Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. július 11. 18:58 Közélet

Acélipari óriás mentheti meg a Dunaferrt

A Liberty Steel lett a befutó: az indiai születésű brit üzletember, Sanjeev Gupta acélipari csoportja veheti meg a felszámolás alatt álló Dunaferr vasművet. Ezzel elvileg az ország egyik legnagyobb vállalata előtt nyílt esély arra, hogy rendezze működési viszonyait. 

Számokban: A 3500 embert – kölcsönzött munkaerővel valószínűleg ennél is több, 4000 fölötti alkalmazottat – foglalkoztató Dunaferr tavaly december óta állt felszámolás alatt. A felszámoló 9,6 milliárd forintos minimálárat szabitt meg. A Liberty Steel Central Europe Kft. a hírek szerint közel 21 milliárd forintos ajánlatott tett. 

Ki a vevő? A szingapúri székhelyű – Londonban, Dubaiban és Hongkongban is leányvállalatokat birtokló – anyacég tulajdonosa egy ötvenes évei elején járó, indiai születésű, brit iparmágnás. Gupta cégei az elmúlt években világszerte vásároltak fel acélműveket, például a Tata Steel Europe skót acélművét. Övék a cseh ostravai vasmű is.

  • 2019-ben a Financial Times azt írta Guptáról és cégcsoportjáról, hogy homályos a finanszírozása.

Háttértörténet és tulajdonviszonyok: A magyar acélipari kibocsátás döntő részét produkáló Dunai Vasműből lett cégben 2010-ben szerzett többségi részesedést az ISD nevű ukrán vállalatcsoport – ez a Donbasz Ipari Szövetség rövidítése. A donbaszi régió az ukrán vas- és acélipar központja, amelyet Oroszország a 2014-ben indított agressziójával nehéz helyzetbe hozott. A 2022-es háború pedig végképp ellehetetlenítette az ISD-t.

Mivel az ISD a 2008-as pénzügyi válságot követően az orosz állami Vnyesekonombank (VEB) hiteleire szorult, a Kreml céljait végrehajtó intézmény is tulajdonosi szerepbe került. A Dunaferrnek a ciprusi Steelhold Limited cégen keresztül tehát három főbb tulajdonosa lett:

  • a VEB (orosz állami bank) mellett
  • az ISD-s ukrán Szergej Taruta. Ez a két fél nem áll szóba egymással.
  • A harmadik tulajdonos, az ukrán–örmény–orosz Oleg Mkrtcsan pedig 9 éves börtönbüntetését tölti Oroszországban.

A magyar cég legnagyobb baja, hogy a 99,6 százalékos tulajdonosáról, a Steelholdról nem lehet eldönteni, hogy ki vezeti és ki a tulajdonosa. A helyzet évek óta változatlan, a VEB és Szergej Tartuta megbízottja többször próbáltak bejutni, közgyűlést tartani. Ezt azonban nem fogadta el a céget a mostani formában 2020 óta vezető menedzsment. A céget a gyakorlatban Jevgenyij Tankilevics vezeti, aki magára legfőbb, általános vezérigazgató-helyettesként hivatkozik.

Sok pénz kell: Az árbevétel nagyságára jellemző, hogy a 2019-es közel 289 milliárd forinttal még két évvel később, a 2021-es mezőnyben is a 40. legnagyobb magyarországi vállalat lenne az ISD Dunaferr Zrt. 

Ahhoz, hogy a Dunaferr újra megkapja elveszített környezetvédelmi engedélyeit, alsó hangon 37 milliárdos befektetésre van szüksége, ráadásul a hírek szerint a cég felhalmozott tartozása 500 milliárd forintra rúghat. 

Tétlen kormány: a magyar kormány sokáig csak nézte a rendezetlen tulajdonosi hátterű óriáscég tönkre menését, miközben nagy nehezen, furcsa módon elárverezte tulajdonrészét. 

  • Aztán idén februárban átvállalta a bérek kifizetését.

Kik érdeklődtek? Sajtóhírek szerint a leggazdagabb ukrán üzletember, Rinat Ahmetov tulajdonába tartozó Metinvest is érdeklődött. Fénykorában, tíz évvel ezelőtt Ahmetov a világ 40 leggazdagabb embere közé tartozott, és Ukrajna de facto politikai vezetője volt. Ahmetov pénzelte és vezette a gyakorlatban az oroszpárti exelnök, Janukovics Régiók Pártját. 

A Liberty Steel viszont már 2021-ben is képbe került a Dunaferr megmentőjeként – csakhogy akkoriban ment csődbe legfontosabb pénzügyi partnere, a beszállítói kapcsolatok finanszírozására szakosodott Greensill Capital. Ez viszont pont azt követően omlott össze, hogy a számára tőkét gyűjtő Credit Suisse túl nagynak találta a cég kitettségét a Liberty Steel felé, és felfüggesztette a forrást biztosító alapok forgalmazását – az ezekbe fektetők pedig pórul jártak. Ráadásul egy németországi vasmű-átvétele is csúnyán meghiúsult. Akkoriban arról lehetett olvasni, hogy a cégcsoport érdekeltségektől válik meg, hogy stabilizálja helyzetét. 

  • 2021-ben egy brit parlamenti képviselő azt mondta Guptáról, hogy a céghálózata piramisjátékra épülhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tulajdonosok és a kormány is csak nézi, ahogy tönkremegy az ország egyik legnagyobb vállalataA Dunaferr az elmúlt években is megtartotta piacait a kereskedelmi adatok szerint, de gazdálkodása nem tűnik fenntarthatónak, és napokon belül teljesen leállhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNemrég a Dunaferrt akarták megvenni, most a túlélésért küzdenekHárom hónappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy az indiai tulajdonú Liberty Steel a legesélyesebb Dunaferr-vevőjelölt, most már a csoport maga is a talpon maradásért küzd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet acélipar Dunaferr felszámolás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.