Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. december 19. 17:05 Vállalat

Mindenkit kirúgtak, de a cég szerint így járnak jobban a Tungsram dolgozói

Közel az összes, mintegy 800 alkalmazottjának felmondott a Tungsram, a nagy többségnek január közepéig tart a felmondási ideje. A Tungsram Operations Kft. korábban előre menekülni próbált, most már csak a felszámolás van hátra. A menedzsment mégis optimista, azzal biztatja az elbocsátott dolgozókat, hogy új tulajdonosokat vonnak be, akik pár hét után majd újra foglalkoztatják a többséget.

A több mint 125 éve működő fényforrásgyár a rendszerváltás idején a General Electric-hez (GE) került, ahonnan 2018-ban önállósodtak újra a német Jörg Bauer vezetése alatt. Az elmúlt években 3000 fős vállalat 60 százalékot meghaladó magyar beszállítói aránnyal bírt, 650 magyar kis és közepes vállalat vett részt a termelési láncban. Azt ugyanakkor már évek óta lehetett tudni, hogy a bevétel döntő hányadát adó hagyományos halogén izzók a magas energia- és munkaerőigényük, valamint a szabályozásváltozás miatt egyre kevésbé versenyképesek a LED-es lámpákkal. A vállalat emiatt egy sor innovációs területen szeretett volna előre menekülni. 2020-ban még Abu Dzabiban terveztek új gyárat építeni, de a profil teljes átalakítására már nem volt pénz, idő és hitelezői türelem. 

A Tungsramot az emelkedő energiaárak és a pandémia is súlyosan érintette, a német tulajdonos tavasszal már arról beszélt, hogy azonnali kormányzati segítségre van szükségük. A tömeges elbocsátások előjele volt, hogy februárban a vezetőség felmondta a kollektív szerződés három pontját. Ezek a törvényileg előírtnál kedvezőbb juttatásokat biztosítottak volna a felmondási időre és a végkielégítésre csoportos létszámcsökkentés esetén. Így amikor a Tungsram április végén bejelentette, hogy végleg felhagy a hagyományos lámpagyártással, és megválik 1600 dolgozójától, ez azt jelentette, hogy ők már a ledolgozott időtől függően 2-8,5 hónapnyi munkabérrel kevesebbet kapnak majd.

A korábbi tömeges elbocsátások után a Tungsramnál most decemberben még körülbelül 800-an dolgoztak. Míg az induláskor az állami tulajdonú Eximbank nyújtott hitelt a szükséges fejlesztésekhez (és szintén az Eximbank még 2020-ban is 15 milliárdos kedvezményes hitelt nyújtott a cégnek), májusban ők kezdeményeztek inkasszót ellene. A Tungsram ezután csődeljárásba menekült, és miután az Eximbank a többi hitelezővel ellentétben nem fogadta el az első kilábalási tervét, a cég sajtóhírek szerint felszámolási eljárás alá került.

Hivatalosan azonban a mai napig nem indult meg a felszámolási eljárás a cégbírósági adatok szerint, így még felszámolóbiztos sincs kijelölve. Ebben az átmeneti időben a  Tungsram Operations befektetőket keresett és potenciális üzemeltetőkkel tárgyalt abban a reményben, hogy a felszámolás után új céges keretek között folytatódhat a termelés a gyáraiban.

Arról, hogy a Tungsram a még meglévő közel ezer dolgozójának is felmondott, hétfőn a Népszava írt először. A hírt Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke nekünk is megerősítette. Bár a karácsony előtti tömeges kirúgások – ami ma már jóval gyakoribb a világban, mint akár a nyolcvanas években – időzítése különösen visszásnak tűnhet, a szakszervezeti vezető viszonylag derűlátó az eseményekkel kapcsolatban.

Tavasszal a hagyományos lámpagyártást felszámolták, ami megmaradt, az talán már életképes lehet. A cél, hogy a profitábilis telephelyek, üzemegységek új formában a jövőben is tovább működhessenek

– mondta a G7-nek Sallai Gábor. Ő úgy látja, a dolgozók szinte száz százaléka pozitívan vette, hogy végül a felmondás közös megegyezéssel történik, mert ezzel legalább több havi végkielégítést kapnak a tungsramosok.

A dolgozók abban bíznak, hogy egy-két hónapon belül újra felveszik őket a korábbi munkahelyükre, és új befektetők belépésével a többségüket eddigi munkahelyén visszafoglalkoztatják majd. A kisvárdai gyár korábbi különválása után még négy telephelyről van szó: információink szerint Budapesten körülbelül 300 ember, Hajdúböszörményben, illetve a korábban legnagyobb egységeknek helyet adó Nagykanizsán, valamint Zalaegerszegen nagyjából 200-200 álláshely szűnik most meg.

A közeli felszámolás felé haladó Tungsram menedzsmentje is azt kommunikálja a dolgozói felé, hogy „valamilyen formában folytatódni fog a munka”. Múlt héten egy a G7 által is látott belső levélben azt írták a munkatársaknak, hogy

előrehaladott tárgyalások folynak minden telephelyünkön a gyárak üzemeltetéséről, mindegyik helyszínen eredményekről számolhatunk be.

Az elbocsátásokat a vállalat a dolgozók felé azzal magyarázza, hogy ezekre két okból volt szükség: egyrészt, „hogy az érkező felszámoló tisztázott körülmények között tudja átvenni a vállalattal kapcsolatos feladatokat”, másrészt, hogy mindenki időben, gyorsan megkaphassa a végkielégítését. De mint írták, van pozitív hír is: „Az utóbbi hetek megfeszített munkája, a menedzsment széleskörű tárgyalásai ugyanis meghozták első gyümölcseiket. (…) Minden esetben arról van szó, hogy egy cég vagy befektetői csoport üzemeltetné az adott üzemet vagy egy részüket, és a dolgozók egy részének munkát biztosít.”

  • A belső levél szerint Zalaegerszegen állnak legközelebb a szerződéskötéshez, ott a Videoton szállna be. A Videoton eszerint az eddigi kapacitást vinné tovább a gyáregység üzemeltetőjeként, és a dolgozók nagy részét is foglalkoztatni fogja.
  • Nagykanizsán a jelenlegi bérlőkkel együtt ipari parkként működtetnék tovább a telephelyet, itt 160-180-an folytathatnák.
  • Hajdúböszörményben egy pénzügyi befektető és egy forgácsolással foglalkozó kft. jöhet, ők ketten együtt nagyjából száz embert alkalmaznának újra.
  • A fővárosi üzemekkel kapcsolatban a Bakony Kerámiával és a Rauscherrel tárgyal a Tungsramot a Bauer utáni utolsó korszakban irányító Képes Kálmán ügyvezető.

A szakszervezet abban bízik, hogy a meglévő 800 dolgozó nagy részét továbbfoglalkoztatják, és a dolgozói visszajelzések szerint a többség maradna is. Ez egyebek mellett bizonyára a bértárgyalásoktól is függ majd: a Tungsram dolgozói erősen sérelmezték, hogy a vállalat anyagi nehézségei miatt idén a 20 százalék feletti infláció ellenére sem kaptak béremelést.

Ahhoz azonban, hogy a Tungsram kollektívái nagyjából együtt maradhassanak, nagyon gyors befektetőbevonásra lenne szükség. A többségnek január 15-ig tart a felmondási ideje. Ahhoz, hogy ne induljon meg a tömeges munkahelykeresés és elvándorlás, az év első napjaiban meg kellene egyezni az új befektetőkkel, hogy egy hónapnál nem sokkal hosszabb szünet után az emberek újra dolgozhassanak. Tudomásunk szerint a Samsung gödi akkumulátorgyárába – amely az újpesti Tungsram-egységtől nincs túl messze – közben már intenzíven keresnek új munkaerőt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkerülhető lett volna több ezer dolgozó elbocsátása a legendás magyar cégnél?A Tungsram újraalakulásakor csúcstechnológiás magyar multit ígértek, de nem sikerült elég gyorsan váltani a hagyományos izzók gyártásáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért karácsony előtt rúgnak ki sok embert a cégek?A Tungsram esetében valószínűleg véletlen, hogy mostanában teszik utcára az utolsó dolgozókat, Amerikában viszont nagy hagyománya van az ünnepi kirúgásoknak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat csőd csődvédelem elbocsátások felszámolás munkahelyek tungsram Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.