsa.

Ez az étrend azt jelentené, hogy az embereknek 75 százalékkal kevesebb marhahúst, 90 százalékkal kevesebb disznóhúst és fele annyi tojást kellene enniük, miközben meg kellene háromszorozniuk a babfélék és a hüvelyesek, és négyszerezniük a diófélék és az olajos magvak fogyasztását. Így az állatállomány fele annyi káros gázt bocsátana ki, és a trágya korszerűbb kezelésével ezt még tovább lehetne mérsékelni.

A gazdag országokban még drámaibb változásra van szükség. A briteknek és az amerikaiaknak a marhahúsfogyasztást 90 százalékkal, míg a tejfogyasztást 60 százalékkal kellene mérsékelniük, miközben négyszer-hatszor annyi babfélét és hüvelyest kéne enniük. A szegény országok népeinek viszont, ahol több millióan alultápláltak, egy kicsivel több húst és tejterméket kellene enniük, mint most.

A tudósok szerint a húsfogyasztás mérséklését oktatással, különadókkal, a növényi alapú élelmiszerek előállításának állami támogatásával, illetve az iskolai és a munkahelyi konyhák menüjének átalakításával lehet elérni.

Emellett komoly változások kellenek a mezőgazdasági technológiákban is, hogy megállítsuk az erdőirtásokat, a vízhiányt és a műtrágyák túlzott használatából eredő környezetszennyezést. Ehhez a szegényebb országokban növelni kell a terméshozamot, univerzálisabb víztározásra van szükség és sokkal óvatosabban kell használni a műtrágyákat.

Vannak országok, ahol már most jó irányba haladnak a dolgok. Hollandiában és Izraelben például már óvatosabban használják a műtrágyákat és a vizet is, míg néhány városban a fiatalok húsfogyasztása is csökken. Ám globális változásra van szükség Springmann szerint, amihez viszont a kormányokra is nagy szükség lesz.

A tanulmány nem sokkal azután jelent meg, hogy az ENSZ is közzétette riasztó jelentését, amelyben a világ vezető tudósai arra figyelmeztetnek, hogy már csak 12 évünk van hátra, hogy 1,5 Celsius fok alatt tartsuk a globális felmelegedést, ami ha ezt fél fokkal is meghaladja, az már jelentősen növeli az aszályok, az áradások és az extrém meleg kockázatait. Ez a jelentés szintén kiemelte, hogy a hús és a tejtermékek fogyasztásának csökkentése fontos lenne, azonban a jelenlegi folyamatok épp az ellenkező irányba mutatnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ élelmiszerfogyasztás fenntarthatóság hús húsfogyasztás környezetszennyezés környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. november 19. 06:03 Világ

Még nagyobb amerikai függésben várja Trumpot Európa, mint nyolc éve

Trump visszatérésére a gazdasági, védelmi és pénzügyi integráció mélyítése lenne a logikus válasz, de ezt belső ellentétek akadályozzák.

Jandó Zoltán
2024. november 18. 14:35 Világ

Nem álltak le az orosz gázszállítások, de ha leállnának sem lenne gond

Nem okozna ellátásbiztonsági problémát, ha leállnának az orosz gázszállítások Ukrajnán keresztül, és az árakat is csak átmenetileg emelné meg.

Gajda Mihály
2024. november 16. 07:05 Világ

A tengeri útvonal, amely mindenkinek fontos, mégis egyre veszélyesebb

Elvileg minden nagyhatalom abban érdekelt, hogy a Vörös-tengeren át lehessen jutni, mégis egy éve tartják rettegésben a hajósokat a húszi támadások.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. november 22. 06:04 Élet, Vállalat

Rá fognak kényszerülni a kisebb boltok is, hogy visszavegyék a palackokat

Az eddigi számok arra utalnak, hogy ha továbbra sem szerződnek le a MOHU-val, akkor maguk alatt vágják a fát.

Hajdu Miklós
2024. november 21. 14:01 Vállalat

Éledezik az európai autópiac, de több ezer ember állását ez már nem menti meg

Az e-autók iránti kereslet továbbra is hanyatlik, de összességében kicsit erősödött az uniós autópiac októberben. A Volkswagennél és a Fordnál így is leépítések jönnek.

Stubnya Bence
2024. november 21. 10:31 Adat, Közélet

Fogy a levegő a jövő évi magyar gazdasági növekedés körül

1,8 és 2,2 százalékos növekedési előrejelzés is megjelent az elmúlt egy hétben, aligha lesz így ebből uniós szinten is kiemelkedő gazdasági teljesítmény.