Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. augusztus 2. 15:31 Élet, Világ

50 fok árnyékban, megdőlhet az európai melegrekord

Folytatódik a kánikula egész Európában, olyannyira, hogy Portugália déli részén, illetve Spanyolország délnyugati tájain a következő napokban 48-50 fok is lehet. Az újabb hőhullámot Észak-Afrika felől kapja az Ibériai-félsziget, és könnyen lehet, hogy mindkét országban megdőlnek a melegrekordok.

Ahogy a Euronews írja, Spanyolországban 47,3 fok a valaha mért legmagasabb hőmérséklet, míg Portugáliában 47,4 fok a csúcs. Az európai rekordot Athén tartja, a görög fővárosban 1977 júliusában 48 fokot mértek. Ha azonban bejön az 50 fokos előrejelzés, akkor a kontinensrekord is megdőlhet.

A szakemberek szombatra várják a hőhullám csúcsát, a spanyol hatóságok az 50 tartományból már 27-re figyelmeztetést adtak ki. A portugál határnál 11 ezer spanyol tűzoltót helyeztek készenlétbe, akiket 56 repülő is segít szükség esetén.

A kontinenst hetek óta sújtó szárazság miatt Franciaország és Németország nagy részén a tűzeseteknek legalább olyan nagy esélye van, mint az Ibériai-félszigeten. Franciaország déli részén a hétvégén megközelítheti a 40 fokot a meleg, Nagy Britanniában pedig ismét 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz atomerőműveket sem kíméli a skandináviai hőhullámMióta mérnek, soha nem volt még olyan meleg Skandinávia egyes részein, mint ezen a nyáron. Svédország modernkori történelme legnagyobb erdőtüzeivel néz szembe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ hőség kánikula melegrekord Portugália Spanyolország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.