Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. szeptember 2. 12:04 Vállalat

Megint elszabadult a pokol a Dunaferr-árverésen

Megismétlődött a tavalyi forgatókönyv az ISD Dunaferr Zrt. állami részesedésének értékesítésén. A kedden kezdődő, szűk háromnapos licitáláson csütörtök este 20 óra 25 percig összesen három ajánlat érkezett, és az árverés mindössze 15 ezer forinttal állt a 117 ezer forintos kikiáltási ár fölött. Az utolsó bő háromnegyed órában azonban egymásnak esett két licitáló, és átlagosan három másodpercenként srófolták feljebb és feljebb az árat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába volt gyilkos licit, nem tudta eladni az állam a Dunaferr-részesedését, most újra nekifutSzinte napra pontosan egy éve egyszer már sor került az árverésre, és akkor komoly licitháború alakult ki a pakettért. Valamiért mégis meghiúsult az eladás.

Ahogy korábban írtuk, a mostani árverésnek már a kihirdetése is kissé meglepő volt, ugyanis az állam tavaly egyszer már nekifutott az eladásnak, és az elérhető adatok alapján úgy tűnt, sikerrel is zárult az aukció. A nemzeti vagyonkezelő 2021 augusztusában hirdette meg először minimális, 0,0004 százalékos részesedését a vállalatban. Akkor 12 ezer forint volt a kikiáltási ár, és a hatnapos licitidőszak alatt sokáig nem is mozdult el erről a szintről. Az utolsó bő fél órában azonban felpörögtek az események: 32 perc alatt több mint kétezerszer változott az ár, és a licitnapló szerint volt olyan, hogy egy percen belül több mint 180 ajánlat érkezett, azaz másodpercenként háromszor licitáltak egymásra a vevőjelöltek.

Ezzel véget is érhetett volna a történet, ám a gyilkos licit ellenére az új tulajdonost azóta sem jegyezték be az ISD Dunaferr Zrt. könyveibe. Mint néhány hete kiderült azért, mert valami miatt végül mégis meghiúsult a tranzakció.

Ezért kínálhatta fel eladásra újra 103 darab részvényét az állam. A mostani aukció menete pedig nagyon hasonló lett az előzőhöz, azzal a különbséggel, hogy a verseny alapból magasabb árról indult, és a licitlépcső is az ötszöröse volt a tavalyinak, így a nyertes ár is jóval magasabb lett.

Ezúttal kicsit lassabban pörögtek az ajánlatok: a licitnapló szerint 48 perc alatt 1084 ajánlatot adott le a két licitáló, ez átlagosan három másodpercenként egyet jelent. A győztes ár végül 5,55 millió forint lett, azaz nagyjából két és félszer magasabb, mint tavaly.

Vállalat árverés Dunaferr licit Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2023. február 1. 14:35 Vállalat, Világ

Hamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy része

Egyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

Hajdu Miklós
2023. január 31. 18:06 Vállalat

Nyugodtan söröztek a városban a CATL vezetői a németországi beruházás bejelentése után

A vállalat most átadott türingiai beruházásával kapcsolatban környezetvédelmi aggályok helyett inkább a német-kínai viszony problémái merültek fel.

Pálos Máté
2023. január 31. 15:12 Vállalat, Világ

Óriási vagyon vált semmivé, a világ egyik legnagyobb gazdasága is beleremeghet a Hindenburg-Adani csatába

A történelem legnagyobb számviteli csalása vagy etikátlan támadás? Nagy a tétje a New York-i elemző iroda és az indiai milliárdos közötti harcnak.

Fontos

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.

Fenntartással a fenntarthatóságról: elég-e emissziókról értekezni és klímavédelemmel foglalkozni?

A legtöbb vállalat a szén-dioxid-csökkentésre összpontosít, de érdemes más fenntarthatósági problémákkal is foglalkozni, mert előbb-utóbb fel fognak merülni.