Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. január 22. 12:43 Világ

A davosi elit szerint is baj, hogy egyre gazdagabb a davosi elit

A svájci üdülővároskában, Davosban már gyülekeznek a globális elit tagjai, hogy évtizedes szokásuknak megfelelően megvitassák a világ aktuális problémáit. Ezek között első helyen – már nem első éve – nem valamilyen geopolitikai feszültség vagy pénzügyi rettegés, de még csak nem is a tavalyi slágertéma, a tekintélyelvű populizmus előretörése van, hanem a globális egyenlőtlenség. Ezt úgy is meg lehetne fogalmazni, hogy a davosi elit és a világ többi része közötti növekvő vagyoni és jövedelmi szakadék aggasztja leginkább a folyamat haszonélvezőit, azaz a davosi elitet – hívja fel a figyelmet egy apró ellentmondásra Branko Milanovic egyenlőtlenségkutató.

A világ legnagyobb jótékonysági ernyőszervezete, az Oxfam hagyományosan a davosi találkozó elejére időzíti a globális egyenlőtlenségekről szóló jelentését. Az idei tanulmány fő megállapítása szerint a tavaly létrejött vagyon 82 százaléka a legvagyonosabb egy százalékhoz került, az alsó ötven százalékhoz tartozó 3,7 milliárd emberhez pedig a többletvagyon 0 százaléka.

De vannak még bőven sokkolónak szánt megállapítások:

  • A milliárdosok vagyona évi 13 százalékkal növekedett 2010 óta, ami hatszor olyan gyors tempó, mint az átlagos dolgozók jövedelmének évi 2 százalékos növekedése.
  • A világ nagy divatmárkáinak vezérigazgatói négy nap alatt keresnek annyi pénzt, mint amennyit egy bangladesi varroda dolgozója egész életében megkeres.
  • A nagy divatipari cégek által osztalékban kifizetett összeg harmada, 2,2 milliárd dollár elég lenne arra, hogy mind a 2,5 millió vietnami ruhaipari dolgozó méltányos bért kapjon.
  • Ha 1,5 százalékos adót vetnének ki a milliárdosok vagyonára, abból finanszírozni lehetne a világ összes gyerekének iskoláztatását.
  • Ha a mostani ütemben csökkennek a különbségek a női és férfi fizetések között, akkor 217 év múlva záródna be a nemi jövedelmi olló.

Az Oxfam szerint a milliárdos-boom nem a virágzó gazdaság jele, hanem éppen hogy válságtünet, ami mögött rendszerszerű okok állnak, például az, hogy a milliárdos osztály megszállta a politikai döntéshozatalt, és a maga irányába hajlította azt, miközben az egyszerű dolgozókat hátrahagyja a rendszer. Tehát a vagyont, és nem a munkát jutalmazza a mai gazdasági rendszer. (A szervezet vezetője a kizsákmányolás szótól sem riad vissza.) A szervezet így foglalja össze az egyenlőtlenség növekedésének okait egyetlen ábrában:

A tanulmány egésze itt érhető el, egyébként jelentős részben támaszkodik, olyan, már ismert kutatásokra, mint a független kutatók által összerakott Világ Egyenlőtlenségi Jelentés, a Credit Suisse vagyonjelentése, a Forbes milliárdoslistái vagy az IMF és a munkaügyi világszervezet (ILO ) tanulmányai.

Ugyan az egyenlőtlenség visszafordítására vannak logikus, részben kipróbált módszerek – munkavállalói jogok erősítése, vagyoni újraelosztás célzott növelése, szellemi tulajdonjogokhoz való hozzáférés kiszélesítése -, érdekes módon a davosi elit által a gyakorlatba ültetett politikák éppen ezek ellenkezőjét valósítják meg, állapítja meg az Oxfam-jelentés. “Soha nem fizetnének olyan bért, amiből meg lehet élni, de jótékonyan megfinanszíroznak egy filharmonikus zenekart. Betiltják a szakszervezeteket, de szerveznek egy panelbeszélgetést a kormányzat átláthatóságát javító politikákról” – írja Milanovic.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ davos egyenlőtlenség jövedelemkülönbségek jövedelmi egyenlőtlenség Oxfam vagyon vagyoni egyenlőtlenség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.