Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. január 26. 10:10 Vállalat

Csődben van, nem termel a Dunaferr cseh testvérvállalata

A Liberty Steel csoport által októberben megvásárolt Dunaferrel kapcsolatban az utóbbi hónapokban pozitív hírek láttak napvilágot, legutóbb, január 8-án az, hogy a vállalat újraindította hengerműveit, valamint a horganyzottlemezeket előállító galvanizáló sort.

Közben azonban a csoport csehországi érdekeltsége – amely a Liberty dunaújvárosi tulajdonszerzése előtti hónapokban hozzásegítette a magyar céget a termelés korlátozott fenntartásához – komoly bajba került: karácsony óta egyáltalán nem termel, és csődvédelem alatt próbálja újraszervezni a működését.

A Liberty ostravai érdekeltsége egy évi 3,6 millió tonna kibocsátásra képes komplex acélmű, de előbb az elszállt energiaárak, majd a kereslet gyengesége, az alacsony acélárak miatt régóta nem termel teljes kapacitással. Az acélgyártás alapját biztosító három nagyolvasztója (kohója) közül az utolsóként működőt októberben állította le. Ezt követően más egységek még működtek, de ezek is leálltak a december 22-én, amikor a dolgozókat szabadságra küldték.

Azóta folyamatosan a jövőbe tolódó dátumokat ír a cseh, illetve a nemzetközi sajtó azzal kapcsolatban, hogy mikor kezdhetik újra a munkát, de ez egyelőre továbbra sem történt meg. Legfőképpen azért, mert a kifizetetlen számlák miatt az acélmű energiaszolgáltatója megszüntette az ellátást, és csődöt jelentett. Egy ostravai bíróság december 21-én az acélművet is csődvédelem alá helyezte három hónapra, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban nem kell kifizetnie tartozását a beszállítói felé. Egyben egy csődgondnokot is kirendelt, hogy segítsen a társaság talpra állításában, működésének újjászervezésében.

Az ostravai acélmű teljes tartozásállománya mintegy kétmilliárd korona (31 milliárd forint), a cseh kormány jelenleg azon dolgozik, hogy ne okozzon csődhullámot a kisebb beszállítók körében a Liberty nem fizetése. Az acélműben és az energiaszolgáltatójánál egyébként mintegy hatezren dolgoznak.

Mindez nem feltétlenül jelent rosszat a Dunaferr közeljövője szempontjából, de jelzi, hogy milyen problémákkal küzd a Liberty-csoport, illetve általában a gyenge kereslettel szembesülő európai acélipar. Az olasz állam nemrég szánta el magát a tarantói acélmű államosítására, amelybe az ArcelorMittal csoport már nem akart több tőkét pumpálni. Ironikus módon egyébként 2019-ben pont azért kellett eladnia az ArcelorMittalnak az ostravai acélművet a Libertynek, mert megvásárolta a tarantói komplexumot.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDarabokban árulják az egyik legnagyobb magyar cégetGarázsok, lakóház, külterületi raktárépületek, kultúrház sport- és ipartelep, céges részesedések. Így zajlik a végkiárusítás a Dunaferrnél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAcélipari óriás mentheti meg a DunaferrtAz ismert – de nem teljesen makulátlan hírű – acélipari megmentő 21 milliárd forintos ajánlattal vihette el az egyik legnagyobb magyar vállalatot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat acél acélgyártás acélipar Csehország csőd csődvédelem Dunaferr Dunaújváros Liberty Steel Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.