Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Több mint 10 százalékkal is csökkenthetné a várható idei GDP-növekedést a gödi Samsung-üzem jelentősebb leállása, a civilek jogos környezetvédelmi aggályai ezért komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a gyár termelésének korlátozásáról szóló vitában.

Mi történt? Szerdán a Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace közös tüntetést tartott a gödi Samsung gyárnál, ezt követően pedig a civilek az LMP, a Momentum és a Párbeszéd aktivistával kiegészülve a gyárhoz vezető utakra ülve tiltakoztak a gyár működése ellen – írta a 444.hu.

  • Az akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét felfüggesztő bírósági végzés ellenére sem hajlandó a cég leállítani az óriási zajjal és ellenőrizhetetlen környezetterheléssel járó termelését – írta a Mérce.hu arról, hogy miért tüntettek.

Előzmények: a civilek kezdeményezte perben eljáró bíróság áprilisi végzésében felfüggesztette a gödi üzem környezhasználati engedélyét.

  • Ez a civilek szerint azt jelenti, hogy a Samsungnak le kellene állítania a működéséhez szükséges belső erőművet és az akkumulátor-gyártósorokat. Ezzel a jogértelmezéssel a Telexnek akkor nyilatkozó jogász is egyetértett.

Igen, de: máshogy értelmezi a végzést a Pest Vármegyei Kormányhivatal a szerdai közleménye alapján. A 24.hu cikke szerint a kormányhivatal úgy látja, hogy a végzés alapján nem kell a gyár teljes működését felfüggeszteni.

  • Elég lenne csak az üzem kazánjainak teljesítményét korlátozni, és „más tevékenységek mértékét is az egységes környezethasználati engedély nélkül végezhető szintre kell csökkenteni”.

Tágabb kontextus: a 2022-ben itthon második legnagyobb árbevételű gyártó üzemnek számító Samsung SDI termelése olyan jelentős, hogy a potenciális korlátozása a magyar GDP alakulására is jelentős hatással van.

  • Számításaink szerint – amelynek módszertanát itt*A Samsung SDI Zrt. utolsó ismert, 2022-es árbevételét felszoroztuk az “akkumulátor, szárazelem gyártása” alágazat 2023-as és 2024. január és március közti volumenindexével, és az üzem GDP-hez való árbevétel-arányos hozzáadott értékét 20 százalékra becsülve számítottuk ki, hogy mit jelentene a féléves kiesés. Ezt pedig a 2023-as GDP-ből a 2,5 százalékos elemzői konszenzus szerint számított ‘24-es GDP-növekményhez viszonyítottuk. részletezzük – ha a Samsung SDI fél évig nem termelne, idén az előrejelzések szerinti 2,5 százalékos GDP-növekedés mintegy 11 százaléka esne ki.

Felülnézet: a globális akkumulátoripar jelenleg éppen szenved attól, hogy idén eddig az elektromos autók vártnál gyengébb kereslete miatt az akkumulátorokra is kisebb volt a kereslet. 

  • A fő probléma, hogy éppen ott nem vesznek elég elektromos autót, ahova a magyar akkumulátorokat szállítják – említi meg a Hvg.hu cikke a magyarországi akkugyárak exportpiacainak trendjeit elemezve.

Alulnézet: a nagy hazai akkumulátorgyárak kilátásai viszont eltérőek. A Samsung az iparági nehézségek ellenére is kitart a harmadik gödi gyár megépítése mellett (és globálisan máshol is terjeszkedik).

  • Az iváncsai üzemében leépítő, szintén koreai SK On veszteséges első negyedéve után viszont az európai és kínai beruházásainak elhalasztása mellett döntött – írtuk a jármű- és akkuipar szenvedéséről szóló cikkünkben.

Mi várható? Jelenleg éppen túltermelés jellemzi a globális akkumulátorpiacot, aminek rövid távon a Bloomberg elemzése szerint a következménye a nyereségráták csökkenése, kicsit hosszabb távon pedig arra lehet számítani, hogy egyes gyártók nem fogják bírni a versenyt, viszont az árak csökkenésére is lehet számítani.

  • A magyarországi üzemek kapcsán pedig az lesz még érdekes, hogy a hatóságok mennyire vehemensen igyekeznek majd betartatni a szabályokat – amelyeket a Telex cikke szerint eddig elég lazán kezeltek -, és hogy mi lesz a Samsung környezethasználati engedélyének ügyében a másodfokú döntés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVeszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multijaTavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb akkumulátorgyár épülhet MagyarországonA Samsung SDI fontolgatja, hogy újabb akkumulátorgyárat épít Magyarországon a meglévő kettő mellé, ahol kizárólag a BMW számára állítana elő erőforrásokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat akkumulátor akkumulátorgyártás samsung sdi Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Jandó Zoltán
2024. június 10. 16:05 Vállalat

Hatmilliárdos kedvezménnyel szabadulna az állam a nyakán maradt Dunaferr-leánycégtől

Miközben a dunaújvárosi acélmű új tulajdonosa bejelentette kokszoló kemencéinek leállítását, az állam másodszor is nekifutott egy nyakán maradt kereskedőcég eladásának.

Hajdu Miklós
2024. június 7. 13:27 Közélet, Vállalat

Megtartja magának az állam Ferihegyet, vagy beszáll oda is a NER?

Teljesült a kormány évek óta hangoztatott célja, de a korábbi állami felvásárlások alapján nem lenne meglepő, ha tulajdonostársként baráti üzletemberek is megjelennének.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.