Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. szeptember 23. 11:01 Pénz, Vállalat

Senkinek nem kell az egykori magyar világmárka, de a gyárait viszik

Majdnem pontosan 1,6 milliárd forintért kínálja eladásra a Tungsram felszámolója a nagy múltú magyar vállalat zalaegerszegi üzemét. Sőt, 400 millióért sportpályát is lehet hozzá venni.

Mi történt? Árverésre bocsátották a tavaly január óta felszámolás alatt álló Tungsram Operations Kft. zalaegerszegi telephelyét. A kikiáltási ár 1,6 milliárd forint. Ezért a vevő a cég 7,11 hektáros területen elhelyezkedő üzeme, irodái és raktárai mellett egy 743 négyzetméteres üres telket is kaphat.

  • Egy másik árverésen a telephely közelében található sportpályákat is megpróbálják értékesíteni. Ezekért legalább 400 millió forintot vár a felszámoló.

Előzmények: a korábban az amerikai GE-csoporthoz tartozó, majd 2018-ban német-magyar tulajdonba kerülő Tungsram nem reagált időben a szabályozási változásokra, így a cég bevételének nagy részét még évekkel azok európai betiltása után is a hagyományos izzók adták.

  • A vállalat új tulajdonosa próbált átállni más, innovatívabb termékek gyártására, de erre valószínűleg akkor sem lett volna elég az idő, ha nem jön 2020-ban a covid-járvány, majd a orosz-ukrán háború.
  • A társaság mögé az állam is beállt, a most eladásra kínált zalaegerszegi gyárban például 282 millió forinttal támogatták egy modern üvegfeldolgozó üzem kialakítását, de ez sem segített. Sőt, végül a cégnek korábban tízmilliárdos nagyságrendű hitelt nyújtó állami Eximbank kezdeményezett inkasszót a Tungsram ellen.
  • A cég 2022 májusában tömeges elbocsátást jelentett be, már akkor több mint 1600 embert küldtek el a háromezer alkalmazottból. Az év végén aztán a többiektől is megváltak, 2023 februárjában pedig a felszámolás is megindult.

Következmények: a felszámolás megindítása után a céget elkezdték darabokban értékesíteni. A kisvárdai üzemnek viszonylag hamar meglett az új gazdája, és idén nyáron eladták a hajdóböszörményi ipartelepet, illetve több részletben sikeresen árvereztek el gépeket is.

  • Maga az egykori világmárka azonban úgy tűnik, nem kell senkinek. A Tungsram 2 milliárd forintra értékelt védjegyeire ugyanis senki nem tett ajánlatott. Pedig az értékesítéssel többször is próbálkoztak, legutóbb már féláron.

Mi várható? Az eddigi tapasztalatok alapján a zalaegerszegi üzem árverése akár eredményes is lehet. Különösen, hogy egy korábbi belső levelezés szerint a Videoton érdeklődött a gyár iránt. Az egységet egyébként jelenleg egy fémalkatrészgyártó cég bérli.

  • A következő hónapokban vélhetően a társaság további eszközeit is eladásra bocsátják majd. A már említetteken kívül a vállalatnak Nagykanizsán és Újpesten is volt egy-egy gyára. Az előzmények fényében a Tungsram név fennmaradása azonban erősen kérdéses.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkerülhető lett volna több ezer dolgozó elbocsátása a legendás magyar cégnél?A Tungsram újraalakulásakor csúcstechnológiás magyar multit ígértek, de nem sikerült elég gyorsan váltani a hagyományos izzók gyártásáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenkit kirúgtak, de a cég szerint így járnak jobban a Tungsram dolgozóiKözel az összes, mintegy 800 alkalmazottjának felmondott a Tungsram, a nagy többségnek január közepéig tart a felmondási ideje. A menedzsment mégis optimista.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy kis darabkája fennmaradhat az egykori magyar világmárkánakEgy Tungsram-leányvállalat kisebbségi befektetője fut a pénze után, de még mindig hisz benne, hogy a kisvárdai vállalkozás megmenthető és sikeressé tehető.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat felszámolás tungsram Zalaegerszeg Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Karsai Gábor
2024. szeptember 21. 17:23 Közélet, Pénz

Varga Mihály csak a székében vagy pálfordulásában is követi majd Matolcsyt?

A kormány élénkíteni akarja a gazdaságot a választások előtt, ami miatt kockázatos helyzetben találhatja magát a Magyar Nemzeti Bank következő elnöke.

Váczi István
2024. szeptember 20. 11:19 Közélet, Pénz

Minden forintot megmozgatna a kormány a választások előtt

A lakáshitelek 5 százalékos kamatplafonja újabb jele annak, hogy a kormány minden erejével igyekszik felpörgetni a gazdaságot, lehetőleg más pénzén.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 19. 17:19 Közélet, Pénz

A magyar kormány is örülhet az amerikai kamatvágásnak

A Magyar Nemzeti Bank konzervatív monetáris politikáját kritizáló kormány újabb ütőkártyához jutott a Fed döntésével.

Fontos

Vermes Nikolett
2024. szeptember 22. 17:48 Élet, Vállalat

Mit nyer egy vállalat, ha sok dolgozója sakkozik?

A sakk fejleszti az elemzőképességet, a hosszú távú tervezést és a gyors reagálást, ami különösen hasznos a pénzügyi-gazdasági szférában.

Bucsky Péter
2024. szeptember 22. 05:09 Podcast

Hamarosan kiderülhet, kik tettek ezermilliárdokat a NER vagyonlerakóiba

Az EU szerint a hatóságokon túl civilek és újságírók számára is megismerhetővé kell tenni a magántőkealapokban lévő vagyon tényleges tulajdonosait.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 21. 04:48 Élet, Vállalat

A kukásautó helyett mi visszük vissza a palackokat, mégsem csökken a szemétdíj

Havonta több százmillió palackot nem kell már a lakosoktól elszállítani, de ez semmit sem változtat a díjszabáson, mert azt nem a piac határozza meg.