Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. február 1. 12:11 Pénz, Vállalat

Elfelejtett szólni a versenyhivatal, hogy Mészáros Lőrincé lehet a 40 milliárdos cég

Bár egy héten belül rábólintott a versenyhivatal arra az ügyletet, amelynek keretében a Mészáros-csoport megvásárolhatta a tévécsatornák reklámfelületeit értékesítő Atmediát, belső adminisztratív ok miatt ez több mint három hónapig nem derült ki. A felvásárlás közben már lezajlott, így hivatalosan is a felcsúti milliárdoshoz került a mások mellett a TV2-csoport, a közmédia, a Hír TV és az ATV hirdetéseiért is felelős sales house.

Fontos felvásárlás

Tavaly október 19-én jelentette be a Gazdasági Versenyhivatalnak a Mészáros Csoport (pdf), hogy az érdekeltségébe tartozó „Status MPE Magántőkealap közvetetten egyedüli irányítást szerez a Visus Invest Vagyonkezelő Kft., és az általa irányított Atmedia Kft. és leányvállalatai felett”. A lépés nem volt előzmény nélküli, hiszen egy bonyolult céghálón keresztül Mészáros Lőrinc korábban is tulajdonos volt az érintett cégekben, igaz csak kisebbségi részesedéssel rendelkezett.

A TV2-csoport elég komplex tulajdonosi háttere, az Atmedia tulajdonosváltása előtt

A felvásárlás a korábbi kapcsolat ellenére több szempontból is fontosnak tűnt. Egyrészt az eddig is kormányközeli üzletemberek érdekeltségébe tartozó Atmedia nagyon nagyra nőtt az elmúlt években: 2022-es árbevétele már meghaladt a 43 milliárd forintot. Másrészt – ahogy a fenti ábrán is látszik – a tv, rádió és online médiaszolgáltatók hirdetési felületeinek közvetítésével foglalkozó cég sok szállal kötődött a TV2-csoporthoz. Így esély nyílt rá, hogy Mészáros Lőrinc a nyíltan kormánypárti tévé körüli cégbirodalom más pontjain is kilép a fényre. Különösen, hogy – amint erről korábban írtunk – a TV2 körüli zavaros cégháló több helyen is összeér Mészáros Lőrinc cégbirodalmával.

Két héten belül

A tranzakció versenyjogi szempontból – a GVH korábbi döntései ismeretében – nem tűnt különösebben neccesnek. Ezért is volt furcsa, hogy a bejelentés után sorba teltek a hetek, de a felvásárláshoz szükséges versenyhivatali jóváhagyás nem került fel a hatóság honlapjára. Ilyen elég ritkán szokott előfordulni. A versenyhivatali gyakorlat szerint, ha érkezik egy bejelentés, akkor a GVH megvizsgálja azt, és első körben két dolgot tehet:

  • ha úgy ítéli meg, hogy nincs oka mélyebb vizsgálatot elrendelni, akkor további intézkedés nélkül jóváhagyja,
  • ha viszont arra jut, hogy versenykorlátozó lehet a tranzakció, akkor alaposabban kivizsgálja a várható hatásait.

Jellemzően az első verzió szokott megvalósulni, ilyenkor viszont elég gyorsan határoz a GVH és a döntés eredményét közzé is teszi a honlapján. Az Atmedia felvásárlásának nyilvánosságra kerülése óta 14 hasonló ügyet jelentettek be a hivatalhoz, és ezekből 13 esetben döntöttek is. A bejelentés és a jóváhagyás publikálása közötti átlagos idő nem érte el a két hetet, sőt volt olyan eset, amikor két napon belül kijött a döntés. Az egyetlen ügy, amelyben még nem született döntés két napja került a GVH elé, így ott sem lehet csúszásról beszélni. Ehhez képest az Atmedia felvásárlásáról bő három hónappal a bejelentés után sem publikált semmit a GVH, azaz minden jel arra utalt, hogy valami komolyabb vizsgálat folyhat.

Adminisztratív ok

Már önmagában ez is meglepő volt, ám a történetet még furcsábbá tette, hogy az összeolvadás közben lezajlott. A tulajdonosváltás az érintett cégek esetében már tavaly október végén megtörtént. Erre azonban versenyhivatali áldás nélkül elvileg nem kerülhetett volna sor.

Az ellentmondások miatt megkerestük az érintetteket. A válaszokból kiderült, hogy a GVH még októberben átnézte a bejelentést, és arra jutott, hogy nincs oka komolyabb vizsgálatot végezni, így rá is bólintott a tranzakcióra. A döntés a szokottnál kissé még gyorsabb is volt: egy héten belül megszületett. A Mészáros-csoport ügyvédi irodája a hatósági bizonyítványt október 25-én meg is kapta, és ezt követően öt nappal került sor az adásvételre.

A döntés csak a GVH honlapjára nem került ki. A hivataltól lapunknak azt írták, hogy a dokumentum adminisztratív ok miatt nem volt elérhető, de végül kérdéseink megküldését követően január 31-én közzétették.

A versenyhivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyilvános publikálás nem hátráltatta a felvásárlást, hiszen

„a GVH döntéséhez kapcsolódó joghatások a döntés ügyféllel való közléséhez, és nem a döntés publikálásához kötődnek. Mivel az ügyfelekkel a GVH a határidőben meghozott döntést szabályszerűen közölte, az összefonódást a felek természetesen végrehajthatták”.

A végeredmény az, hogy az Atmedia tavaly november óta hivatalosan is a Mészáros-csoport része, így, ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, Mészáros Lőrinc birodalma rendelkezik a közmédia, a TV2 és tucatnyi más tévécsatorna, rádió, illetve online felület hirdetései felett.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKilép a fényre Mészáros Lőrinc a TV2 cégbirodalmában?Régóta mást sejtenek a TV2 mögött, mint aki látszik, a felcsúti milliárdos cégei pedig több vagyont bíztak a csatornát is birtokló bizalmi vagyonkezelőre, mint amennyi annak összesen van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost már egyedüliként Mészáros Lőrinc rendelkezik a közmédia hirdetései felettVélhetően Vida József háttérbe vonulásának újabb fejezete következett el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnekEgy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat atmedia gvh Mészáros Lőrinc TV2 Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.