Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. február 1. 12:11 Pénz, Vállalat

Elfelejtett szólni a versenyhivatal, hogy Mészáros Lőrincé lehet a 40 milliárdos cég

Bár egy héten belül rábólintott a versenyhivatal arra az ügyletet, amelynek keretében a Mészáros-csoport megvásárolhatta a tévécsatornák reklámfelületeit értékesítő Atmediát, belső adminisztratív ok miatt ez több mint három hónapig nem derült ki. A felvásárlás közben már lezajlott, így hivatalosan is a felcsúti milliárdoshoz került a mások mellett a TV2-csoport, a közmédia, a Hír TV és az ATV hirdetéseiért is felelős sales house.

Fontos felvásárlás

Tavaly október 19-én jelentette be a Gazdasági Versenyhivatalnak a Mészáros Csoport (pdf), hogy az érdekeltségébe tartozó „Status MPE Magántőkealap közvetetten egyedüli irányítást szerez a Visus Invest Vagyonkezelő Kft., és az általa irányított Atmedia Kft. és leányvállalatai felett”. A lépés nem volt előzmény nélküli, hiszen egy bonyolult céghálón keresztül Mészáros Lőrinc korábban is tulajdonos volt az érintett cégekben, igaz csak kisebbségi részesedéssel rendelkezett.

A TV2-csoport elég komplex tulajdonosi háttere, az Atmedia tulajdonosváltása előtt

A felvásárlás a korábbi kapcsolat ellenére több szempontból is fontosnak tűnt. Egyrészt az eddig is kormányközeli üzletemberek érdekeltségébe tartozó Atmedia nagyon nagyra nőtt az elmúlt években: 2022-es árbevétele már meghaladt a 43 milliárd forintot. Másrészt – ahogy a fenti ábrán is látszik – a tv, rádió és online médiaszolgáltatók hirdetési felületeinek közvetítésével foglalkozó cég sok szállal kötődött a TV2-csoporthoz. Így esély nyílt rá, hogy Mészáros Lőrinc a nyíltan kormánypárti tévé körüli cégbirodalom más pontjain is kilép a fényre. Különösen, hogy – amint erről korábban írtunk – a TV2 körüli zavaros cégháló több helyen is összeér Mészáros Lőrinc cégbirodalmával.

Két héten belül

A tranzakció versenyjogi szempontból – a GVH korábbi döntései ismeretében – nem tűnt különösebben neccesnek. Ezért is volt furcsa, hogy a bejelentés után sorba teltek a hetek, de a felvásárláshoz szükséges versenyhivatali jóváhagyás nem került fel a hatóság honlapjára. Ilyen elég ritkán szokott előfordulni. A versenyhivatali gyakorlat szerint, ha érkezik egy bejelentés, akkor a GVH megvizsgálja azt, és első körben két dolgot tehet:

  • ha úgy ítéli meg, hogy nincs oka mélyebb vizsgálatot elrendelni, akkor további intézkedés nélkül jóváhagyja,
  • ha viszont arra jut, hogy versenykorlátozó lehet a tranzakció, akkor alaposabban kivizsgálja a várható hatásait.

Jellemzően az első verzió szokott megvalósulni, ilyenkor viszont elég gyorsan határoz a GVH és a döntés eredményét közzé is teszi a honlapján. Az Atmedia felvásárlásának nyilvánosságra kerülése óta 14 hasonló ügyet jelentettek be a hivatalhoz, és ezekből 13 esetben döntöttek is. A bejelentés és a jóváhagyás publikálása közötti átlagos idő nem érte el a két hetet, sőt volt olyan eset, amikor két napon belül kijött a döntés. Az egyetlen ügy, amelyben még nem született döntés két napja került a GVH elé, így ott sem lehet csúszásról beszélni. Ehhez képest az Atmedia felvásárlásáról bő három hónappal a bejelentés után sem publikált semmit a GVH, azaz minden jel arra utalt, hogy valami komolyabb vizsgálat folyhat.

Adminisztratív ok

Már önmagában ez is meglepő volt, ám a történetet még furcsábbá tette, hogy az összeolvadás közben lezajlott. A tulajdonosváltás az érintett cégek esetében már tavaly október végén megtörtént. Erre azonban versenyhivatali áldás nélkül elvileg nem kerülhetett volna sor.

Az ellentmondások miatt megkerestük az érintetteket. A válaszokból kiderült, hogy a GVH még októberben átnézte a bejelentést, és arra jutott, hogy nincs oka komolyabb vizsgálatot végezni, így rá is bólintott a tranzakcióra. A döntés a szokottnál kissé még gyorsabb is volt: egy héten belül megszületett. A Mészáros-csoport ügyvédi irodája a hatósági bizonyítványt október 25-én meg is kapta, és ezt követően öt nappal került sor az adásvételre.

A döntés csak a GVH honlapjára nem került ki. A hivataltól lapunknak azt írták, hogy a dokumentum adminisztratív ok miatt nem volt elérhető, de végül kérdéseink megküldését követően január 31-én közzétették.

A versenyhivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyilvános publikálás nem hátráltatta a felvásárlást, hiszen

„a GVH döntéséhez kapcsolódó joghatások a döntés ügyféllel való közléséhez, és nem a döntés publikálásához kötődnek. Mivel az ügyfelekkel a GVH a határidőben meghozott döntést szabályszerűen közölte, az összefonódást a felek természetesen végrehajthatták”.

A végeredmény az, hogy az Atmedia tavaly november óta hivatalosan is a Mészáros-csoport része, így, ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, Mészáros Lőrinc birodalma rendelkezik a közmédia, a TV2 és tucatnyi más tévécsatorna, rádió, illetve online felület hirdetései felett.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKilép a fényre Mészáros Lőrinc a TV2 cégbirodalmában?Régóta mást sejtenek a TV2 mögött, mint aki látszik, a felcsúti milliárdos cégei pedig több vagyont bíztak a csatornát is birtokló bizalmi vagyonkezelőre, mint amennyi annak összesen van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost már egyedüliként Mészáros Lőrinc rendelkezik a közmédia hirdetései felettVélhetően Vida József háttérbe vonulásának újabb fejezete következett el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnekEgy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat atmedia gvh Mészáros Lőrinc TV2 Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.