Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Több mint 10 százalékkal is csökkenthetné a várható idei GDP-növekedést a gödi Samsung-üzem jelentősebb leállása, a civilek jogos környezetvédelmi aggályai ezért komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a gyár termelésének korlátozásáról szóló vitában.

Mi történt? Szerdán a Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace közös tüntetést tartott a gödi Samsung gyárnál, ezt követően pedig a civilek az LMP, a Momentum és a Párbeszéd aktivistával kiegészülve a gyárhoz vezető utakra ülve tiltakoztak a gyár működése ellen – írta a 444.hu.

  • Az akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét felfüggesztő bírósági végzés ellenére sem hajlandó a cég leállítani az óriási zajjal és ellenőrizhetetlen környezetterheléssel járó termelését – írta a Mérce.hu arról, hogy miért tüntettek.

Előzmények: a civilek kezdeményezte perben eljáró bíróság áprilisi végzésében felfüggesztette a gödi üzem környezhasználati engedélyét.

  • Ez a civilek szerint azt jelenti, hogy a Samsungnak le kellene állítania a működéséhez szükséges belső erőművet és az akkumulátor-gyártósorokat. Ezzel a jogértelmezéssel a Telexnek akkor nyilatkozó jogász is egyetértett.

Igen, de: máshogy értelmezi a végzést a Pest Vármegyei Kormányhivatal a szerdai közleménye alapján. A 24.hu cikke szerint a kormányhivatal úgy látja, hogy a végzés alapján nem kell a gyár teljes működését felfüggeszteni.

  • Elég lenne csak az üzem kazánjainak teljesítményét korlátozni, és „más tevékenységek mértékét is az egységes környezethasználati engedély nélkül végezhető szintre kell csökkenteni”.

Tágabb kontextus: a 2022-ben itthon második legnagyobb árbevételű gyártó üzemnek számító Samsung SDI termelése olyan jelentős, hogy a potenciális korlátozása a magyar GDP alakulására is jelentős hatással van.

  • Számításaink szerint – amelynek módszertanát itt*A Samsung SDI Zrt. utolsó ismert, 2022-es árbevételét felszoroztuk az “akkumulátor, szárazelem gyártása” alágazat 2023-as és 2024. január és március közti volumenindexével, és az üzem GDP-hez való árbevétel-arányos hozzáadott értékét 20 százalékra becsülve számítottuk ki, hogy mit jelentene a féléves kiesés. Ezt pedig a 2023-as GDP-ből a 2,5 százalékos elemzői konszenzus szerint számított ‘24-es GDP-növekményhez viszonyítottuk. részletezzük – ha a Samsung SDI fél évig nem termelne, idén az előrejelzések szerinti 2,5 százalékos GDP-növekedés mintegy 11 százaléka esne ki.

Felülnézet: a globális akkumulátoripar jelenleg éppen szenved attól, hogy idén eddig az elektromos autók vártnál gyengébb kereslete miatt az akkumulátorokra is kisebb volt a kereslet. 

  • A fő probléma, hogy éppen ott nem vesznek elég elektromos autót, ahova a magyar akkumulátorokat szállítják – említi meg a Hvg.hu cikke a magyarországi akkugyárak exportpiacainak trendjeit elemezve.

Alulnézet: a nagy hazai akkumulátorgyárak kilátásai viszont eltérőek. A Samsung az iparági nehézségek ellenére is kitart a harmadik gödi gyár megépítése mellett (és globálisan máshol is terjeszkedik).

  • Az iváncsai üzemében leépítő, szintén koreai SK On veszteséges első negyedéve után viszont az európai és kínai beruházásainak elhalasztása mellett döntött – írtuk a jármű- és akkuipar szenvedéséről szóló cikkünkben.

Mi várható? Jelenleg éppen túltermelés jellemzi a globális akkumulátorpiacot, aminek rövid távon a Bloomberg elemzése szerint a következménye a nyereségráták csökkenése, kicsit hosszabb távon pedig arra lehet számítani, hogy egyes gyártók nem fogják bírni a versenyt, viszont az árak csökkenésére is lehet számítani.

  • A magyarországi üzemek kapcsán pedig az lesz még érdekes, hogy a hatóságok mennyire vehemensen igyekeznek majd betartatni a szabályokat – amelyeket a Telex cikke szerint eddig elég lazán kezeltek -, és hogy mi lesz a Samsung környezethasználati engedélyének ügyében a másodfokú döntés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVeszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multijaTavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb akkumulátorgyár épülhet MagyarországonA Samsung SDI fontolgatja, hogy újabb akkumulátorgyárat épít Magyarországon a meglévő kettő mellé, ahol kizárólag a BMW számára állítana elő erőforrásokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat akkumulátor akkumulátorgyártás samsung sdi Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.