Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. március 1. 21:05 Világ

Trump megtette, amitől mindenki félt

Donald Trump amerikai elnök váratlanul bejelentette, egészen magas, 25 százalékos importvámot vet ki a nyersacél amerikai behozatalára, továbbá az alumíniumimport is kap egy tíz százalékos vámot. Trump azt is jelezte, a hazai acél- és alumíniumipar “hosszú ideig” élvezni fogják az állami védelmet.

Hivatalosan nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva vetik ki a védővámokat – az amerikai hadiiparnak szüksége van a hazai acéliparra, ami viszont üzletileg egyre kevésbé tud labdába rúgni az olcsóbb importacéllal szemben -, de valójában Trump régi kampányígéretének beteljesítéséről van szó. A kínai acélipar főleg az állami támogatás miatt lett ilyen erős, és az elnök környezetében sokan – főként Peter Navarro külkereskedelmi tanácsadó – gondolják úgy, hogy ezt csak kemény piacvédelmi válaszlépésekkel lehet ellensúlyozni. Ugyan az amerikaiak a hivatalos számok szerint csak az acélimportjuk 2 százalékát hozzák Kínából (szemben a 16 százalékot képviselő Kanadával vagy a 13 százalékért felelős Brazíliával), a globális acélárak mélyrepüléséért jellemzően Kínát tartják felelősnek.

A lépés annyiban meglepő, hogy a fehér házi pletykákban bennfentes riporterek órákkal ezelőtt még arról beszéltek, hogy teljesen kaotikusak a döntés körülményei, az elnöki stáb jelentős része nem is tudott a bejelentés előkészítéséről. A New York Times szerint a bejelentéskor még mindig nem tudták a Fehér Ház jogászai, hogy hogyan fogják a lépést összhangba hozni a hatályos nemzetközi kereskedelmi szerződésekkel. Az Axios arról írt, hogy Trump protekcionista tanácsadói és az acélipar is 24 százalékos vámot javasoltak, az elnök viszont inkább 25 százalékra kerekítette ezt, mert az egy szebb szám. Az acélvámot az amerikai hadügyminisztérium is ellenezte, mert attól tartottak, hogy olyan hagyományos amerikai szövetségeseket is elidegenítene, mint Kanada vagy Japán.

Ez a fajta húzás volt az, amitől az elemzők a leginkább tartottak Trump elnökségének kezdetén. Ha az USA – amely az utóbbi évtizedekben a szabadkereskedelem bajnoka, a külkereskedelmi akadályok leépítésének fő szószólója volt – protekcionista lépéseket hoz, akkor valószínűleg kereskedelmi partnerei is hasonló lépésekkel válaszolnak majd. Ez könnyen odáig eszkalálódhat, hogy a globális növekedést is érezhetően visszafogja.

Ugyanakkor a legtöbben úgy látták, ha Trump egy évnyi elnökség után sem lépett semmit ezen a téren, akkor talán lemondott az ügyről. Eddig csak mosógépvámot vetettek ki, ami nem volt egy komoly tétel. Trump a napokban azt is felvetette, hogy az USA talán mégis csatlakozna a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény (TPP) körüli tárgyalásokhoz, pedig az elnök egyik első lépése volt, hogy kilépjen a folyamatból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTörékeny a világkereskedelem, és ez nekünk nem jó hírMost épp úgy tűnhet, minden rendben, pedig mély szerkezeti bajok vannak, és Trump elnök is bekavarhat a világkereskedelemnek - amitől a magyar GDP 90 százaléka függ.

Nem meglepő módon a tőzsdék eséssel reagáltak a hírre, a Dow Jones ipari átlag több mint 2 százalékkal került lejjebb. Az acéltermelő vállalatok viszont 8-10 százalékos pluszokig jutottak.

Az USA egyébként nagyjából 50 milliárd dollár értékben importált vas- és acéltermékeket 2016-ban, alumíniumot pedig 18 milliárd dollárért hoztak be. Ez együttesen alig haladja meg a teljes amerikai import 3 százalékát, és az amerikai belső acélkereslet 27 százalékát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok usa világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.