Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. május 24. 10:10 Világ

Sikeres a német családpolitika, de az elöregedést ez még nem állítja meg

Sokáig Németországban volt az egyik legalacsonyabb a termékenységi ráta a világon, mostanra viszont valamivel javult a helyzet. Az elmúlt egy-két évtized családtámogató intézkedéseinek köszönhetően folyamatosan növekszik a születésszám, így a termékenységi ráta is az 1970-es évek óta nem látott, 1,5-ös szintre emelkedett, írja a Bloomberg.

Igaz, hosszabb távon a német népesség csökkenése így is elkerülhetetlennek tűnik, a baby boomer generáció most és a következő években megy nyugdíjba, és ez az ország versenyképességét is veszélyeztetheti. A problémán legfeljebb a többi európai országból, illetve a közel-keletről érkező népesség enyhíthet.

Németországban számos gyermekvállalást támogató törvényt hoztak 2004 óta, beleértve azt a szabályozást is, amely egy éves kortól garantálja a gyermeknek a bölcsődei ellátást. Az intézkedések sokat segítettek a gyermekre vágyó nőknek, akik közül korábban sokan azt hitték, választaniuk kell a család és a munka között.

Több bőkezű intézkedésről is döntöttek, köztük például arról, hogy 14 hónapig járhat az 1800 eurós fizetett szülői szabadság. Emellett a szülők 25 éven át havi 194 eurót kapnak családi támogatásként, sőt, szülés után a nők a háztartás vezetéséhez is segítséget kaphatnak. Bölcsődébe és óvodába ingyen, vagy állami támogatással járhatnak a gyerekek, és 18 éves korig az egészségügyi ellátás is ingyenes.

A 2020-as évek végére megállhat a német lakosság növekedése, így a gyermekvállalás támogatása ténylegesen nemzetbiztonsági üggyé vált a gazdaság számára. A baby boom ellenére 2016-ban így is 119 ezerrel többen haltak meg, mint ahányan születtek. Ám a bevándorlásnak köszönhetően összességében 346 ezer fővel nőtt a népesség, 82,5 millióra.

Németország csak 2016-ban 45 milliárd eurót (14 ezer milliárd forintot) költött gyermekeket és a fiatalokat támogató programokra, aminek nagy része bölcsődékre és óvodákra ment. Az anyasági és a gyermekgondozási támogatásokkal együtt pedig 90 milliárd eurót (28,7 ezer milliárd forintot) tehettek ki összesen a családtámogatások. Ez nem sokkal marad el az éves magyar GDP-től. Ehhez képest a védelmi kiadások csak 35 milliárd eurót (11,2 ezer milliárd forintot) tettek ki 2016-ban.

A frankfurti Oxford Economics vezető közgazdásza szerint a munkaerő-kínálat és a közkiadások miatt a demográfiai folyamatok okozhatják a legtöbb gondot Németország számára a következő 10-20 évben. A születésszám növekedését ugyan pozitív fejleménynek látja, ami javítja a növekedési kilátásokat és segít ellensúlyozni a növekvő egészségügyi és nyugdíjkiadásokat, ezzel együtt Németország továbbra is gyorsan öregedő gazdaság marad.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ demográfia gyermekvállalás németország népességcsökkenés termékenységi ráta Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.