Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. október 3. 10:51 Világ

A New York Times ott leplezte le Donald Trumpot, ahol a legjobban fáj

Donald Trump saját magáról épített mítoszának központi eleme volt a történet, miszerint ő csak egymillió dollárt kapott kölcsön a dúsgazdag ingatlanmágnás apjától, és azt egymilliót is kamatostul visszafizette neki, miután sok milliárd dolláros saját ingatlanbirodalmat épített. Ez az a sztori, amire alapozva Trump globális brandet épített a saját nevéből, és ami nélkül a tévés és politikai karrierje sem indulhatott volna el.

Ez a magát a nadrágszíjánál fogva felhúzó milliárdosról történet eddig is inogott több oldalról, például a kilencvenes évek elején a sajtóban is lejött a történet, amikor Trump apjának, Fred Trumpnak a táskás embere bement Donald Trump csőd közelében tántorgó kaszinójába, vett 3,5 millió dollárért zsetont, majd távozott. A bevételből Trump akkor még ki tudta fizetni a törlesztőt és átmenetileg megúszta a csődöt.

Most viszont olyan, a legprofibb újságokban is ritkán láthatóan nagy nyomozással állt elő a New York Times, amivel ezt az egész mítoszt összetörik apró darabokra. A tizenötezer szóból álló cikkben kíméletlenül végigveszik a Trump apa és fiú pénzügyi kapcsolatát, a részben nyilvános, részben most először előásott dokumentumokra (köztük Fred Trump adóbevallására) építve. A két fő állítás:

  • Fred Trump 295 különböző módon tömte pénzzel gyerekeit öt évtizeden keresztül,
  • Donald Trump pedig – mai árfolyamon – 413 millió dollárhoz jutott apjától,

tehát pont 413-szor annyi pénzhez, mint amennyiről a Trump-mítosz szól.*Ha Trump ezt a 413 millió dollárt a kilencvenes-kétezres években egyszerűen berakja az amerikai tőzsdeindexet követő alapba, akkor most sokkal gazdagabb lenne. Sőt, a nyomozásból az is kiderült, hogy ebből kölcsönként Trump 60 milliót kapott (ez mai értéken legalább kétszer ennyit ér), és ennek nagy részét sem fizette vissza. Donald Trump már három évesen is évi 200 ezer dollárt keresett apja cégeiben, 18 éves korára pedig bőven dollármilliomos volt, de még akkor is kapta a juttatásokat apjától, amikor a bulvárlapok szerint a legsikeresebb milliárdos volt. A New York Times cikke szerint Fred és Donald közösen dolgoztak Donald “saját lábon felemelkedett milliárdost” mutató imázsán.

A történet persze nem csak Trump mítoszáról vagy akár az apjával való kapcsolatának lelki oldaláról szól, hanem a bűnözésről is. Ezek a módszerek ugyanis gyakran adócsalásnak minősültek volna, ha a szabályozó hatóságok betartják a törvényeket. Fred Trump több mint egymilliárd dollár értékben juttatott készpénzt, ingatlanokat és eszközöket gyerekeinek, ám erre – a törvény szerint minimum 550 millió dollár helyett – 52,2 millió dollár adót fizetett. Olcsón átadott és drágán eladott ingatlanok, felárral nem létező szolgáltatásokat eladó kamucég, vissza nem fizetett álhitelek – a Trump család elképesztően kreatívnak mutatkozott a vagyon adóelkerülő átmentésében.

A New York Times mindenesetre nyíltan törvénysértéssel vádolja az amerikai elnököt, ami szokatlan egy olyan újságtól, amely gyakran igyekszik finom megfogalmazásokkal védeni saját hitelességét. A feltárt bűncselekmények és szabálytalanságok egy része biztosan elévült, igaz, bírságot még mindig kaphat miattuk az elnök. A cikk arra is fényt derít, hogy Donald Trump miért nem akarhatta nyilvánosságra hozni az adóbevallását sem a választások előtt, sem azóta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump fred trump Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.