Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. január 26. 10:10 Vállalat

Csődben van, nem termel a Dunaferr cseh testvérvállalata

A Liberty Steel csoport által októberben megvásárolt Dunaferrel kapcsolatban az utóbbi hónapokban pozitív hírek láttak napvilágot, legutóbb, január 8-án az, hogy a vállalat újraindította hengerműveit, valamint a horganyzottlemezeket előállító galvanizáló sort.

Közben azonban a csoport csehországi érdekeltsége – amely a Liberty dunaújvárosi tulajdonszerzése előtti hónapokban hozzásegítette a magyar céget a termelés korlátozott fenntartásához – komoly bajba került: karácsony óta egyáltalán nem termel, és csődvédelem alatt próbálja újraszervezni a működését.

A Liberty ostravai érdekeltsége egy évi 3,6 millió tonna kibocsátásra képes komplex acélmű, de előbb az elszállt energiaárak, majd a kereslet gyengesége, az alacsony acélárak miatt régóta nem termel teljes kapacitással. Az acélgyártás alapját biztosító három nagyolvasztója (kohója) közül az utolsóként működőt októberben állította le. Ezt követően más egységek még működtek, de ezek is leálltak a december 22-én, amikor a dolgozókat szabadságra küldték.

Azóta folyamatosan a jövőbe tolódó dátumokat ír a cseh, illetve a nemzetközi sajtó azzal kapcsolatban, hogy mikor kezdhetik újra a munkát, de ez egyelőre továbbra sem történt meg. Legfőképpen azért, mert a kifizetetlen számlák miatt az acélmű energiaszolgáltatója megszüntette az ellátást, és csődöt jelentett. Egy ostravai bíróság december 21-én az acélművet is csődvédelem alá helyezte három hónapra, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban nem kell kifizetnie tartozását a beszállítói felé. Egyben egy csődgondnokot is kirendelt, hogy segítsen a társaság talpra állításában, működésének újjászervezésében.

Az ostravai acélmű teljes tartozásállománya mintegy kétmilliárd korona (31 milliárd forint), a cseh kormány jelenleg azon dolgozik, hogy ne okozzon csődhullámot a kisebb beszállítók körében a Liberty nem fizetése. Az acélműben és az energiaszolgáltatójánál egyébként mintegy hatezren dolgoznak.

Mindez nem feltétlenül jelent rosszat a Dunaferr közeljövője szempontjából, de jelzi, hogy milyen problémákkal küzd a Liberty-csoport, illetve általában a gyenge kereslettel szembesülő európai acélipar. Az olasz állam nemrég szánta el magát a tarantói acélmű államosítására, amelybe az ArcelorMittal csoport már nem akart több tőkét pumpálni. Ironikus módon egyébként 2019-ben pont azért kellett eladnia az ArcelorMittalnak az ostravai acélművet a Libertynek, mert megvásárolta a tarantói komplexumot.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDarabokban árulják az egyik legnagyobb magyar cégetGarázsok, lakóház, külterületi raktárépületek, kultúrház sport- és ipartelep, céges részesedések. Így zajlik a végkiárusítás a Dunaferrnél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAcélipari óriás mentheti meg a DunaferrtAz ismert – de nem teljesen makulátlan hírű – acélipari megmentő 21 milliárd forintos ajánlattal vihette el az egyik legnagyobb magyar vállalatot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat acél acélgyártás acélipar Csehország csőd csődvédelem Dunaferr Dunaújváros Liberty Steel Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.