Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 4. 09:59 Világ

A bolygót is rombolod a dohányzással, nem csak az egészséged

A cigaretta árának tükröznie kellene azt a sok környezeti rombolást, amit a dohányipar okoz, az erdőirtástól kezdve a vízszennyezésig, állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánya, amiről az Independent írt. A kutatás szerint a szektor ökológiai lábnyoma egész országokéhoz hasonlítható.

A tanulmány szerint a dohányültetvények az ázsiai és az afrikai erdők pusztulásának körülbelül 5 százalékáért felelnek.

A cigarettagyártás és fogyasztás drámai növekedésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Becslések szerint nagyjából 6000 milliárd cigarettát állítanak elő évente a világon egymillió dohányos számára. Pedig a WHO kutatása szerint a dohánytermesztés gyakran jobban rombolja a környezetet, mint az alapvető élelmiszer-növények.

A dohányzás egészségügyi mellékhatásai és kockázatai ugyan jól ismertek világszerte, a bolygónkra gyakorolt pusztító hatásával kevesen foglalkoznak.

A tanulmány szerzői szerint a dohánycégek az alacsony jövedelmű országokban kihasználják a gyenge szabályozási környezetet és a népességbővülést, hogy áthelyezzék a dohánytermesztéssel járó  környezeti és a társadalmi terheket a tengerentúlra. A kutatók emellett abban is kételkednek, hogy a dohánytermesztéshez köthető szén-dioxid-kibocsátási szintekről őszintén vallanának a dohánycégek, mivel a kutatás során magasabb szinteket mértek.

A magas jövedelmű országokban székelő transznacionális dohánycégek szó szerint és képletesen is felégetik a föld legsebezhetőbb népeinek erőforrásait és jövőjét – mondta Dr Nicholas Hopkins, az Imperial College London Szív- és Tüdőintézetének munkatársa, aki társszerző volt a jelentésben.

A dohánytermesztés közel 84 millió tonna széndioxid-egyenértékű károsanyag-kibocsátással járul hozzá a klímaváltozáshoz, ami a globális kibocsátás 0,2 százaléka. Ez megfelel Peru és Izrael teljes károsanyag-kibocsátásának, és több mint kétszer akkora, mint Wales-é.

Világszerte több mint 5 millió hektár földterületet foglalnak el a dohányültetvények, amelyekre több mint 22 milliárd tonna vizet használnak el.

Eszerint, ha valaki 50 éven át minden nap elszív egy doboz cigit, akkor 1,4 millió literrel súlyosbítja a vízhiányt a világban az élete során.

A dohánytermesztés emellett a talajkimerüléshez és a növényvédőszer-használat növekedéséhez is hozzájárul, és az iparágban a gyermekmunka sem példátlan.

A világ legnagyobb cigarettafogyasztója Kína, ahol minden évben 2500 milliárd cigit állítanak elő, amihez több millió tonna vizet és több százezer hektár szántóföldet használnak. Mindeközben Kína súlyos vízhiánnyal küzd és közel 134 millió lakója szenved alultápláltságtól.

A jelentést azt is kiemeli, hogy a dohánytermesztés közel 90 százaléka a fejlődő világban koncentrálódik, ám az iparág nyereségének legnagyobb részét a fejlett országokban teszik zsebre.

A kormányokat éppen azért arra sürgetik, hogy vegyék figyelembe a dohányzás ökoszisztémára és klímaváltozásra gyakorolt hatásait és növeljék a cigarettára és a tekerős dohányra kivetett adók mértékét. További javaslatuk, hogy külön büntessék azokat a vállalatokat, amelyek hozzájárulnak az erdőirtáshoz vagy a vízszennyezéshez, illetve tiltsák be az egyszer használatos szűrőket és a cigaretta csomagolásának felesleges elemeit.

Dr Hopkins szerint a dohányzással kapcsolatban nem csak annak kellene mindenkinek eszébe jutnia, hogy egészségtelen, hanem annak is, hogy nem etikus.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ dohány dohányzás erdőirtás környezetszennyezés környezetvédelem WHO Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.